Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παγιδεύει» τα ντόπια μονοπώλια σε νέο μνημόνιο

 

... και αναδεικνύει τη «συνέχεια» στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις ανάμεσα στην παρούσα και την προηγούμενη συγκυβέρνηση

 

Κριτική από τη σκοπιά του βασικού ζητούμενου των αντιλαϊκών κυβερνητικών παζαριών με τους «θεσμούς», της εξασφάλισης ευνοϊκότερων όρων για το ντόπιο κεφάλαιο, ασκούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...

«Το email Βαρουφάκη υποβλήθηκε στην τρόικα (στους "θεσμούς"), για να εγκριθεί! Ωστε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Και θα αποτελέσει τη "γέφυρα" για να πάμε σε νέο Μνημόνιο (που θα αποκαλείται πλέον "Συμβόλαιο"). Αυτή είναι η αλήθεια! Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρούσε στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε πιστοληπτική γραμμή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μην έχει ανάγκη το νέο Μνημόνιο. Χάθηκαν, επομένως, δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας "εικονικής διαπραγμάτευσης", για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο! "Συναντηθήκαμε" τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην... έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!».

Τάδε έφη, χτες, πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σχολιάζοντας, σε εκτενή δήλωσή του, την επιστολή Βαρουφάκη και εν γένει τα παζάρια της συγκυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ, κατηγορώντας την ουσιαστικά για αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, σε ό,τι αφορά το ζητούμενό τους να εξασφαλιστεί κάποια «χαλάρωση» στο εφαρμοζόμενο μείγμα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, να παραμεριστούν μνημονιακές ρυθμίσεις που μπαίνουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

«Δεσμεύονται σε ό,τι δεσμευόμασταν και εμείς...»

Ο Αντ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο Γιούρογκρουπ αποδέχθηκε την «παράταση του Μνημονίου» και τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ χτες με την πρόταση Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη, «και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία, για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο!».

Σε αυτή τη βάση, κωδικοποιώντας ουσιαστικά μια σειρά από αντιλαϊκές δεσμεύσεις στις οποίες η παρούσα συγκυβέρνηση παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη, ο Αντ. Σαμαράς σημειώνει ότι με το «μέιλ Βαρουφάκη» η κυβέρνηση:

«Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ΦΠΑ. Και μάλιστα περιορίζοντας εξαιρέσεις και καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις (...) Αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων: Και στα φάρμακα, και στα βιβλία, και στους μειωμένους συντελεστές στα νησιά».

«Δεσμεύεται να προχωρήσει στο 2ο στάδιο θεσμοθέτησης του νέου Οργανικού Νόμου που περικλείει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως είχε δεσμευθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση (για παράδειγμα, την ετήσια μείωση του χρέους κατά 5%)».

«Δεσμεύεται να προχωρήσει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των υπουργείων (spending review), όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι υπουργεία».

«Δεσμεύεται να προχωρήσει τις διατάξεις που ήδη είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τις μη μισθολογικές παροχές και τα οδοιπορικά».

«Δεσμεύεται να συνεχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση τον έλεγχο των παράνομων δικαιούχων για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα».

«Δεσμεύεται να συνεχίσει ("continue...") από την προηγούμενη κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, με τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων και την κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση».

«Δεσμεύεται να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές, θεσπίζοντας και κίνητρα για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης».

«Δεσμεύεται να καταργήσει "φόρους υπέρ τρίτων" (...) Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επικουρικών συντάξεων».

«Δεσμεύεται να προχωρήσει, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, σε ένα νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο».

«Δεσμεύεται να προχωρήσει σε δομές "αυθεντικής αξιολόγησης" στο Δημόσιο, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να αξιολογήσει τις νέες αποκρατικοποιήσεις από δω και στο εξής, διατηρώντας το ΤΑΙΠΕΔ. Πάνε περίπατο οι υποσχέσεις για ακύρωσή τους "με ένα νόμο και ένα άρθρο"».

«Δεσμεύεται να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας "σε εύλογο χρόνο", δηλαδή θα ακολουθήσει, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Κάπου εκεί μέσα ενταφιάζεται και η αύξηση του ελάχιστου μισθού, όπως και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Δεσμεύεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση αγορών με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ».

Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς μιλά για «ενδείξεις που διαφαίνονται για επερχόμενες φοροκαταιγίδες» και στηλιτεύει το γεγονός ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας»...

  • Στα εσωκομματικά, την Πέμπτη 5/3 θα συνεδριάσει τελικά, υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προκειμένου να αποτιμήσει τους λόγους της ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο αντικείμενο θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ την Κυριακή 8/3.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015