Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Οι προτάσεις των δανειστών και οι προτάσεις της κυβέρνησης φέρνουν νέα μέτρα σε βάρος του λαού



Με την ανταλλαγή προτάσεων και «ισοδύναμων μέτρων» συνεχίζονται τα παζάρια για την αντιλαϊκή συμφωνία.
Η συγκυβέρνηση σηκώνει κουρνιαχτό για το ΕΚΑΣ και το ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει η δική της λίστα.
«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του.
Ο Αλ. Τσίπρας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, τον συντονιστή της «ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης» Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.
Οι προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η λίστα της κυβέρνησης που είδε το φως της δημοσιότητας προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%. Ο συντελεστής 6% θα εφαρμοστεί για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.
Τα ξενοδοχεία που σήμερα κατατάσσονται στο 6,5% θα μεταφερθούν στο 11%. Ανατιμήσεις θα προκύψουν και στα τρόφιμα, καθώς το ψωμί, το γάλα και κάποια άλλα θα υποχωρήσουν στο 11%, αλλά ένα μεγάλο μέρος τροφίμων θα πάει στο 23%. Τα τιμολόγια του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος θα μεταφερθούν στο 11%.
Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα εφαρμοστούν άμεσα με εξαίρεση την αύξηση στα ξενοδοχεία που θα ισχύσει από το Φθινόπωρο.
Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιέχει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις, ανάλογη με αυτή που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στο πρώτο μνημόνιο. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Αυτή η πρόταση προβλέπει μέτρα 1,9 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ των δανειστών 3 δισ. ευρώ για φέτος. Ωστόσο από τη Δευτέρα που κατατέθηκε η πρόταση της συγκυβέρνησης, μέχρι σήμερα, τα παζάρια έχουν προχωρήσει, γεγονός που ίσως καθιστά «παρωχημένη» τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η λίστα των «θεσμών» περιλαμβάνει κατάργηση του ΕΚΑΣ και μεταφορά των τιμολογίων της ΔΕΗ στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ του 23%.
Σχόλιο του ΚΚΕ
Σε σχόλιο για τη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Για το λαό δεν αποτελεί "βάση συζήτησης" ούτε το σχέδιο των δανειστών ούτε κι αυτό της κυβέρνησης, γιατί και τα δύο σχέδια οδηγούν σε σκληρά μέτρα σε βάρος του.
Όσο δε για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που από το πλήθος των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που του παρουσιάστηκαν, επέλεξε να αναφερθεί μόνο σε δύο ως μη αποδεκτά -το ΕΚΑΣ και το 23% ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ- δημιουργείται το ερώτημα: Με τα άλλα τι γίνεται;».