Επίσημα η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει προσώρας στην πρωτοβουλία των «58» για δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα της «κεντροαριστεράς», σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος έπειτα από εισήγηση του Φ. Κουβέλη. Παράλληλα, όμως, μια σειρά στελέχη της υπογράφουν ήδη το κείμενο της «πρωτοβουλίας». Μια απόφαση που αντανακλά ανταγωνισμούς στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας για το ποιος θα πάρει «κεφάλι» στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του, ώστε να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ιδωθεί και η παρουσία στην προχτεσινή εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ, με θέμα τη δημοκρατία, των Α. Διαμαντοπούλου, Π. Μπεγλίτη, Στ. Μανίκα, Β. Μαλέσιου και άλλων προερχόμενων απ' το ΠΑΣΟΚ. Οπως και η σύγκλιση με τους Α. Λοβέρδο και Χ. Καστανίδη. Μάλιστα, φέρεται να είναι θέμα χρόνου η αναγγελία επισήμως της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου.
Ο Φ. Κουβέλης δέχεται ωστόσο πιέσεις απ' το εσωτερικό του κόμματός του, καθώς σειρά στελεχών υπέγραψαν και στηρίζουν την «πρωτοβουλία», επιθυμώντας και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε αυτή (Ντόρα Τσικαρδάνη, Γεράσιμος Γεωργάτος, Γιάννης Αντωνίου, Σταύρος Λιβαδάς, Μάνος Ματσαγγάνης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιάννης Μπέζος). Μάλιστα, όσοι πιέζουν στην κατεύθυνση υποστήριξης της «πρωτοβουλίας» προβάλλουν σαν αιτιολογία το γεγονός ότι η απουσία της ΔΗΜΑΡ θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, πριμοδοτώντας το στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Χτες, μιλώντας στην ΕΕ ο Φ. Κουβέλης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της», πλην όμως «δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία, που αναπαράγει την κρίση».
Πρόσθεσε πως αν και «η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου», ωστόσο το «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προβάλλουμε εμείς είναι διακριτό, έχει προοδευτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου».
Συμπλήρωσε ακόμα πως «δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ (...) Η ΔΗΜΑΡ έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού».
Ανοιχτό το ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία
«Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοικτό, είναι πάντα ευρύχωρο, είναι έτοιμο να συνεργαστεί σεβόμενο τους πάντες», δήλωσε από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος αναφορικά με το θέμα της «κεντροαριστεράς». Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ε. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρόταση των «58» να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, ενώ απέκλεισε για πολλοστή φορά τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι είναι «λαϊκίστικο και συντεχνιακό κόμμα» που, όπως είπε, δεν ανήκει στην «κεντροαριστερά».
Την ίδια ώρα υπέρμαχος της πρωτοβουλίας των «58» για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της «κεντροαριστεράς» εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης. Σε χτεσινή παρέμβασή του τη χαρακτήρισε «σωστή κίνηση», που, όπως ισχυρίστηκε, «μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος έκανε λόγο για «θετική κίνηση, που σκοπεύει να παίξει ρόλο καταλύτη στην πολιτική σκηνή». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τ. Γιαννίτσης αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περίπτωση που δημιουργηθεί ο «ενιαίος πολιτικός φορέας» που προτείνουν οι «58» και συμμετάσχει με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Αν και ο ίδιος δεν υπογράφει το κείμενο - πρόσκληση, δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρώην υπουργός επιχείρησε να εμφανίσει το συγκεκριμένο εγχείρημα αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας σαν «κάτι καινούριο στην πολιτική σκηνή».