Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Ο λαός δεν εξουσιοδότησε κανέναν να υπογράψει νέα επώδυνα μνημόνια


Οι δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
«Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, μετά και το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού.
Εκφράσαμε ξεκάθαρα, για μια ακόμα φορά, τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτήν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με μια πολιτική που οδηγεί συνεχώς και μεγαλώνει τα αδιέξοδα για το λαό, για το λαϊκό εισόδημα, για την πορεία της χώρας, για την πορεία του λαού μας συνολικότερα. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλεργατική διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η διαφωνία μας έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις για το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού χτες, αλλά κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στο γενικό της πλαίσιο και στη γενική της κατεύθυνση.
Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας. Και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά».

Συνολικά άλλη στρατηγική, για ρήξη με ΕΕ - κεφάλαιο
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μιλά για «λύση εκτός ευρώ», ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:
«Οχι. Ξεκαθαρίσαμε το εξής ζήτημα, ότι η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές: Είτε να υπογράψουν, όπως φαίνεται και όπως δρομολογείται - θα τα δούμε βέβαια τις επόμενες μέρες - μια επώδυνη συμφωνία, με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα - νέο μνημόνιο ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας, με grexit, με έξοδο από το ευρώ ή με διπλό νόμισμα ή με οτιδήποτε άλλο. Αυτό κυρίως το λένε οι "εταίροι", δεν το λένε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τα πολιτικά κόμματα, το λένε οι "εταίροι". Αρα, λοιπόν, ο λαός μας πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι και οι δύο αυτές εκδοχές, είτε δηλαδή συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα, είτε grexit ή οτιδήποτε άλλο, θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού.
Η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους προϋποθέτει μια συνολικά άλλη στρατηγική, προϋποθέτει εργατική - λαϊκή εξουσία, το λαό να είναι πραγματικά στην εξουσία και να προχωρήσει σε κοινωνικοποίηση, σε αποδέσμευση από την ΕΕ, σε μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτό συνιστά μια ολοκληρωμένη συνολικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ και δεν σχετίζεται με τις διάφορες απόψεις που θα οδηγήσουν σε νέα φτωχοποίηση το λαό μας. Και εννοώ απόψεις που υπάρχουν και σε άλλα κόμματα, μειοψηφικές αυτή τη στιγμή, όπως είναι το κυβερνών κόμμα για έξοδο μόνο από το νόμισμα».


ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Προανήγγειλαν λήψη αντιλαϊκών μέτρων με ... συναίνεση
Η στοίχιση όλων των δυνάμεων του αστικού πολιτικού σκηνικού πίσω από τα βασικά ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου στα παζάρια που διεξάγονται για λογαριασμό του με τους «εταίρους», ήταν το στοιχείο που χαρακτήρισε τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη χτεσινή σύσκεψη οι αρχηγοί των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), όπως φυσικά και ο αρχηγός των συμπολιτευόμενων ΑΝΕΛ.
Σε αυτό το πλαίσιο ξεχώρισαν την ανάγκη άμεσης σύναψης της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, την εξασφάλιση δυνατοτήτων στήριξης της προσπάθειας για καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και τη διαμόρφωση κλίματος «συναίνεσης» για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο σήμερα.

Καμμένος: Η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος
Εξερχόμενος, πρώτος, της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος είπε:
«(...) Πρόκειται για μία μεγάλη μέρα. Είναι η επόμενη της μεταπολίτευσης, όπου το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό της χώρας να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί (...) Νομίζω ότι η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος. (...) Εχουν περιγραφεί ακριβώς οι επιθυμίες του συνόλου του ελληνικού λαού, μέσω των αρχηγών των κομμάτων, με εξαίρεση τον Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αφορά μία συμφωνία η οποία πρέπει να επιτευχθεί με την ΕΕ, με αποκατάσταση της ρευστότητας, με αναπτυξιακό πακέτο, με μεταρρυθμίσεις (βλ. καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) που πρέπει να γίνουν. Ο πρωθυπουργός έλαβε τη γραπτή διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους στην ΕΕ».

Θεοδωράκης: Να πούμε στο λαό ότι πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ανέφερε ότι το ανακοινωθέν «ουσιαστικά λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία, για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και για μίαοικονομική ανάπτυξη».
«Από την πλευρά μας» πρόσθεσε, «επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και τα μηνύματα αρνητικά, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τους Ελληνες (...) Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ενωμένοι. (...) Να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες επόμενες στιγμές, ώστε να έχουμε μια θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες (...) Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μάς είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέπτεται να καταθέσει. Κάναμε κι εμείς παρατηρήσεις, τις οποίες σημείωσε. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης όμως είναι στα χέρια του».
«Δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, «κι αυτό θα πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό (...) όλοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Να μην χαϊδεύουν ο καθένας ξεχωριστά το κομματικό του ακροατήριο, αλλά να φανούν χρήσιμοι στην ανάγκη ύπαρξης μιας συμφωνίας (...) Αλλωστε, όπως θα δείτε και στο κοινό ανακοινωθέν, κοινή πεποίθηση είναι - ανεξαρτήτως από το τι ψήφισαν οι Ελληνες στο δημοψήφισμα - ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ».

Μεϊμαράκης: Με διάθεση συνεννόησης πάνω στις προτεραιότητες του κεφαλαίου
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, είπε:
«Η ΝΔ, στη μακρά ιστορική της διαδρομή, έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της οικονομίας, μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή (...) Γι' αυτό ακριβώς, προσήλθα και σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης.
Πρέπει όμως, να παρατηρήσω, πρώτον ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Χάσαμε χρόνο. Ο χρόνος που χάθηκε ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Είναι γεγονός, ότι η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν από δέκα μέρες. Και είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν τρεις μήνες (...) Και αυτό βεβαίως με ευθύνη της κυβέρνησης,η οποία νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά εν τω μεταξύ μάλλον έχανε χρόνο. Και ακριβώς φτάσαμε σε ένα σημείο (...) να είμαστε στο "και πέντε", η χώρα να επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες να είναι κλειστές, η κοινωνική συνοχή να κινδυνεύει (...)
Και οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων τουλάχιστον, του δημοκρατικού τόξου, να συμβάλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται (...) και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη, την κυρίαρχη ευθύνη, να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε. Μια συμφωνία που πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής, εφόσον έχει τα χαρακτηριστικά, τα οποία αναφέραμε».
Αναφορικά με το ανακοινωθέν, σημείωσε: «Εμάς, μας εκφράζει και θα συμβάλουμε από τη μεριά μας, ώστε να υλοποιηθούν αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (...) Εφόσον και εμάς μας ικανοποιεί πλήρως η συμφωνία και πιστεύουμε ότι βοηθάει στην ανάπτυξη, δεν έχει υφεσιακά μέτρα και υπηρετεί τους πυλώνες που θέσαμε, θα κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει για να μπορέσουμε να υποστηριχθεί από όλους».

Γεννηματά: «Πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση - Χάθηκε χρόνος»
Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, είπε:
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων δυστυχώς γίνεται στο "και πέντε". Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, τη χώρα στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία και την ελληνική κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Αν η πρωτοβουλία αυτή είχε αναληφθεί νωρίτερα, όπως κατ' επανάληψη είχαμε ζητήσει, γιατί πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Σε κάθε περίπτωση σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Η εξεύρεση λύσης, η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ισότιμη παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ (...) Αυτή τη λυτρωτική λύση έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να την υπηρετήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, δεν υπάρχει χρόνος, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Δεν έχει εντολή για ρήξη».