Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Σημάδια ενδοαστικών διεργασιών στο φόντο της κρίσης


Απώλειες για το PD του Ρέντσι, ενισχυμένη εμφανίζεται η «Λέγκα του Βορρά»

ΡΩΜΗ.--

Με το βασικό κόμμα της κυβέρνησης PD (Partito Democratico - Δημοκρατικό Κόμμα) του Ματέο Ρέντσι να χάνει αρκετές δυνάμεις σε σχέση με το 40,1% που είχε συγκεντρώσει στις περσινές ευρωεκλογές, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι τοπικές εκλογές σε 7 από τις συνολικά 20 περιφέρειες της Ιταλίας.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσαν ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ, το συνολικό ποσοστό του PD υπολογιζόταν σε 24%, με τους υποψηφίους του να έρχονται πρώτοι στις πέντε από τις συγκεκριμένες επτά περιφέρειες. Αντίστοιχα, το «Κόμμα Πέντε Αστέρων» υπολογιζόταν να συγκεντρώνει 18,4%, η «Λέγκα του Βορρά» 12,5% και η «Φόρτσα Ιτάλια» 10,7%. Στις περσινές ευρωεκλογές τα τρία αυτά κόμματα είχαν πάρει 21,1%, 6,2% και 16,8%, αντίστοιχα.
Οι εκλογές διεξάγονται με ένα σύστημα που ευνοεί την αξιοποίηση κριτηρίων που θολώνουν την ταξική αφετηρία των υποψηφίων αφού π.χ. είναι δυνατόν κάποιος να ψηφίσει έναν υποψήφιο χωρίς να στηρίξει το κόμμα από το οποίο προέρχεται.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας έδωσε τη μάχη μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με δεδομένα τα χνάρια της πολύχρονης κυριαρχίας ρευμάτων, όπως του ευρωκομμουνισμού, κατεβάζοντας υποψηφίους σε δήμους όπως το Αρέντσο.
Ενδεικτικές θεωρήθηκαν οι απώλειες του PD σε «προπύργιά» του, όπως η περιφέρεια Λιγουρία, την οποία «έχασε» από τον υποψήφιο της «Φόρτσα Ιτάλια» που στήριξε και η «Λέγκα του Βορρά». Αναλυτές συνέδεαν τις απώλειες του PD με τις εσωτερικές «διαφωνίες» που εκδηλώνονται εδώ και καιρό, αποτελώντας έκφραση των συνολικών ενδοαστικών διεργασιών στη χώρα, της προσπάθειας του ιταλικού κεφαλαίου να βρει διέξοδο από την κρίση διασφαλίζοντας τα συμφέροντά του σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Ο Ρέντσι από τη μεριά του έκανε λόγο για αποτελέσματα «πολύ θετικά» λίγο πριν αναχωρήσει για μια αιφνιδιαστική «επιθεώρηση» των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων που παραμένουν στο Αφγανιστάν, στην επαρχία Χεράτ.
Η «Λέγκα του Βορρά» εμφανιζόταν να πολλαπλασιάζει τα ποσοστά της σε περιοχές όπως Τοσκάνη και Ούμπρια, δίνοντας αφορμή σε πολλούς αρθρογράφους να σχολιάσουν την «άνοδό» της και το ότι άφησε πίσω τη «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.
Ναυαρχίδες του αστικού Τύπου, όπως η «Κοριέρε ντε λα Σέρα», έσπευσαν να επισημάνουν σε αρθρογραφία τους ότι τα αποτελέσματα δε σημαίνουν ότι το PD είναι «χαμένη δύναμη», δίνοντας ταυτόχρονα συμβουλές στο κυβερνών κόμμα να κάνει συμβιβασμούς για να προχωρήσει τις (αντιλαϊκές) μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει.