Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ Ενιαία πάλη των εργαζομένων ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο


Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος

Στιγμιότυπο από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε χωριά της μειονότητας το Μάη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Στιγμιότυπο από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε χωριά της μειονότητας το Μάη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εργαζόμενου λαού στη χώρα μας και βιώνει και αυτή τις συνέπειες της αντιλαϊκής επίθεσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ξάνθη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Η μειονότητα στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από εργάτες, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την πλειονότητα. Αυτό αναδείχθηκε από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σ. Ζαριανόπουλου στον οικισμό του Δροσερού, στη Φελώνη και στον Κένταυρο.
Αναλύθηκε η τρέχουσα πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας, με τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα οποία και οδηγούν στο τρίτο μνημόνιο.

Στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης
Αναδείχθηκε ότι η κατάσταση στα λαϊκά στρώματα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πλήττοντας κλάδους όπου εργάζονται κάτοικοι των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι τους να μεταναστεύει για να βρει ένα μεροκάματο.
Πολλοί εργάτες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία) ή και αλλού όπως το Κατάρ. Βρίσκουν «δουλειά» με «χτυπημένα» μεροκάματα, δουλειά 6 ή 7 ημερών, και ορισμένες φορές χωρίς ασφάλεια (Κατάρ), μέσω των δουλεμπορικών γραφείων, που έχουν αναλάβει να «εφοδιάσουν» με φθηνούς εργάτες τα μονοπώλια στις παραπάνω χώρες.
Πολλοί οικοδόμοι από τον Κένταυρο, όπως και από τη Φελώνη δούλευαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Βρίσκονταν και αυτοί αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις. Συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων και ενάντια στις απολύσεις. Με το σταμάτημα του έργου και τις ομαδικές απολύσεις που ξεκίνησαν από την αρχή του χρόνου, βρέθηκαν οριστικά στην ανεργία. Τώρα αναζητούν μεροκάματο σε χώρες του εξωτερικού. Σπρώχνονται στην εποχική μετανάστευση, ανά 3 ή 4 μήνες, σε ναυπηγεία της Γερμανίας, του Βελγίου ή της Ολλανδίας, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, όπως η αμμοβολή.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες νοικοκυριά του μειονοτικού πληθυσμού, που ζουν από τη γεωργία δέχονται το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο. Στην Ξάνθη, μεγάλο τμήμα του μειονοτικού πληθυσμού απασχολείται στην καλλιέργεια του καπνού, που με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα. Ετσι, χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, ή με εντελώς συρρικνωμένο εισόδημα.
Ενα από τα προβλήματα που απασχολεί τους καλλιεργητές, και ανέφεραν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Σ. Ζαριανόπουλου, είναι η φορολογία του ελάχιστου εισοδήματος που έχουν από τα χωράφια. Οπως είπαν, για εισόδημα 1.000 ευρώ, πλήρωσαν φόρο περίπου 135 ευρώ.
Στον οικισμό του Δροσερού η κατάσταση των κατοίκων είναι στα όρια της εξαθλίωσης. Ο οικισμός αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υποδομών, με ελλείψεις σε δίκτυο ομβρίων, πολεοδομικού σχεδιασμού, οικοδομικές άδειες, ηλεκτροδότηση. Επίσης, το σχολείο είναι προκάτ και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μαθητών.
Οξύτατο είναι και το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς οι κάτοικοι του οικισμού, ασχολούνται σε εποχιακές αγροτικές εργασίες ως εργάτες γης, σε οικοδομικές εργασίες και με το μικρεμπόριο. Μεγάλος αριθμός που παλιότερα εργάζονταν ως ναυτεργάτες, τώρα βιώνει τα πλήγματα από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο συγκεκριμένο κλάδο, με τις ατομικές συμβάσεις, τις αλλαγές στις οργανικές συνθέσεις, την ανεργία κ.ά. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των περικοπών και μειώσεων των προνοιακών επιδομάτων.
Θυμίζουμε ότι στον οικισμό του Δροσερού, το Νοέμβρη του 2012 η ΔΕΗ προσπάθησε να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος σε δεκάδες σπίτια οικογενειών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη ζωή τους. Η επιχείρηση της ΔΕΗ έγινε συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, υπό το φόβο των αντιδράσεων, από τις 5 τα χαράματα. Τότε οι κάτοικοι, αντέδρασαν αγωνιστικά και πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στη ΔΕΗ, με αίτημα την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος. Τον αγώνα τους αυτό τον έδωσαν μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που εκείνη τη μέρα βρίσκονταν σε απεργιακή κινητοποίηση, και τελικά κατάφεραν να εμποδίσουν τη διακοπή της παροχής ρεύματος.

Γυρίστε την πλάτη σε όσους ρίχνουν φαρμάκι για να διαιρέσουν τους εργαζόμενους
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις, όπως αυτή των κατοίκων του Δροσερού, δείχνουν πώς πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Τόνισε ότι απέναντι στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα του νέου μνημονίου, η εργατική τάξη πρέπει να οργανωθεί, να αντιδράσει, να τα ακυρώσει στην πράξη. Κάλεσε το λαό να μην εγκλωβιστεί στη λογική τού τάχα «μικρότερου κακού», να οργανώσει, να κλιμακώσει την πάλη του.
Ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι της μειονότητας, αλλά και της πλειονότητας, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε κόμματα που στόχο έχουν να διαιρούν τους εργαζόμενους, να τους δηλητηριάζουν με το φαρμάκι της έχθρας, που συνειδητά προσπαθούν να τους αποκόψουν από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, τα ταξικά συνδικάτα, τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές και την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα. Οπως είπε, ίδιος είναι ο αντίπαλος, η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστικοί επιθετικοί οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα σε σχέση με τη συζήτηση για το κρατικό χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επενδυτικά πακέτα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι αυτή αφορά το κεφάλαιο και μόνο. Τα δισεκατομμύρια που επιδιώκει να «εξοικονομήσει» η κυβέρνηση, δεν θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα σχολεία, αυξήσεις στις συντάξεις. Θα μετατραπούν σε έμμεση ή άμεση επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου, για να αρχίσει ένας νέος κύκλος καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ανέφερε ακόμα πως όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες εντάσσονται στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θεωρήσει ο λαός ως δεδομένες τις απώλειες που είχε μέχρι τώρα, να αποδεχθεί και νέες, και κυρίως να αποδεχτεί ως μονόδρομο μια ζωή με ψίχουλα.
Και κάλεσε το λαό να μη στρατευτεί πίσω από σχέδια που τον καταδικάζουν. Να δει ξεκάθαρα ότι πρέπει να γυρίσει την πλάτη στο μέλλον που του ετοιμάζουν, να οργανωθεί και να στρατευτεί στον αγώνα για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.