Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Ντελάλης» του ΝΑΤΟ και στη Βοσνία


Εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κόσσοβο ζητά η Σερβία

Την αντίδραση της Σερβίας προκάλεσαν οι κινήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς μια «ντε φάκτο» αναγνώριση του Κοσόβου (φωτ. από την επίσκεψη Κοτζιά στην Πρίστινα)
Την αντίδραση της Σερβίας προκάλεσαν οι κινήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς μια «ντε φάκτο» αναγνώριση του Κοσόβου (φωτ. από την επίσκεψη Κοτζιά στην Πρίστινα)
Τη... χρησιμότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως «ντελάλη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ανέλαβε να επιδείξει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και χτες, επισκεπτόμενος το Σαράγεβοτης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης.
Στο Σαράγεβο συναντήθηκε με το Βόσνιο ομόλογό του, ενώ είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τα μέλη του τριμελούς συλλογικού προεδρείου της χώρας, καθώς και με το Βόσνιο πρωθυπουργό.
Σε δηλώσεις του, υποστήριξε μεταξύ άλλων:«Στηρίζουμε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε τηνπροοπτική ένταξής της στην ΕΕ. Είμαστε το πιο παλιό μέλος της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το κράτος που έχει οργανώσει τις δύο τελευταίες διευρύνσεις της ΕΕ, προς τις σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία και προς τις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης. Γι' αυτό, για ό,τι χρειαστεί και εμείς μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθεια και τη συμπαράστασή μας».
Θυμίζουμε ότι ανάλογες δηλώσεις έκανε τις προηγούμενες μέρες στο Κόσσοβο και την Αλβανία.
Παραπέρα, ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε: «Αυτό που συμφωνήσαμε με τον υπουργό (...) είναι ότι στη δεκαετία του 1990 κοιτάξαμε να αναπτύξουμε τη βαλκανική συνεργασία. Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και τα τελευταία χρόνια, κοιτάξαμε να στηριχτούμε σε μια πορεία προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τώρα πρέπει να τα συνδυάσουμε αυτά. Πρέπει και να ενισχύσουμε την πορεία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς της Βοσνίας και άλλων κρατών της Βαλκανικής, αλλά και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα πεδία, από τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση μέχρι τα μεγάλα έργα. Τα μεγάλα έργα είναι οικονομικά, οι υποδομές, όπως είναι οι δρόμοι, τα τρένα, τα ενεργειακά δίκτυα» συμπλήρωσε, αποτυπώνοντας την επιδίωξη της εγχώριας αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.
Αντιδρά η Σερβία στις κινήσεις «ντε φάκτο» αναγνώρισης του Κοσσόβου
Στο μεταξύ, εξηγήσεις ζητά ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Ντάτσιτς, από τον Ελληνα ομόλογό του, μετά τη δήλωση του Ν. Κοτζιά ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.
Συγκεκριμένα, ο Ν. Κοτζιάς, κάνοντας την Τρίτη το πρώτο επίσημο ταξίδι υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Πρίστινα, δήλωσε ότι «το Κόσσοβο (σ.σ. το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος-προτεκτοράτο μετά την επίθεση ΝΑΤΟ και ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας) και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις μορφές συνεργασίας, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».
Σε αυτή τη βάση, προσκάλεσε τον Κοσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Χ. Θάτσι (πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ επί πολέμου του ΝΑΤΟ το 1999) στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ηίδρυση Γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα.
Παραπέρα, είπε ότι ως ελληνική κυβέρνηση «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ημασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ως εκ τούτου, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί».
Μάλιστα, σερβικά ΜΜΕ, όπως το «Δίκτυο Β92», μεταφέροντας εντός εισαγωγικών δηλώσεις του Ν. Κοτζιά, αναφέρουν ότι υποσχέθηκε πως «εντός του υπάρχοντος πλαισίου συνεργασίας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και την ένταξή του σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΙΝΤΕΡΠΟΛ και η ΟΥΝΕΣΚΟ»...
Σ' αυτή τη βάση, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου:«Εχουμε στείλει αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ζητώντας διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα. Αναμένω ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, δε θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσόβου».
Στο ίδιο δημοσίευμα, φιλοξενείται και ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, που αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη».