Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ Διαπιστευτήρια με τη σέσουλα στις Βρυξέλλες

 

Η «κατάργηση του μνημονίου» έγινε τώρα «διόρθωση των αστοχιών»...

 

-_1_~1

Εξετάσεις στους ευρωενωσιακούς αξιωματούχους έδινε χτες ολημερίς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ως προς την καταλληλότητα του μείγματος διαχείρισης που πρεσβεύει για την ταχύτερη επάνοδο των μονοπωλίων σε ανάπτυξη, αλλά και του κόμματός του για να το εφαρμόσει. Με ύφος παράκλησης, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να διορθωθούν οι «αστοχίες» του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ενώ ο Ν. Χουντής ζήτησε επανεξέταση της στάσης της ΕΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενος ότι τους ...αδίκησαν!

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της ΕΕ, λέγοντας ότι η παρουσία του στις Βρυξέλλες είναι «μία τοποθέτηση ρεαλισμού και ευθύνης, για το ποιες μπορεί να είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να υπάρξει διόρθωση των αστοχιών, ώστε να υπάρξει ξανά τροχιά ανάπτυξης και συνοχής στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Ηγεσία, σε αλλαγή προσανατολισμού και σε διορθώσεις». Η διόρθωση περιλαμβάνει «διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους» αλλά και «ένα Σχέδιο Μάρσαλ 2».

Για πολλοστή φορά, επιχείρησε να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων, με μια αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανάμεσα, από τη μια, στην οικονομική πολιτική της ανεργίας και της λιτότητας του Χάινριχ Μπρίνιγκ (σ.σ. καγκελάριος στη λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης») που επαναλαμβάνει το ανιστόρητο και δογματικό ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, και, από την άλλη, στην πολιτική της ανάπτυξης, της εργασίας και της κοινωνικής αξιοπρέπειας του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, εμείς, ως αφετηρία, επιλέγουμε τη δεύτερη»...

Στη συνάντηση με τον Χ. Σβόμποντα, πρόεδρο της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα να προχωρήσουν φιλομονοπωλιακές αναδιαρθρώσεις, ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε ως προς τα μέτρα που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια για να δρασκελίσουν την κρίση. Ο Χ. Σβόμποντα μίλησε «για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων», αλλά και «για την ανάγκη να υπάρξει τώρα δημόσιο χρήμα», με τον Αλ. Τσίπρα να συμφωνεί και να επαυξάνει λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά χρειάζονται συναίνεση».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Χ. Σβόμποντα καταγράφεται η «απόλυτη συμφωνία» του με τον Αλ. Τσίπρα ως προς το ότι «το επίπεδο του χρέους και η αύξηση επενδύσεων αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση λύσης που θα επαναφέρουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη», πάντα «εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Σύμπτωση απόψεων υπήρξε και ως προς το ότι οι «νεοναζί εξτρεμιστές και η βία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μπορεί να καταπολεμηθούν μόνο με την ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων»! Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται «αντιφασιστικά μέτωπα» αρκετά ευρύχωρα, ώστε να βολεύονται και να ξεπλένονται απ' τις ευθύνες τους όσοι συνέβαλαν στο να ανδρωθεί το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα να κρύβεται ο πραγματικός χαρακτήρας του φασισμού.

Χαράζεται μία ακόμα επιζήμια, κάλπικη διαχωριστική γραμμή, όπως η προηγούμενη «αντιμνημονιακή» που επέτρεψε στη Χρυσή Αυγή να φιλοτεχνήσει αντισυστημικό και φιλολαϊκό προφίλ. Κάτι που εμμέσως παραδέχτηκε και ο Αλ. Τσίπρας, μακριά φυσικά από κάθε ίχνος αυτοκριτικής, δηλώνοντας απ' τις Βρυξέλλες ότι η Χρυσή Αυγή «φόρεσε τη μάσκα της αντισυστημικής δύναμης και κατασκήνωσε στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο»!

Τραβώντας την προσοχή μακριά απ' το σύστημα που γέννησε και εξέθρεψε τη Χρυσή Αυγή, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε εκ νέου τη «δημοκρατική ομαλότητα» και διαφήμισε το κόμμα του σαν εκείνο που μπορεί λόγω ...κουλτούρας να καταπολεμήσει τη Χρυσή Αυγή.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, λέγοντας «ερχόμαστε εδώ για να συζητήσουμε για μια ακόμα φορά με τους θεσμούς της ΕΕ, με την Κομισιόν, το ΕΚ, για να δώσουμε μια απάντηση (...) έκαναν λάθος, όταν στις εκλογές τις προηγούμενες, κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ, καλούσαν τον ελληνικό λαό, να μην ψηφίσει ακραία κόμματα (...) δεν έχουν λόγο να αντιμετωπίζουν το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά με αυτόν τον τρόπο»!

 

“Ριζοσπάστης”