Η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ δυσκολεύει τη συγκυβέρνηση που προσπαθεί να ελιχθεί για να προχωρήσει στα αντιδραστικά της σχέδια
Σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια για να υπάρξει συμφωνία στους χειρισμούς με το θέμα της ΕΡΤ.
Στην αναζήτηση της κατάλληλης «φόρμουλας» για να προχωρήσουν οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων και το κλείσιμο της ΕΡΤ με τις λιγότερο δυνατόν αντιδράσεις και ταυτόχρονα να λειτουργήσει σαν «πυξίδα» για λουκέτο σε εκατοντάδες οργανισμούς του Δημοσίου, βρίσκονται τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευαγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα επιδιώξουν συμβιβασμό με τον Αντ. Σαμαρά, ώστε και οι απολύσεις στην ΕΡΤ να προχωρήσουν, αλλά και να εμφανιστεί ότι παραμένει «ανοιχτή», όπως ζητάνε για να συναινέσουν στην επί της ουσίας εφαρμογή της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, την Παρασκευή το βράδυ, με δήλωσή του, αφού ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει το νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα ραδιοτηλεόρασης, ο πρωθυπουργός πρότεινε:
- Ο Ειδικός Εκκαθαριστής που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση της ΕΡΤ να «ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης».
- Να ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα «το νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης».
Με τις συγκεκριμένες προτάσεις, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά καλεί τους εταίρους της συγκυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που όπως ήδη έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «θα απασχολεί 1.000 με 1.200 άτομα».
Στη δήλωσή του, ο Αντ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι αναμένει «αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, από το ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι «η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σ' αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ» και διέρρεαν ότι τα πάντα θα κριθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δήλωσαν ότι «θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση "συναλλαγής" που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα».
Το έδαφος για συμβιβαστική εκτόνωση στον ενδοκυβερνητικό ανταγωνισμό, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έγκλημα σε βάρος της ΕΡΤ και των άλλων φορέων του Δημοσίου, έστρωσε νωρίτερα την Παρασκευή με παρέμβασή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας. Κύκλοι της Προεδρίας δήλωναν ότι «θεωρεί πως η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ μπορεί να γίνει με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση εν λειτουργία και αυτό να γίνει το ταχύτερο». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο Καρ. Παπούλιας «δεν παίρνει θέση υπέρ ενός ή του άλλου, αλλά θέλει να μην υπάρχει μαύρο στην τηλεόραση»...
Τα πιθανά σενάρια
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφωνούν στο κλείσιμο Οργανισμών και τις μαζικές απολύσεις, αλλά ανταγωνίζονται τη ΝΔ στους χειρισμούς με τους οποίους προωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ. Βενιζέλος και Κουβέλης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, συντάχθηκαν με το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης της ΕΡΤ, θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση την άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καταθέτοντας μάλιστα και κοινή πρόταση νόμου για το θέμα.
Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι «μη αναστρέψιμη», και ταυτόχρονα δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει «μεταβατικές προτάσεις» που θα διευκολύνουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ελιχθούν επικοινωνιακά. Εξάλλου, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να «διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα», ούτε «να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, στην επικοινωνία που είχε με τους Βενιζέλο και Κουβέλη την Πέμπτη, τους παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο για την ΕΡΤ:
1. Να επισπευσθεί το άνοιγμα της «νέας κρατικής ραδιοτηλεόρασης» μέσα στον Ιούλη, από τις 29 Αυγούστου που προβλέπονταν αρχικά.
2. Να προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις εργασίας μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες από τους σημερινούς εργαζόμενους, για να υποστηρίξουν ένα υποτυπώδες «μεταβατικό» ζωντανό πρόγραμμα, που θα πλαισιώνεται κυρίως από επαναλήψεις εκπομπών, μέχρι να ανοίξει η νέα ραδιοτηλεόραση. Με το συγκεκριμένο σχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί ταυτόχρονα να διασπάσει τους εργαζόμενους, μοιράζοντας «διαβεβαιώσεις» σε ορισμένους από αυτούς για «προσλήψεις» στο νέο κρατικό φορέα.
3. Να προχωρήσουν οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων, με την ΕΡΤ ανοιχτή και σε λειτουργία, εφαρμόζοντας το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» που είχε εκπονήσει ο πρώην υπουργός επικρατείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μόσιαλος σε συνεργασία με τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 7).
Παζάρια για συμβιβασμό
Την Πέμπτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη διαδοχικά με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη. (Με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ υπήρξε και κατ' ιδίαν συνάντηση την Παρασκευή). Σύμφωνα με διαρροές οι «δύο πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για μεταβατική περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ» και «επέμειναν στην αρχική τους θέση για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε την πρόταση για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ χωρίς δημοσιογραφικό πρόγραμμα. Παρά τα «τσαλιμάκια», η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία πως δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση και πως υποστηρίζει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα καταλήξουν στο ίδιο αποτέλεσμα με το σημερινό, δίνοντας στους κυβερνητικούς εταίρους περισσότερο χρόνο να διαχειριστούν τις αντιδράσεις. Μάλιστα, ο Φ. Κουβέλης φέρεται να πρότεινε και τη συγκρότηση τρικομματικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί το σχέδιο αναδιαρθρώσεων στην ΕΡΤ. Μια θέση που βρίσκεται πολύ κοντά τις προτάσεις του πρωθυπουργού.
Με άτυπο σχόλιο, το Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή το μεσημέρι καλούσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «να ανακαλέσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έβγαλαν! Ας γυρίσουμε σε αυτό που λέει ο νόμος του 2011 (σ.σ. σχέδιο Μόσιαλου)!». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο νόμος 4002/2011 είναι ακόμα εν ισχύ» και όπως υποστηρίζουν δεν προέβλεπε την «καταδρομική κατάργηση οργανισμών αλλά την έκδοση εκτελεστικών νόμων για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανσή τους»... Δηλαδή τη διάλυσή τους και τις απολύσεις των εργαζομένων με αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Πρόκειται για κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, αφού στον πυρήνα τους παραμένει ο στόχος για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και η παράδοση νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Στη βάση των κυβερνητικών σχεδιασμών, κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη ο Ν. Αλιβιζάτος, για να συζητήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- την προοπτική να αναλάβει τη διαχείριση του «νέου φορέα της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης» που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Μετά τη συνάντηση, από το γραφείο του Ν. Αλιβιζάτου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Με κλειστά τα κανάλια της ΕΡΤ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευοδωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξυγίανση του δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεν μπορώ, συνεπώς, να συμβάλω σε ένα εγχείρημα, που θεωρώ εκ των προτέρων καταδικασμένο».
Συμφωνούν στην ουσία
Τις προθέσεις των κυβερνητικών εταίρων να προχωρήσουν οι αντεργατικοί και φιλομονοπωλιακοί σχεδιασμοί, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος τόνισε: «Μπορεί να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αλλά είναι κοινός ο στόχος. Πιστεύουμε ότι στη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το νόμο για το νέο φορέα θα βρούμε κοινή γλώσσα. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν περάσει δυσκολίες, αλλά πάντα καταφέρνουμε να βρούμε κοινή γλώσσα για τους κοινούς στόχους».
Στο ίδιο πνεύμα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα ότι οι Βενιζέλος και Κουβέλης «συμπεριφέρονται σαν μην είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη Κυριακή για το κλείσιμο της ΕΡΤ». Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο σπίτι του πρωθυπουργού, όπου σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «κεντρικό σημείο ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά ως η μόνη υπάρχουσα λύση για την άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 2.000 άτομα, που είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου».
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι οι Βενιζέλος και Κουβέλης «δε διατύπωσαν διαφωνίες» και γι' αυτό, όπως υποστηρίζουν, «δεν αντέδρασαν αμέσως». Οι διεργασίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων γίνονται και στο φόντο των συζητήσεων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μέσα από την οποία υπηρετείται αφενός ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων και αφετέρου η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού, υποστήριζαν ότι αν δεν «υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων», ο πρωθυπουργός θα ζητήσει είτε απευθείας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ή θα μετατρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία «νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα» σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο Ευαγ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες, δήλωσε την Πέμπτη «πως το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί ότι χρειάζονται εκλογές, αλλά δεν τις φοβάται κιόλας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ την Πέμπτη. «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Οποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής», είπε μεταξύ άλλων.
Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο Φ. Κουβέλης, εμφανίζονται να δέχονται πιέσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρονται να ζήτησαν ακόμα και την παραίτηση Σαμαρά. Ο Φ. Κουβέλης κάλεσε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να «βρίσκονται σε εγρήγορση» για το ενδεχόμενο εκλογών.