Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΛΙΣΤΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ» ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Ομοβροντία από νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες έρχονται να παγιώσουν, να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τον πυρήνα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που διαμόρφωσαν οι εφαρμοστικοί νόμοι της «μνημονιακής περιόδου», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην «πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων», για τα οποία «δεσμεύεται» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τα οποία αποτυπώνονται στη σχετική επιστολή που απέστειλε χτες στους... «θεσμούς» ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Η εν λόγω «λίστα μεταρρυθμίσεων» εκτός από το να συμπληρώνει και να «επικαιροποιεί» το τρέχον αντιλαϊκό πρόγραμμα, επιχειρεί ταυτόχρονα να προωθήσει αποφασιστικά και τις αξιώσεις και την πολιτική που σταθερά προβάλλει το εγχώριο κεφάλαιο (ΣΕΒ κ.ά.), για τη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας του στην παρούσα φάση. Σε αυτό το πλαίσιο, αρχίζουν να καταρρίπτονται και οι όποιες «φιλολαϊκές» μάσκες, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει το μπαράζ των νέων αντιλαϊκών νομοθετικών παρεμβάσεων.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης προσηλωμένη να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και να αναλάβει ενέργειες που ενισχύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα και προωθούν την οικονομική ανάκαμψη», τονίζεται στην επιστολή της συγκυβέρνησης προς τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, ξεκαθαρίζοντας ότι ζητούμενο είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη και πάντα μέσα στα πλαίσια και τη «στενή συνεργασία» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων στις οποίες συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη. Επισημαίνεται παράλληλα η πρόθεση εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων σε συνδυασμό με την «τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία».

Τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η Κομισιόν ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για μια «αφετηρία» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ομολογούν δηλαδή ότι δεν πρόκειται γι' αυτό που πλασαριζόταν τάχα ως «πρόγραμμα - γέφυρα» της λεγόμενης «μεταβατικής περιόδου». Μάλιστα, όπως προβλέπεται στους όρους της συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Γιούρογκρουπ της περασμένης βδομάδας, η λίστα των «μεταρρυθμίσεων» θα συμπληρωθεί και με νέα μέτρα, το αργότερο μέχρι το τέλος Απρίλη.

Ακολουθεί μια παρουσίαση των βασικών αξόνων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης.

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015