ΠΑΡΙΣΙ.--
Μετά από «διαβουλεύσεις» με όλα τα συνδικάτα και το σύνδεσμο βιομηχάνων για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι το επικείμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα προβλέπει αύξηση του χρόνου εισφορών από 41,5 χρόνια που είναι σήμερα στα 43 ως το 2035. Επιπλέον, αποφασίστηκε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων κατά 0,15% το 2014 και κατά 0,05% κάθε χρόνο από το 2015 ως το 2018. Ακόμα, οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι, που είχαν αφορολόγητη προσαύξηση 10% της σύνταξής τους, θα δουν τώρα αυτό το ποσό να φορολογείται. Τέλος, οι ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με τον πληθωρισμό, θα μεταφερθούν από την 1η Απρίλη στην 1η Οκτώβρη, «παγώνοντας» ουσιαστικά τις συντάξεις για ένα εξάμηνο το 2014.
Η κυβέρνηση ρίχνει και το «καρότο» των παραχωρήσεων στους εργαζόμενους. Ετσι, υπάρχει πρόβλεψη ώστε ένας εργαζόμενος που δούλεψε σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να μπορεί να εξαγοράσει ένσημα και να συνταξιοδοτείται νωρίτερα ή να λάβει κάποια εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο εργασίας του. Ακόμα, πάρθηκαν μέτρα για να μετριούνται στη σύνταξη τα τρίμηνα της άδειας μητρότητας, αλλά και ο χρόνος μαθητείας. Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία δεν πρέπει να παρασυρθούν από αυτά τα μέτρα, καθώς οι επιπτώσεις στη ζωή τους από την αύξηση του χρόνου εισφορών και των αυξήσεων σε αυτές θα είναι πολύ πιο σοβαρές από τα «ψίχουλα» που του πέταξε η κυβέρνηση ως ανταλλάγματα.
Οσον αφορά στη στάση των συνδικάτων, ο εκπρόσωπος της CGT δηλώνει «απογοητευμένος», καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για τις συντάξεις, την απασχόληση, τους μισθούς και την ασφάλιση, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Αντίθετα, η σοσιαλδημοκρατική CFDT χαιρέτισε τα «μέτρα δικαιοσύνης».
Οι βιομήχανοι, από την πλευρά τους, δηλώνουν δυσαρεστημένοι αφού υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση δε λύνει κανένα από τα δομικά προβλήματα του συστήματος και ότι, αντίθετα, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων, Ζαν-Πιερ Γκατάζ, ζήτησε χτες με δηλώσεις του ακόμα μεγαλύτερη μείωση του «κόστους εργασίας».
Πάρα το «χρύσωμα του χαπιού» από την κυβέρνηση, αύξηση του χρόνου εισφορών σημαίνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο στόχος όλων των αναδιαρθρώσεων είναι να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη και να χτυπηθούν δικαιώματα, ώστε το κεφάλαιο να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση. Πάντως, με την απεργία που προγραμματίζεται στις 10 Σεπτέμβρη για το Ασφαλιστικό, οι εργάτες μπορούν να δώσουν τη λύση με ταξική αγωνιστική συσπείρωση, ξεπερνώντας και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, χωρίς αυταπάτες περί «κοινωνικών διαλόγων», σε σύγκρουση με το κεφάλαιο.