Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Οξύνουν την κριτική τους από τη σκοπιά του κεφαλαίου


Οξύνουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση στελέχη της ΝΔ, από τη σκοπιά φυσικά της καλύτερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αξονάς τους ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να παζαρεύει σήμερα από χειρότερες θέσεις για τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλίων και τις ανάγκες εξασφάλισης χρηματοδότησής τους.
Οπως λεγόταν χτες, χαρακτηριστικά, από τα κεντρικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της βυθίζει την χώρα στην ύφεση, νεκρώνει την οικονομία και οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο, παριστάνοντας ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά».
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΝΔ φουντώνει η συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να υπερψηφίσει την όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή. Η συζήτηση τροφοδοτείται και από πιέσεις που ασκούν αστικά επιτελεία να υπερψηφιστούν από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις η συμφωνία και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα τη συνοδεύουν, ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, στα κεντρικά του κόμματος λέγεται πως «εάν η συμφωνία είναι υποφερτή, θα την ψηφίσουμε». Η κριτική τους, ωστόσο, αναμένεται θα εστιάσει σε μια σειρά ζητήματα, όπως στην επιβολή πρόσθετων φόρων που στη ΝΔ τη χαρακτηρίζουν υφεσιακό μέτρο που πλήττει την περιλάλητη επιχειρηματικότητα.
Επιπλέον, επιμένουν στην τάχιστη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, στον «περιορισμού του κράτους» και να μη γίνουν επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι η στάση της ΝΔ θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.
Τέλος, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δείξει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και τις απεύχεται. «Αν θέλουν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, πάει να πει ότι έχουν, στην ουσία, απολέσει την εντολή τους και τότε θα κριθούν γι' αυτήν την απώλεια εντολής και κυρίως θα κριθούν για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει αυτή η προεκλογική περίοδος ή η όποια εκλογική περίοδος στη χώρα», ανέφερε στον «Real fm» ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης. Ο ίδιος υποστήριξε σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει η ΝΔ στις μετρήσεις: «Δημοσκοπικά θα σας πω ότι τον Μάιο του 2012 είχαμε πάρει 18,86%. Επειδή υπήρξαν συγκεκριμένα διακυβεύματα, σε 20 ημέρες πήραμε 30%. Ο κόσμος όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων θα κρίνει και θα συγκρίνει».