Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κροατία: Βρέθηκε όγκος στα οστά σε απολίθωμα Νεάντερταλ

 

 

Φωτογραφία αρχείου (πηγή: ΑΡ)

Ομάδα έρευνας του Πανεπιστημίου του Κάνσας των ΗΠΑ ανακάλυψε σε ένα αρχαιολογικό μνημείο 900 σκελετούς προϊστορικών ανθρώπων στην πόλη Κράπινα της Κροατίας. Μεταξύ των απολιθωμάτων βρέθηκε πλευρό απολιθωμένου Νεάντερταλ με όγκο στα οστά, ενώ ο υπόλοιπος σκελετός του συγκεκριμένου ατόμου δε βρέθηκε.

Η εν λόγω ανακάλυψη αποτελεί την αρχαιότερη ένδειξη ύπαρξης καρκίνου που έχει βρεθεί ποτέ σε απολίθωμα. Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι έρευνες έδειχναν πως ο πρώτος καρκίνος στα οστά εμφανίστηκε στους αρχαίους Αιγύπτιους, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Σήμερα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ο καρκίνος είναι κάθε άλλο παρά μία μοντέρνα ασθένεια, καθώς τα οστά του Νεάντερταλ χρονολογούνται στα 120.000 χρόνια.

«Αυτή η καταγραφή ουσιαστικά αποδεικνύει πως η ζωή σε ένα σχετικά μη μολυσμένο περιβάλλον δεν σε προστατεύει απαραίτητα από τον καρκίνο», ανέφερε ο Δρ. David Frayer, ανθρωπολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου, που ηγήθηκε της έρευνας.

Αν και οι προσπάθειες των επιστημόνων να αποσπάσουν δείγμα DNA από το απολίθωμα δεν στέφθηκαν με επιτυχία, οι ίδιοι είναι αισιόδοξοι πως θα πέσει φως στο ζήτημα του καρκίνου των προϊστορικών ανθρώπων από άλλα απολιθώματα.

 

“902.gr”