Προθεσμία μέχρι αύριο Πέμπτη δόθηκε από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να καταθέσει τη «λεπτομερή πρόταση» με τα αντιλαϊκά μέτρα για το νέο πρόγραμμα - μνημόνιο. Την Τετάρτη η συγκυβέρνηση καταθέτει νέο αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM),  οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την τρόικα,  και την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ θα αποφασίσει αν θα γίνει διαπραγμάτευση για το 3ο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ή θα εφαρμοστεί το «μαύρο σενάριο» όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.  
Στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι «η τελευταία προθεσμία, λήγει την Κυριακή» και «αν δεν βρούμε λύση, τότε η Ελλάδα, θα χρεοκοπήσει και δεν θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τις τράπεζές της».
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit. Η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε εκπονήσει σενάριο για Grexit, με όλες τις λεπτομέρειες. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» είπε ο Γιούνκερ.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πιθανότητα έκτακτης οικονομικής χρηματοδότησης της Ελλάδας για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρις τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής». 
Σε ότι αφορά το χρέος, παρέπεμψε σε συζητήσεις που μπορεί να αρχίσουν τον Οκτώβριο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως «έχουμε μόνο πέντε μέρες για να βρούμε μια λύση. Τελειώνει αυτή την εβδομάδα, είναι η τελική προθεσμία».
Απαντώντας σχετικά με το γεγονός ότι η Σύνοδος της Κυριακής, θα περιλαμβάνει τους ηγέτες και των 28 κρατών – μελών ανάφερε «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο και πρέπει να συζητηθούν οι επιπτώσεις του μαύρου σεναρίου για όλη την ΕΕ και τις πιθανές ανθρωπιστικές ανάγκες της Ελλάδας, γι’ αυτό ήταν απολύτως δικαιολογημένη η σύγκληση των 28 χωρών».
Ταχύτατα σε νέο μνημόνιο σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα
Ταχύτατα στο 3ο μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων προτίθεται να οδηγήσει τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας.
Στις δηλώσεις του ανάφερε πως «η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη. Ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι το τέλος της βδομάδας το αργότερο. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει αυτή τη συζήτηση μια και καλή, και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση».
Ανέφερε πως «είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».
Σε ότι αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης, απέφυγε να πει το παραμικρό για τα πολύ σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που καλείται να παρουσιάσει και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Γιούρογκρουπ όσο και στη Σύνοδο τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη χτεσινή σύνοδο των πολιτικών αρχηγών» και πρόσθεσε ότι η «βασική κατεύθυνση είναι μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Το πλαίσιο περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη. Περιλαμβάνει από την άλλη πλευρά τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ισχυρό πακέτο επενδύσεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως ανεργίας και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».
Δηλώσεις Μέρκελ
Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανάφερε πως αναμένει «λεπτομερείς προτάσεις» από την ελληνική κυβέρνηση «για ένα πολυετές πρόγραμμα» εφόσον κατατεθεί το ελληνικό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχουμε τη διάθεση να προστατεύσουμε την ευρωζώνη στο σύνολο της» και πως «έγινε σοβαρότατη συζήτηση» και πρόσθσε οτι «σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν κι άλλα 18 κράτη μέλη που εκφράζονται και η ευθύνη για το ευρώ είναι 19 κρατών – μελών».
Η Καγκελάριος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι «την Πέμπτη περιμένουμε λεπτομερέστατη πρόταση για ένα πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνάει κατά πολύ το προηγούμενες συζήσεις» και «την Κυριακή θα συναντηθούμε οι ηγέτες 28 κρατών μελών διότι το θέμα έχει επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ».
Ανέφερε ακόμα πως η πρόταση για νέο πρόγραμμα στο ESM πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις του πακέτου Γιούνκερ, συμπληρωμένο με νέες και χαρακτηριστικά είπε ότι τα βήματα είναι η κυβέρνηση να καταθέσει το αίτημα της στο ESM, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αποφανθούν αν υπάρχει πλαίσιο για διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση που αιτείται να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα.
«Αν πεισθούμε ότι όλα αυτά υπάρχουν – δεν είμαι σίγουρη- τότε θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε δήλωσε χαρακτηριστικά η Αγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «η πρόκληση την Κυριακή είναι αν θα υπάρξουν για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις».
Δηλώσεις Ολαντ
«Η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ωστόσο η απάντηση εναπόκειται στους Έλληνες» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ανέφερε ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει υπευθυνότητα» και πως «η συμφωνία είναι ακόμα εφικτή» ωστόσο δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Επανέλαβε κι αυτός το χρονοδιάγραμμα λέγοντας την Τετάρτη η Ελλάδα υποβάλει αίτημα στον ESM, την Πέμπτη συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα και το Eurogroup αποφασίζει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.
Το βασικό σενάριο για το 3ο μνημόνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι ένα τριετές πρόγραμμα – μνημόνιο με τα αντιλαϊκά μέτρα αυξάνονται δραματικά καθώς το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ από 7,9 δισ, ευρώ που ήταν η τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ληφθεί δάνει 50 δισ. ευρώ όπως έχει εκτιμήσει στην πρόσφατη έκθεση του το ΔΝΤ.
Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους του Ιούλη με την ενδιάμεση χρηματοδότηση να υπολογίζεται σε 7 δισ. Ευρώ και εφόσον ληφθούν άμεσα αντιλαϊκά μέτρα από το σύνολο των μέτρων που προτείνονται για την τριετία.
Επιπλέον οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναφορά των αξιολογήσεων από τους θεσμούς – τρόικα σε χρονικά διαστήματα που θα έχουν προαποφασιστεί. Στο συνολικό πακέτο χρηματοδότησης θα περιλαμβάνονται ποσά ύψους αρκετών δισ. ευρώ για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών Ομίλων. Για την απόδοση των κεφαλαίων αυτών, σύμφωνα με τον κανονισμό του ESΜ, θα προβλέπονται ειδικοί όροι και ρήτρες. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο EMS θα καλύψει μέσω εγγυήσεων τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου αυτές να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Σε ότι αφορά το χρέος οι πληροφορίες αναφέρουν για δέσμευση των δανειστών σε μια αναδιάρθρωση στο μέλλον εφόσον αξιολογηθούν θετικά τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής όπως θα απορρέουν σαν στόχοι από το 3ο μνημόνιο.