Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Διαφοροποιήσεις για το μείγμα αστικής διαχείρισης

 

germany_map

ΒΕΡΟΛΙΝΟ .--

Πανεθνική συνάντηση ή μίνι-συνέδριο όπως το ονομάζουν είχαν χτες κεκλεισμένων των θυρών στο Βερολίνο οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες για να συζητήσουν το ενδεχόμενο του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, με τους Χριστιανοδημοκράτες, για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση. Στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές η Α. Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) είχαν το 41,5% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 25,7%.

Ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναμενόταν να καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, που θα καθορίσει το περιεχόμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα δύο κόμματα και η διεξαγωγή του θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τακτικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβρη. Αυτό που εμφανίζεται ως αντικείμενο παζαριού ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα είναι η «χαλάρωση» στη λιτότητα που ζητούν οι σοσιαλδημοκράτες και ο ρόλος της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, το SPD ζητάει να μην είναι ο Β. Σόιμπλε ξανά υπουργός Οικονομικών και αυτοί να «κάνουν πίσω» στην πρότασή τους για δημιουργία ευρωομολόγων. Βέβαια, οι όποιες διαφορές είναι για το μείγμα της διαχείρισης υπέρ του γερμανικού κεφαλαίου, με δεδομένο το τσάκισμα των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Στους σοσιαλδημοκράτες υπάρχει μια τάση, ιδιαίτερα σε κάποιες οργανώσεις όπως αυτή της Β. Ρηνανίας - Βεσταφαλίας, που ενώ δεν έχουν στρατηγικές διαφορές, καλούν την ηγεσία να μην μπει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντως με μια τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «Infratest dimap», για λογαριασμό του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ARD, το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των 2 αστικών κομμάτων (62% των Χριστανοδημοκρατών ψηφοφόρων και 58% των Σοσιαλδημοκρατών). Υπέρ ενός κυβερνητικού σχήματος Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων τάσσεται το 18% των ερωτηθέντων, ενώ το 16% υποστηρίζει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς.

 

“Ριζοσπάστης”