Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Περήφανοι γιατί το ΚΚΕ ήταν και είναι έτοιμο για κάθε θυσία για το λαϊκό συμφέρον


Αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Παρασκευά σε εκδήλωση για την ΕΑΜική Αντίσταση στη νότια Καρυστία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στα τέλη του Ιούνη, η εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης από την περιοχή της νότιας Καρυστίας (για την προετοιμασία και το περιεχόμενο της οποίας είχαμε γράψει στο «Ρ» στις 20 Ιούνη).
Η αίθουσα του «Γιοκαλείου Ιδρύματος» στην Κάρυστο αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που συνέρρευσε για να τιμήσει τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, στην εκδήλωση όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Μετά την ομιλία, ακολούθησε παρουσίαση με θέμα «ΕΑΜικό κίνημα και λαϊκοί αγωνιστές στη νότια Καρυστία», στην οποία συμμετείχε και μουσικό συγκρότημα.
Αναδείχτηκε η δράση των λαϊκών αγωνιστών, καθώς και στιγμές από την ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή της νότιας Καρυστίας.
Συγκινησιακά φορτισμένες ήταν οι στιγμές της αναφοράς στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα και ιδιαίτερα κατά την ανάγνωση του τελευταίου γράμματος του ηρωικού Γραμματέα της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, Λυκούργου Ζούμπερη.
Κατά την εκδήλωση, λειτουργούσε επίσης έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων της ΕΑΜικής Αντίστασης.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Παρασκευά.

***

«Τιμάμε σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τα άξια παιδιά του λαού μας. Αυτούς που όταν όλα "τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά", αψήφησαν το φόβο, τη φασιστική, ιμπεριαλιστική τρομοκρατία. Υψωσαν το φλάμπουρο του αγώνα για τη λευτεριά του λαού από τους κατακτητές και τους ντόπιους δυνάστες. Για την κοινωνική πρόοδο, για να γίνει ο λαός ο νοικοκύρης στον τόπο του.

Τιμάμε όλους όσοι δεν έσκυψαν το κεφάλι. Αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες, στα ματοβαμμένα βουνά, στις βασανισμένες πόλεις.
Τιμάμε αυτούς που στάθηκαν όρθιοι μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτούς που πέρασαν από τις υγρές σκοτεινές φυλακές των κατακτητών και των ντόπιων δημίων. Αυτούς που πέρασαν από τα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης, της Μακρονήσου, της Γυάρου, του Αη Στράτη.
Δεν κάνουμε μνημόσυνο.
Εκπληρώνουμε ένα χρέος, να αναδείξουμε αυτή τη λαμπρή περίοδο της ιστορίας του τόπου μας. Είμαστε υπερήφανοι, γιατί και ο δικός μας τόπος, χάρη σ' αυτούς τους αγωνιστές, είχε τη δική του συμβολή σ' αυτό τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας. Είμαστε ευγνώμονες για την αγωνιστική κληρονομιά που μας αφήνουν, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε απ' το παράδειγμά τους.
Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση υπήρξε, γιατί προϋπήρξε το ΚΚΕ, που ήταν εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης του αγώνα. Το ΚΚΕ μπόρεσε, μέσα σε απερίγραπτες δύσκολες συνθήκες πριν τον πόλεμο του '40, στη διάρκεια του πολέμου, της Κατοχής, να ηγηθεί αυτού του αγώνα. Γιατί πρέσβευε και πίστευε σε ανώτερα ιδανικά, αυτά της απελευθέρωσης ανθρώπου από άνθρωπο, στο νέο κόσμο, το σοσιαλισμό, δίκαιο και ανθρώπινο.
Γιατί στην πάλη γι' αυτά τα ιδανικά, σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Γι' αυτό άντεξε και ηγήθηκε του λαϊκού αγώνα μέσα στη δίνη του Παγκοσμίου Πολέμου.
Από την έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή
Από την έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή
Η συμβολή του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ήταν καθοριστική στην έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, στη δημιουργία των φύτρων της νέας εξουσίας. Ωστόσο, η εργατική τάξη και η αγροτιά, που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και συσπειρώνονταν στο ΕΑΜ, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία».

Διδασκόμαστε από την ιστορία μας, πολεμάμε τη λαθολογία
«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το Κόμμα μας, παρά την τεράστια συνεισφορά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας και τότε ακόμη, ιδίως μετά το 1943, που οι συνθήκες επέβαλαν να θέσει το ζήτημα της επαναστατικής κατάκτησης της εργατικής εξουσίας. Δε διαμόρφωσε τις υποκειμενικές προϋποθέσεις μιας πορείας, που, ανάλογα και με άλλους παράγοντες, μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη.
Το ΚΚΕ εξετάζει την ιστορία του βγάζοντας διδάγματα, είναι όμως ταυτόχρονα φανατικός πολέμιος της λαθολογίας, του μηδενισμού. Είναι περήφανο γιατί κάθε πέτρα που σηκώνεις σε αυτόν τον τόπο, είναι ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για την πάλη ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας. Και τα λάθη μας, ακόμη και τα λάθη στρατηγικής σημασίας που κόστισαν στον αγώνα, μέσα στην πάλη τα κάναμε και είμαστε περήφανοι γιατί δεν τα διπλώσαμε ποτέ, ήμασταν και είμαστε έτοιμοι για κάθε θυσία που αφορά το συμφέρον της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς. Είμαστε περήφανοι γιατί μέσα από τις φυλακές, απομονωμένοι, με παράσημα τα καθημερινά βασανιστήρια, η τότε ηγεσία του Κόμματος ύψωσε τη φωνή της αντίστασης, προσπάθησε να διαμορφώσει γραμμή που να βοηθήσει το λαό μας να δώσει τη μάχη ενάντια στον ξένο κατακτητή».

Τιμάμε τη βαριά κληρονομιά των αγωνιστών, συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη του λαού
Κατάμεστη η αίθουσα του «Γιοκαλείου Ιδρύματος»
Κατάμεστη η αίθουσα του «Γιοκαλείου Ιδρύματος»
«Εμείς, σήμερα, με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι αυτή η πάστα των αγωνιστών, που συνδυάζουν την ακλόνητη πίστη στα ιδανικά και στη γνώση της ιδεολογίας, στην αγάπη για τον εργαζόμενο λαό, μπορούν να περιφρονήσουν και να εξευτελίσουν το θάνατο, όπως ο ηρωικός Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου του ΚΚΕ και καπετάνιος λόχου του ΕΛΑΣ, Λυκούργος Ζούμπερης. Σε ένα απ' τα τελευταία γράμματα, πριν στηθεί μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, γράφει προς την αγωνίστρια γυναίκα του Τασία:«Μη νομίζεις ότι ο θάνατος είναι τόσο βαρύς που φαίνεται, όταν πεθαίνεις για ανώτερα ιδανικά νομίζεις ότι πηγαίνεις σε καμιά γιορτή, σε κάποιο μαγικό πανηγύρι. Πεθαίνω με το μέτωπο ψηλά και τραγουδώντας...».
Αυτή η πάστα των αγωνιστών, που έβαλε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό ακόμα και μπροστά στην ύστατη ώρα, είναι που μας άφησε αυτή τη βαριά κληρονομιά.
Μια υπόσχεση έχουμε να δώσουμε! Οτι αυτή την κληρονομιά την τιμάμε, συνεχίζοντας τον αγώνα μέχρι τη νίκη του λαού.
Στο δρόμο που χάραξαν οι λαϊκοί αγωνιστές της γενιάς της ΕΑΜικής Αντίστασης, πορευόμαστε αταλάντευτα μέχρι οι θυσίες τους να δικαιωθούν».