Ειδική Επιτροπή που θα «επικαιροποιήσει» τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010 συστήνει το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση
Με τη σύσταση «ειδικής επιτροπής για το ασφαλιστικό» μέσα στο Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Τη νέα αντιασφαλιστική παρέμβαση εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» της Κυριακής, επικαλούμενος αναληθώς την υψηλή συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συντάξεων!
Στη συνέντευξή του, ο Γ. Βρούτσης, αφού υπενθυμίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 τίθενται σε εφαρμογή οι ανατροπές του νόμου 3863 του 2010 και ενώ από τότε, ήδη έχουν περικοπεί συντάξεις και παροχές των Ταμείων, δηλώνει πως «είναι ήδη από σήμερα αναγκαίες τόσο η εξειδίκευση και ο τρόπος εφαρμογής αυτών των αλλαγών όσο και η ενδεχόμενη επικαιροποίησή τους υπό το πρίσμα των αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει τα τρία τελευταία χρόνια».
Δηλαδή, ο αρμόδιος υπουργός εξαγγέλλει ότι - παρά την ψήφιση ενός νόμου με τον οποίο μεταξύ άλλων αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια από 35 για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώθηκε από το 70% στο 48,5% και νομοθετήθηκε ότι η χρηματοδότηση από το κράτος περιορίζεται μόνο στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ (και αυτό χωρίς να υπάρχει εγγύηση) - απαιτείται σήμερα «εξειδίκευση» και «επικαιροποίηση», δηλαδή νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων. Αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των ήδη συνταξιούχων είναι διαρκής και χωρίς τέλος. Αλλωστε, ο ίδιος δίνει ένα δείγμα της συνεχιζόμενης αυτής επίθεσης υπενθυμίζοντας ότι πέρα από τα νέα μέτρα που θα επεξεργαστεί η «ειδική επιτροπή», αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι «ουρές» παλιότερων νομοθετημάτων που προβλέπουν παραπέρα ενοποίηση Ταμείων με αφαίρεση παροχών, ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης που προβλέπει και σε αυτές επιπλέον συρρίκνωσή τους κ.λπ.
Εμπαιγμός στους συνταξιούχους
Γι' αυτό δεν έχουν την παραμικρή αξία οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι δήθεν «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων» και είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτό να λέγεται στους συνταξιούχους, οι οποίοι, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, οι κύριες συντάξεις για το 2012 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες μεγάλες περικοπές από τις αρχές του 2013 και χωρίς να συνυπολογιστεί ότι πλέον οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 αντί για 14 συντάξεις) οδηγούνται στην εξαφάνιση. Συγκεκριμένα, 1,327 εκατομμύρια συντάξεις (46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων) είναι κάτω από 500 ευρώ! Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ!
Αντίθετα, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας πρέπει να «χτυπήσουν καμπανάκι» για τα νέα μέτρα που εκκολάπτονται σε βάρος συνταξιούχων και εργαζομένων. Το ίδιο ανησυχητική είναι και η δήλωσή του για «το ενδεχόμενο διαρθρωτικών παρεμβάσεων» στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων που θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για νέο τσουνάμι απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα πέραν του δημοσίου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.