Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Συνειδητά η κυβέρνηση χρεοκοπεί το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών


Από τη χτεσινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών
Τοποθετούμενος στη συνεδρίαση των Επιτροπών, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», ενώ έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και κατά άρθρο.
Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση συνειδητά οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία για να σώσει την αστική τάξη και γι' αυτό καλεί το λαό «να κάνει επιλογή ανάμεσα στις δύο βασικές επιλογές που εξυπηρετούν, που ικανοποιούν τα συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος. Γιατί ακριβώς από αυτή την άποψη, τόσο το μνημόνιο και η συμφωνία όσο και το Grexit είναι λογικές οι οποίες εξυπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα. Εμείς λέμε ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, γιατί είναι η μοναδική διέξοδος προς όφελος του λαού».

Για την οδηγία της ΕΕ για τις τράπεζες
Αναφερόμενος πιο ειδικά στην οδηγία της ΕΕ για τις τράπεζες, σημείωσε: «Εδώ τώρα συζητάμε για την ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Γιατί υπάρχει αυτή η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα είχε σταθεροποιηθεί; Γιατί, βεβαίως, υπάρχει μια βασική αρχή, την οποία την αποδέχεστε όλοι. Η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων. Είχαν το δικαίωμα οι μεγαλοκαταθέτες να μπορούν να μετακινούν τα κεφάλαιά τους όπου θέλουν και πήραν αφειδώς τις καταθέσεις και τις μετέφεραν στο εξωτερικό.
Υπήρχε μια τεράστια έξοδος καταθέσεων. Η κυβέρνηση τούς άφησε ελεύθερους να μπορούν να βγάζουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Κανένα μέτρο. Αυτοί τώρα δε θα συμμετέχουν με κανένα τρόπο, δε θα έχουν καμία επίπτωση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τους επιτρέψατε να διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους, οδηγώντας τις τράπεζες στην "τραπεζική αργία" την οποία κάνατε και στον έλεγχο κεφαλαίων που κάνατε για το μικροκαταθέτη. Γι' αυτόν κάνατε τα capital controls. Και σήμερα, λέτε με βάση αυτή την οδηγία, αυτοί οι καταθέτες που μείνανε στην Ελλάδα, θα πληρώσουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αυτοί που φύγανε έξω και οδήγησαν στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης δε θα υποστούν τίποτα. Μόνα - ζυγά δικά τους.
Και λέτε ότι με αυτό τον τρόπο θα πατάξετε τη διαφθορά; Ποιον κοροϊδεύετε; Ποια επίπτωση και ποια συνέπεια θα έχουν αυτοί που βγάζουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό; Καμία απολύτως, γιατί το επιτρέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι ευρωπαϊκές στρατηγικές.
Και αλήθεια, τα ασφαλιστικά ταμεία τι θα γίνουν με τις καταθέσεις που έχουν; Θα κουρευτούν, βεβαίως, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα κουρευτούν οι καταθέσεις των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των δήμων. Ολες αυτές οι καταθέσεις θα κουρευτούν, για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, διευκολύνετε ακόμη περισσότερο να προχωρήσει και ένας νέος δρόμος συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα, ενώ μέσα στα πλαίσια της εξυγίανσης των τραπεζών, αναφέρεται ακόμη η δυνατότητα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσα από τη μεταβίβασή τους σε μια "bad bank", είτε μέσα από την πώλησή τους, "φωτογραφίζοντας" επί της ουσίας ότι τα ενυπόδικα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μπορεί να βρεθούν σε οποιαδήποτε funds επενδυτικά, σε αυτά που τα ονομάζατε πριν, ως αντιπολίτευση αξιωματική, "κοράκια"».

Για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
«Το συγκεκριμένο σχέδιο», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «περιλαμβάνει διατάξεις που εμφανώς υπηρετούν την προστασία του τραπεζικού κεφαλαίου, των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και προετοιμάζουν το έδαφος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη λαϊκή περιουσία.
Με πρόσχημα την ανάγκη επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, διαμορφώνουν ένα ακόμη πιο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο στη χώρα μας, για να μπορέσουν ακριβώς να εξυπηρετηθούν τα συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και των αναγκών. Η όποια επιτάχυνση της δικαιοσύνης μπορεί να γίνει μόνο με νέες προσλήψεις υπαλλήλων με σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ενίσχυση και χρηματοδότηση των υποδομών και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των δικαστηρίων».
Αναφερόμενος σε δύο βασικές αλλαγές του Κώδικα, σημείωσε: «Η πρώτη έχει να κάνει με τις εκτεταμένες αλλαγές στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Ουσιαστικά, δουλεύετε για λογαριασμό των τραπεζών, καθώς όχι μόνο διατηρείτε την αναλογία 2/3 προς 1/3 προς όφελος των τραπεζών, αλλά βάλατε και την παράγραφο 3, που ανατρέπει ακόμη περισσότερο την αναλογία, λέγοντας ότι το 25% είναι για τους εργαζόμενους και τις υπόλοιπες κατηγορίες. Αρα, λοιπόν, μειώνετε ακόμη περισσότερο το ποσοστό της αποζημίωσης για τους εργαζόμενους, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αφήνετε ακέραιο το ποσοστό των τραπεζών και διευκολύνετε ώστε πολύ γρήγορα να προχωρούν οι κατασχέσεις μέσα από την εμπορική και όχι από την αντικειμενική αξία, ώστε να συγκεντρώνουν οι τράπεζες σε πολύ χαμηλές τιμές τα ακίνητα.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τα ζητήματα της καθιέρωσης έγγραφης διαδικασίας, γιατί θεωρείται πιο ευέλικτη από την τακτική διαδικασία. Εγώ θα διαβάσω μόνο τη σχετική κριτική του Αρείου Πάγου, για να φανεί τι θέλετε να εξυπηρετήσετε πολύ καθαρά. "Διάδικοι είναι οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνεται να βασίζονται στην προϋπόθεση ότι όλοι οι διάδικοι είναι οργανωμένες επιχειρήσεις, με νομικούς συμβούλους και συγκροτημένα λογιστήρια, που έχουν, ως εκ τούτου, τακτοποιημένα και ευχερώς διαθέσιμα τα στοιχεία που αφορούν κάθε υπόθεση".
Αυτό είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συμβεί, όταν ο αντίδικος είναι ένας εργαζόμενος, ένας επαγγελματίας, ένας αυτοαπασχολούμενος, που δεν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει με οργανωμένο τρόπο απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Βαθιά ταξικό νομοσχέδιο
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε προετοιμάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που περνάει τώρα για να «κλειδώσει» το νέο μνημόνιο, με τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την τρόικα από τις 20 Φλεβάρη.
Αναφερόμενη ειδικότερα στην τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και δείχνοντας ότι ήρθε για να ευνοήσει τις τράπεζες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σημείωσε: «Θα αναφέρω δύο παραδείγματα, αφαιρείτε δικονομικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα προβολής οψιγενών ισχυρισμών στον πρώτο βαθμό. Αυτό ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει τι είναι, θα πάει στο δικηγόρο του, ο οποίος τώρα είναι υποχρεωτικός και για το Ειρηνοδικείο. Η συλλογή στην έγγραφη διαδικασία αποδεικτικών υλικών απαιτεί τόσα παράβολα που η ουσία αυτής της αλλαγής στην Πολιτική Δικονομία είναι να βάλετε μπροστά τα δικαιώματα των τραπεζών, των δικηγορικών εταιρειών και του μεγάλου κεφαλαίου και πίσω των εργαζομένων. Είναι ένα βαθιά ταξικό νομοσχέδιο, ένας βαθιά ταξικός Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και αυτό αφορά και τους δικηγόρους».