Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αντίδραση Κιέβου σε επίσκεψη Γάλλων βουλευτών στην Κριμαία


Η κίνηση των δέκα Γάλλων αναδεικνύει τις ενδοαστικές διαφωνίες για τις συμμαχίες του κεφαλαίου

Οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» που το Κίεβο αναγόρευσε σε συνεργάτες του έκαναν χτες συγκέντρωση για να ζητήσουν να κλιμακωθεί το αιματοκύλισμα στο Ντονμπάς
Οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» που το Κίεβο αναγόρευσε σε συνεργάτες του έκαναν χτες (φωτ.) συγκέντρωση για να ζητήσουν να κλιμακωθεί το αιματοκύλισμα στο Ντονμπάς
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Την έντονη αντίδραση της ουκρανικής κυβέρνησης προκάλεσε η πρόθεση δέκα Γάλλων βουλευτών να φτάσουν χτες (όπως ήταν προγραμματισμένο) στη χερσόνησο της Κριμαίας, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την «ένωση» της περιοχής με τη Ρωσία που το Κίεβο και οι περισσότερες χώρες θεωρούν «ρωσική προσάρτηση» και δεν αναγνωρίζουν.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές - στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το κόμμα «Ρεπουμπλικάνοι» που είναι η μετεξέλιξη του UPS του Νικολά Σαρκοζί - δεν απευθύνθηκαν καν στις ουκρανικές αρχές σχετικά με τα διαδικαστικά της επίσκεψης, καθώς δε θα έδιναν την έγκρισή τους, όπως εξήγησαν οι ίδιοι. Συνέδεσαν την επίσκεψή τους με επαφές που θα έχουν με τις τοπικές αρχές της Κριμαίας και επισκέψεις π.χ. σε γαλλικό νεκροταφείο του 19ου αιώνα.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανεύθυνο βήμα και ένδειξη ασέβειας στην κυριαρχία της Ουκρανίας όπως και συνειδητή αδιαφορία της νομοθεσίας της Ουκρανίας και της πολιτικής της Γαλλίας και της ΕΕ στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της παράνομης κατάληψης της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας». Κάθε «παραβίαση στους θεσμοθετημένους νόμους» θα προκαλέσει την «αντίδραση» της Ουκρανίας πρόσθεσε η σχετική ανακοίνωση, «ειδικά με απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία».
Στο Παρίσι, το γαλλικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «βαθιά λύπη» σχετικά με την επίσκεψη. Ο βουλευτής των «Ρεπουμπλικάνων» Τιερί Μαριάνι, επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας που επρόκειτο να φτάσει στην Κριμαία, εμφανίστηκε μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι «πεπεισμένος ότι αν η Κριμαία δεν είχε ενωθεί με τη Ρωσία με τον τρόπο που οι πολίτες της χερσονήσου θέλησαν, θα γινόταν εμφύλιος όχι μόνο στο Ντονμπάς αλλά και στην Κριμαία».
Στη Μόσχα, ο Λεονιντ Σλούτσκι, ανώτερο στέλεχος της ρωσικής Δούμας δήλωσε ότι «αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη αποστολή Δυτικοευρωπαίων πολιτικών και βουλευτών από την "άνοιξη της Κριμαίας"», ενώ πρόσθεσε πως «είμαι σίγουρος ότι αυτή η επίσκεψη θα γυρίσει μια νέα σελίδα στον δια-κοινοβουλευτικό διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης στο ζήτημα της Κριμαίας».
Αν μη τι άλλο, η κίνηση των συγκεκριμένων βουλευτών αποτυπώνει τις διαφωνίες που παραμένουν στο εσωτερικό της γαλλικής αστικής τάξης ως προς τις σχέσεις της με το ρωσικό κεφάλαιο, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, τις τελευταίες βδομάδες έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία Παρίσι - Μόσχα εξετάζουν να προχωρήσουν τελικά με την παράδοση των γαλλικών πολεμικών πλοίων «Μιστράλ» που η γαλλική πλευρά είχε «παγώσει», ευθυγραμμιζόμενη με το κλίμα των «κυρώσεων» που η Δύση χρησιμοποιεί απέναντι στη Ρωσία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιες γαλλικές «πρωτοβουλίες». Τον περασμένο Απρίλη, ομάδα Γάλλων βουλευτών (ανάμεσά τους και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος - PS) είχαν ξανά επαφές στη Μόσχα με μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, τονίζοντας σε δηλώσεις τους ότι «(υπάρχει) η Ευρώπη που πρέπει να ενωθεί, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, όπως έλεγε και ο στρατηγός Ντε Γκωλ». Ο ίδιος ο Σαρκοζί έχει ασκήσει κριτική στην «επιδείνωση» των σχέσεων της Γαλλίας με τη Ρωσία, όπως αντίστοιχα έχει κάνει και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο», προτάσσοντας συμμαχίες του γαλλικού κεφαλαίου με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα», που είχαν συνέδριο στο Κίεβο, δηλώνουν έτοιμοι να οργανώσουν πανεθνικό δημοψήφισμα, με ζητούμενο την έκφραση δυσπιστίας στις (σημερινές) ουκρανικές αρχές, κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς (όπου μόνο τυπικά το Κίεβο έχει υπογράψει εκεχειρία), αλλά και νομιμοποίηση των «ταγμάτων εθελοντών», εννοώντας τις δολοφονικές ομάδες τους που ματοκυλούν τις ανατολικές επαρχίες με την ανοιχτή στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης.