Σε νέες διαδηλώσεις καλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε η κυβέρνηση
Προς νέα κλιμάκωση οδεύει η ολομέτωπη σύγκρουση στο Κάιρο και σε ολόκληρη την Αίγυπτο, ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και την ελεγχόμενη από το στρατό «μεταβατική κυβέρνηση», από τη μια μεριά, και τους οπαδούς του ανατραπέντος, από το στρατό, προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την άλλη. Σε ολόκληρη τη χώρα ο λαός μακελεύεται «κάτω από ξένη σημαία», για τα συμφέροντα και τις αντιθέσεις των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης της Αιγύπτου.
Μετά τη συνέχιση των διαδηλώσεων και των βίαιων συγκρούσεων την Πέμπτη, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα μέτρα καταστολής που επέβαλε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, συγκρούσεις με νεκρούς διεξάγονται και σήμερα Παρασκευή.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε σε νέες μαζικές αντικυβερνητικές πορείες, μετά τις μεσημεριανές προσευχές στα τεμένη όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για τα επεισόδια στην Αίγυπτο, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 18 νεκροί την Παρασκευή. Επίσημα, η κυβέρνηση της χώρας έκανε λόγο πριν από λίγο για 12 νεκρούς.
Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς. Το απόγευμα συγκρούσεις πραγματοποιούνται σε δεκάδες συνοικίες του Καίρου, που έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε πεδία μάχης, με επίκεντρο την πλατεία του Ραμσή. Τα πυρά πέφτουν βροχή. Οι οδομαχίες είναι σκληρές. Ελικόπτερα πετούν πάνω από τις διαδηλώσεις. Ο στρατός είχε αναπτύξει δεκάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και άρματα μάχης. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με ενόπλους. Ένοπλες συγκρούσεις με νεκρούς πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις.
Ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης όξυνσης της κρίσης παραμονεύει, δεδομένης και της εντολής για χρήση αληθινών πυρών που έχει δώσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση στις δυνάμεις ασφαλείας στρατού και αστυνομίας εναντίον όλων όσων αποτολμήσουν νέες επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα ή χριστιανικούς ναούς, αρκετά από τα οποία παραδόθηκαν χτες στις φλόγες σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια, και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών
Ήδη, ο νεώτερος επίσημος απολογισμός από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου του τελευταίου 48ωρου, (μετά από το λουτρό αίματος που ξεκίνησε από την επιχείρηση των δυνάμεων καταστολής την Τετάρτη στις δύο συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Μούρσι στο Νασρ Σίτι και στην πλατεία Ναχντα) αναφέρει τουλάχιστον 638 νεκρούς και περίπου 4.000 τραυματίες.
Ωστόσο η ιστοσελίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων αναφέρει ότι οι νεκροί φτάνουν περίπου τους 2.600. Μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι, σκοτώθηκαν 228 άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες κρατικές ανακοινώσεις. Χιλιάδες είναι και οι συλλήψεις στις οποίες προχωρά η αστυνομία.
Για αντιμετώπιση «τρομοκρατών» κάνει λόγο η αιγυπτιακή κυβέρνηση
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα πένθους, οργής και έκρηξης της βίας, η στρατιωτική αιγυπτιακή κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, (και την απόφασή της για ματαίωση των προγραμματισμένων για το Σεπτέμβρη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, όχι όμως και αναστολής της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας του 1,3 δισ. δολαρίων…). Στην τελευταία κυβερνητική ανακοίνωση, εκφράζεται λύπη για τον αριθμό των θυμάτων, δίνεται διαβεβαίωση για την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας αποκατάστασης της τάξης και του νόμου, ενώ υποστηρίζεται ότι η χώρα «αντιμετωπίζει τρομοκρατικές πράξεις με στόχο κυβερνητικά και ζωτικής σημασίας δημόσια κτίρια» από «βίαιες ένοπλες ομάδες» .
Αντιτίθεται στις επικριτικές (αλλά στην ουσία υποκριτικές) ανακοινώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι έγιναν «χωρίς να είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα» και ότι μπορεί να ενισχύσουν τη στάση βίαιων ένοπλων ομάδων και να ενθαρρύνουν την αποσταθεροποίηση.
Προηγουμένως, το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει την απόφαση για τη χρήση αληθινών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά τις χτεσινές επιθέσεις όχλου στο γραφείο του κυβερνήτη στη Γκίζα του Καΐρου (σε απόσταση αναπνοής από τις πυραμίδες), το οποίο λεηλατήθηκε και παραδόθηκε στις φλόγες, όπως συνέβη με κοπτικούς χριστιανικούς ναούς και αστυνομικά τμήματα.
Αδελφοί Μουσουλμάνοι: «Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι».
Ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, δήλωσε την Πέμπτη στο «Reuters» πως δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των επιδρομών της αστυνομίας την Τετάρτη. Σημείωσε επίσης πως δε γνωρίζει πού βρίσκονται οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων και είπε πως έξι από αυτούς έχασαν τους γιους και τις κόρες τους.
«Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι», πρόσθεσε. «Θα δεχθούμε ή όχι μια νέα στρατιωτική τυραννία στην Αίγυπτο;».
Ανταγωνισμοί και υποκρισία αποτυπώνονται στις διεθνείς αντιδράσεις
Την Πέμπτη, συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τα γεγονότα στην Αίγυπτο. Γίνεται φανερή από τη μία η υποκρισία των διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και από την άλλη η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η προσπάθεια ισχυρών αστικών κρατών να βελτιώσουν τις θέσεις τους σε μία χώρα «πέρασμα» πρώτων υλών και ενέργειας, αλλά και σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.
Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και η αρθρογραφία της Πέμπτης για την Αίγυπτο σε μεγάλες αστικές εφημερίδες.
Εγκλωβισμένος ο λαός
Από τα ίδια τα γεγονότα, προκύπτει ότι αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η αυτοτελής, ταξική δράση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Αιγύπτου ενάντια στην αστική τάξη και τα πολιτικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της.
Η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» και τα συνθήματά της οδήγησαν το λαό να μακελεύεται μέσα στα αστικά πολιτικά στρατόπεδα που δεν έχουν σχέση με τα δικά του συμφέροντα. Η εναλλαγή δυνάστη στην αστική διαχείριση, από το Μουμπάρακ στο Μόρσι και τώρα από το Μόρσι στο στρατό, όχι μόνο δεν αποτέλεσε «άνοιξη» για το λαό, αλλά, αντίθετα, τον έφερε να ματοκυλίζεται στο Κάιρο, τουλάχιστον 2,5 χρόνια τώρα...
«Ο αιγυπτιακός λαός χρειάζεται να παλέψει για τα δικαιώματά του, χαράσσοντας το δικό του αυτοτελή δρόμο, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των διαφόρων μερίδων της αιγυπτιακής αστικής τάξης που χρόνια τώρα τον καταδυναστεύουν, να παλέψει για τη δική του εξουσία».(Από το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα γεγονότα στην Αίγυπτο)