ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Μια σειρά από πλευρές που σχετίζονται με την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία αναδείχτηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα συνδικάτα της Αττικής από κλάδους της βιομηχανίας και συγκεκριμένα τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπωνοποιών, Ενέργειας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Πρακτορείων Εφημερίδων, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Χαρτεργατών και Χημικής Βιομηχανίας.
Τίτλος της εκδήλωσης, που έγινε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», ήταν «Τα εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες στους κλάδους της βιομηχανίας. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων». Στην έναρξη, προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που ετοίμασαν τα Συνδικάτα, με συνεντεύξεις συνδικαλιστών σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης.
Την κεντρική ομιλία έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και στη συνέχεια πήραν το λόγο: Ο Λεωνίδας Σακκάς από το Σωματείο Λιθογράφων, ο Οσμάν Σοπχάν, από το Σωματείο Ιματισμού, η Εφη Πετροπούλου, από το Σωματείο Φαρμάκου, ο Δημήτρης Καραγιάννης, εργολαβικός εργαζόμενο στα Δίκτυα της ΔΕΗ, ο Γιάννης Σχοινάς από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Γιάννης Δεληγιάννης από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ο Χρήστος Ματαράγκας από τα ΕΛΠΕ και την Ενέργεια, ο Στράτος Μαυρομάτης από τη Χημική Βιομηχανία και ο Παναγιώτης Κατάρας από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου.
Την 1η Ιούλη, τα Συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας για τα θέματα και τα αιτήματα που συζήτησαν στην εκδήλωση. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση και ορισμένες άλλες πλευρές που αναδείχτηκαν από τις τοποθετήσεις.
Οταν η εκμετάλλευση «χτυπάει κόκκινο»
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιάννης Σχοινάς, από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Στον κλάδο των τροφίμων, ποτών γάλακτος, έναν κλάδο τεράστιο σε όγκο επιχειρήσεων, αλλά και έναν κλάδο με τεράστια κερδοφορία, τα εργασιακά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επαγγελματικών ασθενειών είναι στο κομμάτι των οδηγών, ιδιωτών, αντιπροσώπων που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες όπως π.χ. ΔΕΛΤΑ - VIVARTIA, "Ολυμπος", ΜΕΒΓΑΛ, και γενικότερα στο κομμάτι αυτό καθεαυτό της διακίνησης και με τους ίδιους τους εταιρικούς οδηγούς.
Η αύξηση των δρομολογίων καθημερινά με όλο και περισσότερους σταθμούς εφοδιασμού, όπως super market, mini market, φούρνους έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των συναδέλφων μιας και με το χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα μυοσκελετικά, οστεοαρθρίτιδες από το βάρος των κιβωτίων, προβλήματα με προστάτη, από την ακινησία, κολικούς, χρόνια προβλήματα με τη μέση και τις αρθρώσεις. Η απαίτηση των εταιρειών και βιομηχάνων για να πουλάνε γρήγορα και σε όλο και πιο πολλά σημεία, δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις.
Ιδιαίτερα επίπονη είναι και η εργασία μέσα στα εργοστάσια, στα τμήματα της παραγωγής και των αποθηκών. Στη διαδικασία της παραγωγής οι εργάτες έρχονται σε επαφή με χημικές και φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και στην καθαριότητα για τις πλύσεις των μηχανημάτων. Επιβαρύνονται από το θόρυβο των μηχανημάτων, στην ακοή. Η εναλλαγή των θερμοκρασιών από τα ψυγεία στους φούρνους, επιφέρουν αναπνευστικά προβλήματα.
Ιδιαίτερη είναι η επιβάρυνση των γυναικών, στα τμήματα της συσκευασίας. Η καθημερινή και επαναλαμβανόμενη κίνηση των προϊόντων στα κουτιά συσκευασίας δημιουργεί μυικά προβλήματα και αρθρίτιδες, αφού σ' ένα μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες είναι και κάποιας ηλικίας και με βεβαρυμένο ιστορικό.
Σε πολλά εργοστάσια, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο ή είναι μιας χρήσεως. Ειδικότερα, το πρόβλημα γιγαντώνεται σε χώρους όπου δεν υπάρχουν σωματεία και η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας με σφολιατοειδή στα Μεσόγεια, όπου στην πλειοψηφία τους οι συνάδελφοι ήταν μετανάστες. Ο εργοδότης για να γλιτώνει χρόνο και για να τους χρησιμοποιεί ό,τι ώρα θέλει και όσες ώρες θέλει, τους είχε φτιάξει λυόμενα παραπήγματα, ακριβώς δίπλα από το χώρο δουλειάς, με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή από μολυσματικές ασθένειες».