Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2014 - 2015

 

ΚΑΠ

 

Εντείνεται η συγκεντροποίηση γης - παραγωγής

Οι βασικές κατευθύνσεις παρουσιάστηκαν χτες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ

Καθοριστικό βήμα στην περαιτέρω καπιταλιστικοποίηση του εγχώριου πρωτογενούς τομέα, με ένταση των ρυθμών συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, αποτελεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2014 - 2020, την οποία παρουσίασαν επίσημα χτες στην Αθήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ.

Ως «εργαλεία» για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η νέα ΚΑΠ -που θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2015- αξιοποιεί τους νέου τύπου συνεταιρισμούς - συνενώσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, την επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας, το λεγόμενο «πρασίνισμα» των καλλιεργειών -τη χρηματοδότηση δηλαδή «φιλοπεριβαλλοντικών» δράσεων- την «εσωτερική σύγκλιση», αλλά και την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων στις επιδοτήσεις.

Ακόμη και αυτά τα κονδύλια ύψους 19,7 δισ. ευρώ για την επταετία που προβλέπει η νέα ΚΑΠ για την Ελλάδα, όπως είπε ο επίτροπος D. Ciolos, είναι μικρότερα σε σχέση με τα κονδύλια της τρέχουσας περιόδου, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής στην ελληνική γεωργία, η μείωση του εισοδήματός των μικρομεσαίων παραγωγών θα είναι συντριπτική.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, είπε ότι ενώ στο σύνολο της ΕΕ οι άμεσες πληρωμές αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 30% του γεωργικού εισοδήματος, τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι άμεσες ενισχύσεις αποτελούν σχεδόν το 60% του γεωργικού εισοδήματος. Δηλαδή, το γενικό γεωργικό εισόδημα, εξαιρουμένων των επιδοτήσεων, έχει υποστεί μείωση που ξεπερνά το 40% την τελευταία πενταετία!

Ως συνολικό ποσοστό, όπως είπε ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης, η νέα ΚΑΠ θα ξοδέψει το 30% των χρημάτων της στο «πρασίνισμα» της γεωργίας, μέσω δράσεων ορθών γεωργικών πρακτικών, υποχρεωτικών προς τους παραγωγούς, όπως η διατήρηση μόνιμων βοσκότοπων και οι περιοχές «οικολογικής εστίασης», εκτάσεις δηλαδή που θα παραμένουν ακαλλιέργητες. Ενα επιπλέον 30% των κονδυλίων από τα προγράμματα του λεγόμενου «Δεύτερου Πυλώνα» -τα κονδύλια που κατεξοχήν προορίζονται για τους καπιταλιστές του αγροτικού χώρου- θα κατευθύνεται επίσης προς γεωργοπεριβαλλοντικά έργα και επιχειρηματικές επενδύσεις «ευνοϊκές» για το περιβάλλον.

Το «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής γεωργίας, δηλαδή ο μικρός και διάσπαρτος κλήρος, όπως είπε ο Αθ. Τσαυτάρης, αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους: Μέσω των νέων συνεταιρισμών που στήνονται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και το «Συνεταιριστικό Μητρώο», όπου από τους 6.500 παλιούς συνεταιρισμούς πλέον θα δραστηριοποιούνται το πολύ 1.000, με τη δραστηριότητά τους να επεκτείνεται και στην τυποποίηση και εμπορία προϊόντων, αλλά και της επέκτασης των προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας.

Ηδη η Τράπεζα Πειραιώς, ως «διάδοχος» της παλιάς κρατικής «Αγροτικής Τράπεζας», δραστηριοποιείται με εντατικούς ρυθμούς προς αυτήν την κατεύθυνση, κλείνοντας λεόντειες συμφωνίες με μια σειρά ενώσεων παραγωγών σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων.