Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Πλειοψηφεί η μερική απασχόληση


Μερική εποχική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης και κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης καταγράφει τον Μάη - Ιούνη το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με πάνω από τις μισές συμβάσεις πλέον να είναι μερικής και εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης τον περασμένο Ιούνη, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 191.598, ενώ οι αποχωρήσεις σε 183.008, παρουσιάζοντας ελαφρά θετικό ισοζύγιο κατά 8.590 θέσεις. Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ήταν και αυτό θετικό κατά 15.351 θέσεις.
Οι νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας κατά 53,67% αφορούν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης. Από αυτές σχεδόν 75 χιλιάδες ήταν μερικής απασχόλησης και οι σχεδόν 28 χιλιάδες εκ περιτροπής απασχόλησης.
Ενδεικτικό, επίσης, της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την αύξηση των συμβάσεων, είναι το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο που εμφανίζεται στους κλάδους, οι οποίοι αφορούν τα καταλύματα και την εστίαση.

Μόνιμο σκηνικό η απληρωσιά
Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή για την κατασκευή του δρόμου «Γάζι - Κρουσώνα», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στο πλευρό τους έχουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, που υπενθυμίζει ότι σε ανάλογη θέση βρίσκονται εργαζόμενοι και σε άλλα έργα. Για παράδειγμα, σε επίσχεση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ανασκαφή του Βενιζέλειου νοσοκομείου. Το σκηνικό της απληρωσιάς, μάλιστα, είναι γνωστό για τους εργαζόμενους και το Συνδικάτο το έχει καταγγείλει πολλές φορές, καλώντας τους εργαζόμενους να μη δείχνουν καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.