Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διορισμός Σαακασβίλι στην Οδησσό και νέες μάχες


Ο καταζητούμενος στη Γεωργία πρώην Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι έγινε ...Ουκρανός πολίτης και κυβερνήτης της Οδησσού
Ο καταζητούμενος στη Γεωργία πρώην Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι έγινε ...Ουκρανός πολίτης και κυβερνήτης της Οδησσού
ΚΙΕΒΟ.--

Καθώς όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται καθημερινά με νέες μάχες και ανταλλαγή πυρών, η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, του Πέτρο Ποροσένκο, προχώρησε σε μια νέα προκλητική κίνηση. Διόρισε τονΜιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας, αμερικανοσπουδαγμένο, που έφυγε κακήν κακώς από τη χώρα του, με κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αλλά και για αυτουργία σε εγκλήματα με διεθνή εντάλματα σύλληψης, ως κυβερνήτη της επαρχίας Οδησσού.
Ο Ποροσένκο παρουσίασε τον 47χρονο Σαακασβίλι, που φρόντισε να του δώσει πρώτα την ουκρανική υπηκοότητα την περασμένη Παρασκευή, ως ένα «μεγάλο φίλο της Ουκρανίας», που του ανέθεσε να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ηρεμία» στην περιοχή (!), τονίζοντας, επίσης, ότι ο πιο σημαντικός «πόλεμος» είναι «αυτός εναντίον της διαφθοράς».
Στην Οδησσό, πέρα από τους στημένους κλακαδόρους που παρουσίασαν τα κυβερνητικά ΜΜ, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις γι' αυτή την προκλητική κίνηση. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι στην πόλη αυτή, στις 2 Μάη 2014, είχε γίνει ο πυρπολισμός του κτιρίου των Συνδικάτων από φασίστες και εθνικιστές, όπου κάηκαν επιβεβαιωμένα τουλάχιστον 48 άνθρωποι, αν και εικάζεται ότι ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία κατήγγειλε με δριμύτητα το διορισμό του Σαακασβίλι, επί των ημερών του οποίου είχε γίνει ο ρωσο-γεωργιανός πόλεμος των πέντε ημερών, τον Αύγουστο του 2008.
«Ο Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα εναντίον του γεωργιανού λαού, ονομάζεται κυβερνήτης της Οδησσού, όπου οι νεοναζί έκαψαν τον κόσμο με πλήρη ατιμωρησία: αυτός είναι ένας βαθύς συμβολισμός της δημοκρατίας στο Κίεβο, την οποία παρατηρούν με τόσο καλή διάθεση στη Δύση», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, αρμόδιος για Θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ρωσικό ΥΠΕΞ.
Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση και το κόμμα «Ποροσένκο Μπλοκ» προωθούν την ιδέα του μεγαλύτερου αποκλεισμού των περιοχών που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Μάλιστα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιούρι Λουτσένκο μίλησε για τον «καθαρισμό του κακοήθους όγκου», όπως χαρακτήρισε τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).
Χτες, πάντως, παρά τις καταγγελίες από τους πολιτοφύλακες για 39 παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας από τον ουκρανικό στρατό το τελευταίο 24ωρο, έγινε νέα συνάντηση στο Μινσκ της Λευκορωσίας της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, (εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ), χωρίς όμως να βγουν πολλές πληροφορίες προς τα έξω. Μόνο η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Χάιντι Ταλιαβίνι, μίλησε για επίτευξη συμβιβασμού σε ορισμένα θέματα, λέγοντας ότι το ζήτημα της ασφάλειας και της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων ήταν ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων.