Συνεχίζουν τα αστικά επιτελεία να σηκώνουν κουρνιαχτό για την αναιμική ανάκαμψη που κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2013, επισείοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για «πισωγύρισμα», αν χαλαρώσουν οι αντιλαϊκές - φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Το β' τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα κατά 0,3%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Δίνοντας το στίγμα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς», και σημειώνει: «Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια».
Ο ίδιος επικεντρώνει στη Γαλλία, λέγοντας ότι «η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης», καθώς ήδη προωθούνται νέες ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό, για να γίνει πιο ανταγωνιστική η γαλλική οικονομία.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Σε κείμενο που ανάρτησε στο ιστολόγιο του, σχολιάζοντας τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, είπε ότι «οι ενδείξεις ανάπτυξης είναι ακόμη εύθραυστες». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα από τα κράτη μέλη και καταφέρθηκε ενάντια στις «αυτοσυγχαρητήριες δηλώσεις» περί του ότι «η κρίση τέλειωσε».
Για να στηρίξει το κυρίαρχο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ο ίδιος είπε ότι «η προσέγγιση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποτέλεσμα και η ευρωπαϊκή οικονομία ανακτά μέρος της ορμής της». Συστήνοντας την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, κατέληξε λέγοντας ότι η έξοδος από την κρίση θα έρθει με το «να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του βουνού του χρέους μας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού, και να οικοδομήσουμε τους πυλώνες μιας αληθινής οικονομικής και νομισματικής ένωσης».
Η προπαγάνδα περί "ανάκαμψης", αξιοποιεί και το γεγονός ότι οι εταιρείες εκτός Ευρωζώνης εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, στοιχείο που προβάλλεται από τα αστικά επιτελεία σαν δείγμα της «αυξανόμενης εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα». Συγκεκριμένα, εταιρίες υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που εδρεύουν εκτός Ευρωζώνης, έχουν πουλήσει αποτιμημένα σε ευρώ ομόλογα αξίας 42,7 δισ. ευρώ το 2013 -το μεγαλύτερο ποσό από το 2009- σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Οι εταιρείες εκτός Ευρωζώνης επιχειρούν να επωφεληθούν από τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού της περιοχής του ευρώ, συχνά πολύ χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν στις τοπικές αγορές τους. Η μέση απόδοση για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ είναι 2,48%, σύμφωνα με δείκτη της Markit. Συγκριτικά, η μέση απόδοση για μη χρηματοοικονομικές εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα σε δολάρια είναι 4,37%. Τον περασμένο μήνα η "ψαλίδα" αυτή παρουσίασε το μεγαλύτερο άνοιγμα από το 2005.