Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ Προδιέγραψε την ένταση των παζαριών για να κλείσει το νέο μνημόνιο


Το ΚΚΕ διαφώνησε ριζικά με το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι αρχηγοί από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ

Από τη χτεσινή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο
Από τη χτεσινή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο
Η ένταση των παζαριών της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου, θυσιάζοντας παραπέρα τις λαϊκές ανάγκες, ήταν το στίγμα της χτεσινήςσύσκεψης των πολιτικών αρχηγώνπου συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τα όσα εκτυλίχθηκαν χτες στη διάρκεια της 7ωρης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο και το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι αρχηγοί των αστικών πολιτικών κομμάτων, με το οποίο διαφώνησε ριζικά το ΚΚΕ, όπως ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, έδειξαν τι προετοιμάζουν «την επόμενη μέρα» από το δημοψήφισμα, σε βάρος του λαού, αλλά και πώς «εξήγησαν» το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Εγινε χειροπιαστό ότι οι όποιες διαφωνίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τώρα πάνε στην άκρη, προκειμένου να συμβάλουν από κοινού στο πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εντός των κανόνων και του πλαισίου της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σ' αυτά τα πλαίσια, επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους και τη βιασύνη τους για το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου σε βάρος του λαού.
Στο πλαίσιο αυτό, στο περιθώριο της σύσκεψης, ο Πρ. Παυλόπουλοςείχε τηλεφωνική συνομιλία με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ και ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, όπως και με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Τηλεφωνική συνομιλία είχε επίσης ο πρωθυπουργός και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι.
Από τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, όσον αφορά τη συνομιλία του Πρ. Παυλόπουλου με τον Φρ. Ολάντ, αναφέρεται ότι ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει κοινό κείμενο από τους πολιτικούς αρχηγούς, το οποίο θα ήταν ένα ισχυρό χαρτί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Οσον αφορά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ και τον Μ. Ντράγκι, αυτό που αναφέρθηκε από την πλευρά του Αλ. Τσίπρα ήταν ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τη νέα πρόταση της συγκυβέρνησης.

Κοινό ανακοινωθέν με πυξίδα τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου
Οι άξονες της αντιλαϊκής αυτής πρότασης παρουσιάζονται στο κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι αρχηγοί της ΝΔ, τουΠοταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόκληση σε βάρος του λαού ξεκινάει από τον πρόλογο ακόμα του ανακοινωθέντος, όπου αναφέρεται: «Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δε συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου».
Συνεχίζει, αναφέροντας:
«Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης, η οποία θα διασφαλίζει:
-- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
-- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
-- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
-- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ».
Η αποκωδικοποίηση των αξόνων αυτών δείχνει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, για την εξασφάλιση πόρων για την παραπέρα κρατική στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου, μαζί βεβαίως με την πρόσβαση του κεφαλαίου σε χρηματοδότηση μέσω «αναπτυξιακών προγραμμάτων» από το «πακέτο Γιούνκερ», το ΕΣΠΑ κ.λπ., καθώς και νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις), δηλαδή νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα «για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας», που θα προστεθούν σε αυτά που ήδη ματώνουν το λαό.
Τέλος, στο φόντο των προτάσεων που έχουν εκφραστεί από διάφορα αστικά επιτελεία και κόμματα, όπως π.χ. το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τελευταία και από τη ΝΔ, περί «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης», ως επίλογος στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».