Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Συστήνουν στο λαό διακοπές για να προχωρά αδιάκοπα η αντιλαϊκή πολιτική

Επικίνδυνο εφησυχασμό καλλιεργούν στο λαό κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση ότι έως εδώ ήταν τα αντιλαϊκά μέτρα και κρύβοντας ότι η διαπραγμάτευση που ξεκινά μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων οδηγεί σε ένα τρίτο, βαρύ μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η προχτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, αλλά και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών.
Την ίδια ώρα, για το Σεπτέμβρη παραπέμπεται και το ξεκαθάρισμα των ανοιχτών λογαριασμών στο εσωτερικό του κόμματος. Φημολογείται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να παρακάμψει την ΚΕ όπου φέρεται να έχει χάσει την πλειοψηφία και θα πάει κατευθείαν σε συνέδριο και μάλιστα κατά κάποιον τρόπο «ανοιχτό». Ετσι ερμηνεύτηκε η αποστροφή της προχτεσινής του παρέμβασης όπου έκανε λόγο για διαδικασίες αντιστοίχησης του «κομματικού» με τον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα και σαν υπόμνηση στους επικριτές του ότι στην κοινωνία δεν έχουν την απήχηση που έχουν στο εσωκομματικό πεδίο.
Αυτό εξάλλου υποστήριξε χτες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη (ΕΡΑ 1) λέγοντας: «Σήμερα έχουμε μία μεγάλη στήριξη εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών προς την κυβέρνηση, έχουν μια εμπιστοσύνη και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και στις προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας. Αισθάνονται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση σήμερα και ασφαλώς την περιβάλλουν με εμπιστοσύνη».
Σε ό,τι αφορά την έκβαση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης εκτίμησε (ρ/σ ALPHA) ότι πιθανώς το διαζύγιο εντός του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αναπόφευκτο. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε ότι «δεν είναι χρήσιμες αυτή τη χρονική στιγμή», διότι «προέχει να επιστρέψει η χώρα σε μια σχετική κανονικότητα».
Η προσπάθεια που θα καταβάλει στο εξής η κυβέρνηση να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις στο λαό ώστε να τον οδηγήσει «αμέριμνο» προ τετελεσμένων, αποτυπώθηκε στον ισχυρισμό της πως «η διαδικασία και των προαπαιτούμενων και όλων των βημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι σε μία συνεχή διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο και η διαπραγματευτική ομάδα να διαμορφώσουν υπέρ της Ελλάδας τους όρους».
Επίθεση σε Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου έκανε χτες και ο Γ. Πανούσης. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έφτασε στο έσχατο σημείο πολιτικής αχαριστίας με τις συνεντεύξεις που δίνει και τα όσα λέει σε αυτές. Για την Πρόεδρο της Βουλής δήλωσε πως ακολουθεί προσωπική πολιτική στάση. Τάχθηκε ακόμα υπέρ της ρήξης με τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονη προσφυγή στις κάλπες.

Ο εσωκομματικός αντίλογος
Με δήλωσή του χτες ο Π. Λαφαζάνης προτρέπει να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. «Μέσα στην αριστερά όσο μεγάλες και ουσιαστικές και αν είναι οι διαφορές δεν χρειάζονται ανάμεσά μας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες, υψηλοί τόνοι και πολύ περισσότερο απειλές», υποστηρίζει, παραπέμποντας στην προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού. Συστήνει να μη λοιδορείται «κάθε πρόταση εναλλακτικής λύσης», καθώς όπως λέει αυτό«αφήνει την Ελλάδα έκθετη στο έλεος των πιστωτών» και εμμέσως επαναφέρει την πρόταση για έξοδο από το ευρώ, όταν δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν έχει μέλλον ως εκβιασμένη ευρωζωνική μνημονιακή αποικία, αλλά ως περήφανη ανεξάρτητη προοδευτική χώρα, η οποία, χωρίς κηδεμονίες, δίνει, παρά τις μύριες δυσκολίες, τη μάχη ενάντια στη φτώχεια (...) και την οικονομική της ανόρθωση».
Είχε προηγηθεί άρθρο στο «iskra.gr», στενού συνεργάτη του Π. Λαφαζάνη, που υποστήριζε ότι «εγείρεται τεράστιο πολιτικό ζήτημα» εκ του γεγονότος πως «ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει (...) ύστερα από πεντέμισι μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών (...) αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τι σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του..;».
Εντονα επικριτικός για την κυβέρνηση εμφανίστηκε ξανά και ο Γ. Μηλιός. Σε άρθρο του στην «Αυγή» αναφέρει ότι αυτή «είχε εξαρχής επιλέξει το δρόμο που οδηγούσε σε αυτό το αδιέξοδο και σε αυτόν το συμβιβασμό». Με κείμενό του και ο Κ. Λαπαβίτσας επέκρινε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές ως «οικονομικά ανερμάτιστη» και επανέφερε την άποψη για έξοδο απ' το ευρώ, υποστηρίζοντας την αυταπάτη ότι αυτό είναι ικανή συνθήκη για «ριζοσπαστική αλλαγή» που «εντός του ευρώ είναι αδύνατη».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τέλος, ζήτησε και θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, στο φόντο της χτεσινής έντονα επικριτικής εμφάνισής της στη Βουλή. Μάλιστα, χτες έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό στην οποία αναφέρει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα «δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή» και πως εισάγεται «υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες κυβερνήσεις - μέλη της ΕΕ προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές».
Απαντώντας της, ωστόσο, ο Πρ. Παυλόπουλος, ουσιαστικά την «αδειάζει», αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτήν την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ' ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους».
«Αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος» προσθέτει, «και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν' απευθύνεται ευθέως προς αυτούς».