ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Στη χτεσινή συνεδρίαση υπό τους Σαμαρά - Βενιζέλο, συζητήθηκε ο στόχος των 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη
Στην τελική ευθεία για ένταξη στο καθεστώς της διαθεσιμότητας μπήκαν από χτες άλλοι 9.800 υπάλληλοι του Δημοσίου, με τους οποίους συμπληρώνεται ο αριθμός των 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, άνοιξε ο δρόμος για τους υπόλοιπους 12.500 εργαζόμενους, που θα βρεθούν με το ένα πόδι στην ανεργία έως το τέλος του χρόνου.
Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά, και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Επικρατείας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφασίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις 12.500 διαθεσιμότητες που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη.
Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί στον προθάλαμο της απόλυσης συνολικά 4.401 υπάλληλοι, εκ των οποίων 2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τον υπολειπόμενο αριθμό θα συμπληρώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, 1.835 υπάλληλοι από το υπουργείο Υγείας, 3.200 δημοτικοί αστυνομικοί από το υπουργείο Εσωτερικών, 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, 618 του υπουργείου Εργασίας, 758 του υπουργείου Υποδομών, 250 του υπουργείου Πολιτισμού, 485 του υπουργείου Οικονομικών, 138 του υπουργείου Τουρισμού, 38 του υπουργείου Δικαιοσύνης, 48 διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, 10 υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, 410 του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και 131 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε ότι η αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής, με διαθεσιμότητες και απολύσεις, γίνεται προκειμένου αυτή να προσαρμοστεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι «η κινητικότητα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά είναι και ένα θετικό εργαλείο, που, τελικά, θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα».
Τα ίδια πάνω - κάτω επανέλαβε μέσα στη σύσκεψη και ο Ε. Βενιζέλος. Προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων στο Δημόσιο, κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να κλιμακώσουν την προπαγάνδα ότι «ο θεσμός της κινητικότητας» δεν συνδέεται με «απολύσεις» δημοσίων υπαλλήλων και ότι «στόχος του θεσμού είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς - υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους - και ιδιαίτερα κρίσιμους - τομείς».
Ο ίδιος είπε ότι «πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η συνολική αξιολόγηση των δομών και προσώπων στον δημόσιο τομέα», προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για απολύσεις 25.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014. Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα οδηγήσουν στην κατάργηση ή στη χειροτέρευση των υπηρεσιών που παρέχουν δημόσιοι οργανισμοί, δήμοι και άλλοι φορείς προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα βαθύνουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών.