Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Διαγκωνισμοί για το «κοκτέιλ» της αστικής διαχείρισης

 

Η Κομισιόν εμφανίζεται να ζητάει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, για να χρηματοδοτήσει το κράτος επενδύσεις

 

Στοιχεία από το «μείγμα» που προβάλλει τώρα η Κομισιόν, βρίσκονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι υπηρετεί κι αυτός την αστική διαχείριση

 

Επιμέρους αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη, προαναγγέλλει η Κομισιόν, εκθέτοντας κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που ισχυρίζεται ότι οι δικές του προτάσεις είναι στον αντίποδα όσων συζητιούνται και αποφασίζονται από τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ, τις οποίες χαρακτηρίζει «νεοφιλελεύθερες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, η ΕΕ θα χαλαρώσει προσωρινά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ώστε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά προγράμματα, με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη. Προχτές, ο Μπαρόζο είχε ανακοινώσει ότι η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία μίας «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων», η οποία «θα εξετάσει τα ενδεχόμενα οφέλη και τους κινδύνους που συνεπάγεται μία μερική ομαδοποίηση του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα «θα λειτουργήσει στον αντίποδα των αποφάσεων για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ το Μάρτη, ενώ τεχνοκράτες της ΕΕ προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν «το πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγων».

Στις χτεσινές νέες ανακοινώσεις του, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπαρόζο είπε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει «προσωρινές αποκλίσεις από την καθορισμένη πορεία για τα διαρθρωτικά ελλείμματα» το 2013 και το 2014, ώστε τα κράτη - μέλη να επενδύσουν σε προγράμματα «με αποδεδειγμένη συμβολή στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπλέον δαπάνες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε έργα υποδομής συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, τα οποία να έχουν μια «θετική, άμεση και επαληθεύσιμη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική συμβολή».

Αυτό που πραγματικά λέει ο Μπαρόζο, είναι ότι θα χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς δείκτες όχι για να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθεί η φορολογία για τους εργαζόμενους, αλλά για να περισσέψει χρήμα από τον κρατικό κορβανά, που θα κατευθυνθεί σε δημόσιες επενδύσεις. Διευκρινίζει μάλιστα, ότι αυτές θα πρέπει να υπηρετούν την ανάκαμψη της οικονομίας, να βοηθούν δηλαδή τα μονοπώλια να επενδύσουν τα δικά τους συσσωρευμένα κεφάλαια.

Πρόκειται για μέτρα που αντανακλούν τον πυρήνα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων στην ΕΕ που τάσσονται υπέρ ενός άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης, με αναβάθμιση του ρόλου του κράτους στην ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Εξαγγελίες όπως αυτή, δείχνουν τον ενδοϊμπεριαλιστικό καβγά για τη συνταγή που θα βγάλει τα μονοπώλια νωρίτερα από την κρίση. Ταυτόχρονα, κάνουν φανερό ότι οι δυσκολίες διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης από τους αστούς, τους οδηγεί στην αναζήτηση και άλλων εργαλείων, προκειμένου να συνεχίσουν στο δρόμο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που μέχρι τώρα παραμένει στρατηγική τους επιλογή για την καταστροφή κεφαλαίου.

Από τους πρώτους που χαιρέτισαν τις δηλώσεις Μπαρόζο ήταν η Ιταλία, κάνοντας λόγο για «σημαντικό αποτέλεσμα, ίσως το πιο σημαντικό όλων στις σχέσεις της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Δε βλέπει «κούρεμα» η Μέρκελ

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» και σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση των αρχηγών κρατών της ΕΕ στο Βερολίνο για την ανεργία των νέων, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό χρέος θα εξακολουθήσει να είναι βιώσιμο, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «δε βλέπει νέο "κούρεμα"». Είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα έχει προχωρήσει, χάρη στην κυβέρνηση Σαμαρά, που προσανατολίζεται πολύ προς τις μεταρρυθμίσεις» ενώ υποστήριξε και την εμπλοκή του ΔΝΤ στα δανειακά πακέτα της Ευρωζώνης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπερασπίστηκε την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία, όπως είπε, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, «οδηγεί σε διαρκή ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προσδοκά την επιστροφή των τόκων που εισέπραξαν τα κράτη μέλη από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SPM), όπως αποφάσισε το Γιούρογκρουπ, στις 26 και 27 Νοέμβρη 2012. Η αυστριακή κεντρική τράπεζα εκτιμά τα ποσά αυτά σε 61 εκατ. ευρώ το 2013, 55 εκατ. το 2014, 42 εκατ. το 2015, 32 εκατ. το 2016 και 25 εκατομμύρια ευρώ το 2017.

Συνολικά, προβλέπεται επιστροφή στα ελληνικά ταμεία 281,2 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2038. Οπως όμως σημειώνουν οι Ευρωπαίοι, «προϋπόθεση είναι η επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013». Ζητάνε δηλαδή να προχωρήσουν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες με την τρόικα, προκειμένου να επιστρέψουν στη ντόπια αστική τάξη ένα κομμάτι από το τεράστιο κέρδος που αποκομίζουν οι κεντρικές τους τράπεζες από τα δάνεια προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Ασμουσεν, σε δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση εκ μέρους της τρόικας. Ο ίδιος χαρακτήρισε «μη εποικοδομητικές» τις αναφορές σε περαιτέρω μείωση του χρέους, «καθώς αποπροσανατολίζουν από τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις διακηρύξεις των «27» για τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν 474, κατά 193 και 42 έκαμαν αποχή. Η ψηφοφορία για την οριστική έγκριση του προϋπολογισμού θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

 

“Ριζοσπάστης”