Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ Καταστολή στις διαδηλώσεις ενάντια στο μακελειό


Η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τη στήριξη που έχει προσφέρει στους τζιχαντιστές, στους οποίους αποδίδεται η πολύνεκρη επίθεση στη Σουρούτς

Από επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε προχτεσινή κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη
Από επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε προχτεσινή κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--
Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αντλίες νερού και δακρυγόνα «αντιμετωπίζει» η τουρκική κυβέρνηση τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις ενάντια στο μακελειό της περασμένης Δευτέρας, με συνθήματα όπως «το Ισλαμικό Κράτος δολοφονεί, το AKP συνεργάζεται» που καταγγέλλουν τη στήριξη που η σημερινή ισλαμική κυβέρνηση έχει προσφέρει σε «τζιχαντιστές».
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι ο 20χρονος φοιτητής Σεΐχ Αμπντουραχμάν Αλαγκιούζαναγνωρίστηκε ως ο βομβιστής αυτοκτονίας που θεωρούνταν ο βασικός ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση που έγινε - θυμίζουμε - σε πολιτιστικό κέντρο της πόλης Σουρούτς, στην επαρχία Σανλιούρφα που βρίσκεται στη τουρκο-συριακή μεθόριο και ενώ πάνω από 300 άνθρωποι, κυρίως νεαροί κουρδικής καταγωγής, συμμετείχαν σε εκδήλωση με στόχο τη στήριξη της ανέγερσης του πολύ κοντινού Κομπανί, στη Συρία. Ο Αλαγκιούζ εκτιμάται ότι στρατολογήθηκε πρόσφατα από το «Ισλαμικό Κράτος», στο οποίο οι αρχές αποδίδουν την επίθεση. Ακόμα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό μιας νεαρής γυναίκας που θεωρείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.
Με τις οικογένειες των (προς το παρόν) 32 νεκρών να βυθίζονται στο πένθος και την ανησυχία του απλού κόσμου να μεγαλώνει, «φουντώνουν» οι συζητήσεις για θέματα κρίσιμα για τη θέση της ντόπιας αστικής τάξης στην περιοχή, όπως η εξωτερική πολιτική, αλλά και οι σχέσεις της Αγκυρας με τους Κούρδους, με τη σημερινή κυβέρνηση να δέχεται κριτική για τις επιλογές της που εξέθεσαν τη χώρα στον κίνδυνο των «τζιχαντιστών». Πρόκειται για μια συζήτηση που από τη σκοπιά των αστικών δυνάμεων διεξάγεται με στόχο ανακατατάξεις που υπηρετούν τα αντιλαϊκά σχέδια που κάθε πλευρά υπηρετεί.
Η έκκληση για κοινή δράση και δήλωση κατά της τρομοκρατίας που το AKP απηύθυνε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδεχόμενα επιδράσει και στη διερευνητική διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που συνεχίζεται. Το ρεπουμπλικάνικο CHP είναι το μόνο που δέχτηκε να υπογράψει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, «ανοιχτά» είναι όλα τα ενδεχόμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπατχσελίξεκίνησε χτες σειρά περιοδειών από τις κεντρικές επαρχίες, καθώς στο πολιτικό σκηνικό όλα είναι «ρευστά», κάνοντας λόγο για «εναρκτήριο σήμα» προεκλογικής καμπάνιας.
Χτες, ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου αντέδρασε έντονα σε όσους κατηγορούν το AKP για στήριξη των «τζιχαντιστών» και απευθυνόμενος κύρια στο HDP (εξαιτίας των δεσμών του με το παράνομο PKK) δήλωσε «αρκετά μολύνατε την πολιτική με αίμα... Στην ιστορία του AKP δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία με αίμα ή συμμορίες».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε λόγο για «πιο δύσκολες μέρες που μας περιμένουν», κατηγόρησε το κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες για «σοβαρά κενά στην ασφάλεια» και κάλεσε όσους ζουν στις πόλεις της τουρκο-συριακής μεθορίου να «πάρουν τα δικά τους μέτρα» ενάντια σε μια πιθανή επίθεση του «ΙΚ».
Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση για τη δικαστική απόφαση που απαγόρευσε την προβολή βίντεο και φωτογραφιών από το χώρο της επίθεσης στη Σουρούτς και τα ίδια τα θύματα. Ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εσωτερικών ανακάλεσε όλες τις άδειες των αστυνομικών «μέχρι νεωτέρας».
Τέλος, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο ιστότοπος «Konstantiniyye» που ελέγχεται από το «Ισλαμικό Κράτος» στην τελευταία του έκδοση ασκεί κριτική στη σημερινή κυβέρνηση και τον Ερντογάν, κατηγορώντας τους ότι στηρίζουν το PKK που χαρακτηρίζεται «άθεη συμμορία».
  • Χτες το πρωί, δυο αστυνομικοί βρέθηκαν νεκροί σε κτίριο της Τσεϊλάνπιναρ (που βρίσκεται επίσης στην επαρχία Σανλιούρφα). Την ευθύνη ανέλαβε το PKK που σε μήνυμά του αναφέρει ότι ήταν «εκδίκηση για τη σφαγή στη Σουρούτς».