Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ψάχνεται για το πώς θα γίνει ξανά δύναμη ικανή να διαχειριστεί εξουσία


Το ρόλο της ως αστική πολιτική δύναμη ικανή να εγγυηθεί τη στρατηγική επιλογή των ντόπιων μονοπωλίων για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ, προβάλλει η ΝΔ. Η ηγεσία της, ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζει αν όντως θα υπερψηφίσει την όποια συμφωνία φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή, προκαλώντας εκνευρισμό σε στελέχη του κόμματος (π.χ. Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, κ.ά.) που επιμένουν ότι οποιαδήποτε «κακή» συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη επίτευξη συμφωνίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν οι τριβές για το πώς θα εμφανιστεί έτοιμη να ξαναδιαχειριστεί την αστική εξουσία.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, για την επέτειο των 36 χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, τότε ΕΟΚ, δήλωσε: «Σαν σήμερα, πριν από 36 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε, στο Ζάππειο Μέγαρο, την ένταξη της Πατρίδας μας στην τότε ΕΟΚ (...) Τότε διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τη συμμετοχή μας στον πυρήνα της Ευρώπης. Σήμερα, επί τέσσερις μήνες, είμαστε εγκλωβισμένοι στο περιθώριό της.Η ΝΔ, αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας, τιμά την 28η Μαΐου και συνεχίζει τους αγώνες, τόσο για τη διασφάλιση της παρουσίας μας στην Ευρωζώνη, όσο και για την έξοδό της από την κρίση».
Στην ίδια βάση όξυνσης της κριτικής στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαπραγματεύεται με τους δανειστές για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης,έκανε επίθεση στην κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μίλησε για εξαγγελίες, από πλευράς κυβέρνησης, συμφωνιών που δεν υπάρχουν και ανέφερε πως, ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει ως συμφωνία τις δικές της θέσεις, διαψεύδεται από όλους τους ξένους αξιωματούχους, την ώρα μάλιστα που, όπως τονίζει, «ο χρόνος τελείωσε και τα χρήματα εξαντλήθηκαν». Παραπέρα, ο Κ. Καραγκούνης επανέλαβε ότιχρειάζεται η «μεγάλη συνεννόηση (σ.σ: των βασικών αστικών πολιτικών δυνάμεων), για να υπάρξει συμφωνία που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και την ανάκαμψη, που με τόσο κόπο πετύχαμε και τώρα μετατρέπεται σε ύφεση».
Στα εσωκομματικά, ο Ευ. Αντώναρος, συνεργάτης του πρ. προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, σε μήνυμά του στο διαδίκτυο ανέφερε πως «η κεντροδεξιά πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια, τους σώγαμπρους και τα εμμονικά στοιχεία που την γκρεμίζουν στο 15%». «Τώρα. Οχι αύριο», τόνισε. Απάντηση ήρθε από τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος συμβούλεψε τον «αγαπητό φίλο του Βαγγέλη». «Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη ψυχραιμία...στο 15% μας πάει και η γκρίνια να ξέρεις...με σεβασμό!», έγραψε.