Ευρωζώνη και ΔΝΤ γονατίζουν το λαό με ενιαία στρατηγική και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον επιμερισμό της ζημιάς που προκαλεί στα μονοπώλια η κρίση
Η έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα επικυρώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και οξύνει την αντιπαράθεση σε θέματα διαχείρισης
Η ανάγκη για νέο «κούρεμα» στο κρατικό χρέος, προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο», σύμφωνα με τα κριτήρια του Ταμείου, η πρόβλεψη για πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ το 2014, για έβδομο συνεχή χρόνο και οι διαπιστώσεις για «καθυστερήσεις» στις «διαρθρωτικές αλλαγές» που επιδιώκουν οι καπιταλιστές, αποτελούν τα βασικά σημεία της έκθεσης για την Ελλάδα που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ. Συνοψίζοντας την έκθεση, το Ταμείο σημειώνει με νόημα ότι ο λαός θα υποστεί «ακόμη πολλά χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής». Η έκθεση του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, δίνει την έμφαση στα παρακάτω:
1. Η δήθεν «αυτοκριτική» του Ταμείου, γίνεται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με την ΕΕ και αφορά αποκλειστικά και μόνο στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και τις συνταγές διαχείρισης που εφάρμοσαν για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Λόγος γίνεται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο «που άργησε να αποφασιστεί», που έγινε «πρόχειρα», για το «ρυθμό της προσαρμογής», την «καθυστερημένη απόφαση» στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, για τα «επικοινωνιακά λάθη» που αποκάλυψαν τα παζάρια για τη «μείωση του κρατικού χρέους», για τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ολες οι παραπάνω αναφορές περιλαμβάνονται σε ειδικό κομμάτι της έκθεσης, όπου σημειώνεται ακόμα η «προχειρότητα στις διαπραγματεύσεις», η «παραγνώριση της ύφεσης», η «αδράνεια» όταν εμφανίστηκαν οι εκροές καταθέσεων, οι «αγκυλώσεις» στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε και άλλες διαχειριστικού τύπου παράμετροι, που δεν αλλάζουν στο ελάχιστο τη δεδομένη επιλογή του ΔΝΤ και της ΕΕ να επιταχύνουν προαποφασισμένες αντιλαϊκές ανατροπές στην Ελλάδα, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό τα μνημόνια.
2. Επαναφέρει την αναγκαιότητα «νέας ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, αυτή τη φορά από τον «επίσημο τομέα», δηλαδή στα χορηγούμενα δάνεια κατά κύριο λόγο των κρατών της Ευρωζώνης, που έχουν συνεισφέρει τα περισσότερα, πιθανόν και για το ίδιο το ΔΝΤ, κατά το μέρος που του αναλογεί. Και από το συγκεκριμένο, προκύπτει ο χαρακτήρας του καυγά με την Ευρωζώνη, που είναι για το «πάπλωμα» και για τον επιμερισμό της χασούρας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η «Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει μια εμπροσθοβαρή προσέγγιση, όπως έχει δεσμευθεί», δηλαδή να σπεύσει για κούρεμα των απαιτήσεων από τα κράτη μέλη της, ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που συνεπάγεται η καταστροφή κεφαλαίου με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού χρέους.
3. Αμετακίνητα και στη θέση τους θα μείνουν όλα τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Για την ώρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δεν υπάρχουν τα «δημοσιονομικά περιθώρια» για «μειώσεις» στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στο ΦΠΑ για τον κλάδο της εστίασης, που ακόμα κι αν μειωθούν, είναι σταγόνα στον ωκεανό της φοροαφαίμαξης και δεν πρόκειται να δώσουν ανάσα στη χειμαζόμενη λαϊκή οικογένεια. Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν «διευκρίνισε» πως μπορεί κανείς «να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, με άλλα μέτρα». Που σημαίνει ότι ακόμα κι αν από τη λίστα βγει ένα μέτρο, θα αντικατασταθεί από «ισοδύναμα», τα οποία θα φορτωθούν κι αυτά στο λαό.
4. Θα χρειαστούν ακόμη «πολλά χρόνια επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής» και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για «σταθερή αύξηση των επενδύσεων», ώστε να ξεκινήσει η τροχιά της «ισχυρής ανάκαμψης». Στο 4,9% βλέπουν το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ για το 2013, διαδικασία που εκτιμούν να συνεχιστεί και το 2014 με ρυθμό 1,4%. Η τέτοια εξέλιξη και η αλλαγή των προηγούμενων εκτιμήσεων, φέρνει κοντύτερα την ανάγκη για νέο «κούρεμα» του χρέους και με τη σειρά του νέα αντιλαϊκά μέτρα.
5. Ορθάνοιχτο αφήνουν το παράθυρο και για «νέα χρηματοδοτική στήριξη», δηλαδή νέο δάνειο και μνημόνιο, από το 2014. Εντοπίζουν «χρηματοδοτικό κενό» στα 4 δισ. ευρώ το 2014, και σωρευτικά 6,5 δισ. μέχρι το 2015, που σημαίνει νέα μέτρα.
6. Η σταθερή δουλειά με δικαιώματα στο Δημόσιο χαρακτηρίζεται «εμπόδιο στην παραγωγικότητα». Ο Π. Τόμσεν δήλωσε ότι «δεν έχουν υπάρξει ακόμη υποχρεωτικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, παρά τις εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα». Φέρνει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα για να τους διαιρέσει και πιέζει στην κατεύθυνση υλοποίησης της συμφωνίας για 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.
Καλούν ακόμα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις και στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με ταυτόχρονη εκχώρηση έργου σε ιδιώτες. Αναφέρουν ενδεικτικά τα παραδείγματα των «μεταρρυθμίσεων της φορολογικής διοίκησης» σε Λετονία, Βουλγαρία και Περού, όπου οι μειώσεις του απασχολούμενου προσωπικού, μέσω απολύσεων και άλλων μορφών απομακρύνσεων, κυμάνθηκαν από 20% μέχρι 66%!
7. Προτείνει τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 21%. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την απογείωση της φοροληστείας για όλα τα εμπορεύματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα χαρατσώνονται με 13%. Συνεπάγεται δηλαδή τρανταχτές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα, τα τιμολόγια ΔΕΗ, ύδρευσης, τηλεφώνου, στα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα για ταξί. Ο ενιαίος συντελεστής θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο φάρμακο (σήμερα 6,5%), στα βιβλία κ.ά. Η κατάργηση του «μειωμένου» ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου, από 6,5% σήμερα στο 21%, θα επιφέρει νέες ανατιμήσεις για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής, καθώς και για τους επισκέπτες των νησιών.
Στην έκθεση του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού επισημαίνεται ότι η «απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ είναι αναγκαία για να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροαποφυγής μέσω της χρήσης των μειωμένων συντελεστών του φόρου και να δημιουργηθεί μια σταθερή φορολογική βάση στον οικονομικό κύκλο». Ετσι, αποδείχνεται ανάγλυφα και το μέγεθος του αποπροσανατολισμού που επιχειρεί η συγκυβέρνηση με το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.
8. Με φόντο την εμφανιζόμενη φοροδιαφυγή ετοιμάζουν το κουτσούρεμα και την κατάργηση των όποιων «ελαφρύνσεων» έχουν απομείνει. Ειδική αναφορά γίνεται στα φοροαπαλλαγές, οι οποίες «διαβρώνουν τη φορολογική βάση». Ως τέτοιες αναφέρουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου, το φορολογικό καθεστώς για συνταξιούχους και για ανάπηρους. Για γαρνιτούρα συμπεριλαμβάνουν και τις φοροαπαλλαγές που δόθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, αντί για απευθείας κρατική επιδότηση (μέσω των λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων).
9. «Καθυστερήσεις» διαπιστώνουν στις ιδιωτικοποιήσεις, στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», στη φορολογική διοίκηση, δηλαδή στη λειτουργία και τη στελέχωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για να μαζεύουν τους αντιλαϊκούς φόρους και τα ασήκωτα χαράτσια. Αποκλίσεις και «αστοχίες» διαβλέπουν ως προς τους εισπρακτικούς στόχους του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, προμηνύοντας ένταση της κυβερνητικής επιθετικότητας και σ' αυτούς τους τομείς.
Στα «κεραμίδια» η Κομισιόν
«Καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» θα είχε η εφαρμογή της πρότασης του ΔΝΤ για το «κούρεμα» στο ελληνικό κρατικό χρέος αντί για το 2012, νωρίτερα (2010 ή 2011), σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ο. Ρεν, με τις οποίες δίνει συνέχεια στην αντιπαράθεση με το Ταμείο, σε ό,τι αφορά το μείγμα διαχείρισης της κρίσης.
Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι πρόκειται για «ντρίμπλα» από την πλευρά της Κομισιόν. Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί δεν αφορούν τόσο στο πρώτο «κούρεμα» του 2012, αλλά σε αυτό που προτείνει για το προσεχές μέλλον η πλευρά του ΔΝΤ και που αφορά στις απαιτήσεις του «επίσημου τομέα», δηλαδή των κρατών και των κυβερνήσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει απαιτήσεις από «ακούρευτα» ομόλογα.
«Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τα ελληνικά από τα γενικότερα ευρωπαϊκά συμφέροντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αποδεχόμενος «επιμέρους λάθη» στον προγραμματισμό του μνημονίου. Σύμφωνα με τον ίδιο τα «κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν συλλογική ευθύνη και συνυπέγραψαν όσα αποφασίστηκαν το 2010». Ανταποδίδοντας τα ίσα, σημείωσε ότι η Κομισιόν θα δημοσιεύσει δική της έκθεση - αποτίμηση του Προγράμματος Προσαρμογής, ως απάντηση στο ΔΝΤ.
Δείχνοντας ότι η αντιλαϊκή στρατηγική που τους ενώνει είναι ισχυρότερη από τις διαφωνίες τους στη διαχείριση, ο εκπρόσωπός του ΔΝΤ εμφανίστηκε αμέσως μετά να δηλώνει ότι «η τρόικα δουλεύει και συνεργάζεται στενά» και ότι στα «καθήκοντα του κάθε Οργανισμού είναι να κάνει τη δική του αποτίμηση». Ισχυρίστηκε επίσης ότι δε βλέπουν συμμετοχή του «επίσημου τομέα» στο «κούρεμα» και ταυτόχρονα πως οι «προβλέψεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους βάσει του προγραμματισμού».
Πηγή:- “Ριζοσπάστης”