Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Το «μαύρο - άσπρο» στη Βουλή για το περιεχόμενο της αντιλαϊκής τους πρότασης


Να εξωραΐσουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης για τρίτο μνημόνιο επιχείρησαν χτες στη Βουλή τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, όσο και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «ο λαός στηρίζει τη γραμμή της κυβέρνησης να μην υπογράψει μια συμφωνία, όποια κι αν είναι», τη στιγμή που η πρότασή της είναι πανομοιότυπη με αυτή των θεσμών κι επιπλέον φορτωμένη με περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα. Παραπέρα, προσπάθησε να εμφανίσει την πρόταση και τη συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, σαν προϊόν αμοιβαίων συμβιβασμών και υποχωρήσεων, υποστηρίζοντας ότι «και οι δύο μεριές έχουν χάσει κάτι πολύτιμο».
Ο Ευ. Τσακαλώτος αναπαρήγαγε την προπαγάνδα περί δίκαιης κατανομής των βαρών, μετριάζοντάς την κάπως, ώστε να συνάδει με το περιεχόμενο της πρότασης, που είναι «φωτιά και λάβρα» για το λαό. Οπως είπε, «στα βάρη υπάρχει μια διαφορετική κατανομή», υπονοώντας ότι θα πληρώσουν και οι έχοντες, τη στιγμή που με την κυβερνητική πρόταση ευνοούνται σκανδαλωδώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τσακίζονται παραπέρα τα λαϊκά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, προσπέρασε τις αυξήσεις φόρων, την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά. και εστίασε στην αύξηση του εταιρικού φόρου από το 26% στο 28% και την αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές, μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό του πλούτου, που έχουν συσσωρεύσει δεκαετίες τώρα απ' τον κλεμμένο μόχθο των εργαζομένων.
Προσπάθησε, ακόμα, να παρουσιάσει σαν θετικό τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, όπως και την κατάργηση από το 2016 του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Ούτε λίγο - ούτε πολύ ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί σαν θετική εξέλιξη την όποια αναφορά στη συμφωνία-μνημόνιο για το χρέος, ενώ προανήγγειλε ότι ο ESM θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ισχυρίστηκε ότι «γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά στο τραπεζικό σύστημα από τα capital controls». Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΚΤ, είπε ότι η στάση της, όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, «ήταν αρκετά υποστηρικτική σ' εμάς», ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ «περιμένει μια πρόταση ότι η διαδικασία είναι πάλι πάνω στις ράγες και θα συνεχιστεί κι αυτό θα απελευθερώσει πολλά πράγματα για να σταματήσει η ασφυξία».
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι «τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν κανονικά στη Βουλή και θα συζητηθούν».
Απ' την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης και να εξουσιοδοτήσουν τη διαπραγματευτική ομάδα να «κλείσει» την αντιλαϊκή συμφωνία. Επισήμανε ότι αυτή η πρόταση είναι το αποτέλεσμα της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης, «δεν είναι το πρόγραμμα ούτε του ενός μέρους ούτε του άλλου». Παραδέχθηκε ότι είναι μια «δύσκολη συμφωνία» και ότι ορισμένα μέτρα μπορούν να αποδειχθούν υφεσιακά. Με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδιανείμει τα βάρη υπέρ των αδυνάτων, τη στιγμή που τα μέτρα συνιστούν ολοκαύτωμα για τα λαϊκά στρώματα. Πρόσθεσε πως η συμφωνία αυτή «εκκινεί» τη λύση του χρέους, αποσιωπώντας ότι η όποια διευθέτησή του θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα και θα χρησιμοποιηθεί για να απελευθερώσει «χρήματα» για τα ντόπια μονοπώλια.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε την αστική τάξη πως «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη». Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τους κανόνες της ΕΕ, αλλά και ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, αγωνίζεται για να αλλάξει την ΕΕ, επιμένοντας μέχρι αυτή την ώρα να σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί να βελτιωθεί η λυκοσυμμαχία.