Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 30 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο αιματηρός απολογισμός μιας νέας επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως στόχο πολίτες στην αγορά τροφίμων της πόλης Σααντίγια (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας). Στην πόλη κατοικούν σιίτες Κούρδοι, και όλες οι υποψίες συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για νέα προσπάθεια υποδαύλισης σεχταριστικής βίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στα χέρια των γαλλικών αρχών βρίσκεται, μετά και από την επιβεβαίωση των εξετάσεων DNA, ο δράστης των επιθέσεων κατά των γραφείων της εφημερίδας «Λιμπερασιόν», κατά της έδρας της τράπεζας «Σοσιετέ Ζενεράλ» και κατά του ραδιοσταθμού BFMTV. Ο 48χρονος Αμπντελχακίμ Ντεκχάρ αναμένεται ν' ανακριθεί σήμερα, καθώς συνήλθε από την κωματώδη κατάσταση στην οποία εντοπίστηκε. Είχε έμμεσα εμπλακεί σε υπόθεση επίθεσης κατά αστυνομικών από ζευγάρι προερχόμενο από τον αναρχικό χώρο το 1994 και είχε αποφυλακιστεί το 1998, οπότε και μετακόμισε στη Βρετανία για αρκετά χρόνια. Εντοπίστηκαν δύο επιστολές ιδιαίτερα «συγκεχυμένες», όπου καταφέρεται κατά της «φασιστικής συνωμοσίας».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Την άρση της προσωρινής κράτησης του Μάριαν Μάτσοφσκι, διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο οποίος κατηγορείται, μαζί με 19 ακόμη άτομα, για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε χτες ανακριτής των Σκοπίων.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Διήμερη απεργία ολοκληρώνουν σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ (ZLZ) που κάλεσαν τη διοίκηση του αεροδρομίου να συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία και να εφαρμόσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας πριν και αφότου η γαλλικών συμφερόντων κοινοπραξία Zagreb Airport International Company (ZAIC), στην οποία έχει ανατεθεί και η κατασκευή του νέου επιβατικού σταθμού, αναλάβει τη σκυτάλη της διοίκησης.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Νομοσχέδιο που απελευθερώνει από το 2014 τις πωλήσεις αγροτικής γης σε πολίτες της ΕΕ ενέκρινε χτες η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συμφωνία για την κατασκευή νέου ενεργειακού σταθμού στο Κόστολατς της ανατολικής Σερβίας για την παραγωγή 350 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν χτες στο Βελιγράδι Σέρβοι και Κινέζοι αξιωματούχοι καθώς και ο διευθυντής της κινεζικής εταιρείας CMEC, Ζιανγκ Τσαν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Προτεραιότητα της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου το 2014 είναι η εξεύρεση του πιο εύκολου τρόπου για την ένταξη στον ΟΗΕ δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Ενβέρ Χοτζάι στην εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», αποκαλώντας «νεκρό» το ψήφισμα 1.244 των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο το προτεκτοράτο αναφερόταν σαφώς ως τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας...

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος μετέφερε ψεύτικη βόμβα και «απειλούσε» το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα. Ο ύποπτος, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και ανακρίνεται από την αστυνομία. Την ώρα του επεισοδίου, ο Ρ. Ερντογάν δε βρισκόταν στο γραφείο του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μπλόκα είχαν στήσει χτες από τα ξημερώματα γύρω από το Παρίσι αγρότες της Διαμερισματικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Αγροτικών Εκμεταλλευτών (FDSEA) (πρόκειται για μεγάλους κυρίως αγρότες) διαμαρτυρόμενοι για υπερφορολόγηση και για την αλλαγή των ποσοστώσεων των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων εις βάρος τους. Επιπλέον, δύο τροχαία ατυχήματα, που σημειώθηκαν στα μπλόκα, «βάρυναν» το κλίμα. Στο πρώτο, ένας νεαρός πυροσβέστης στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης έπεσε πάνω σε βαρούλκο τρακτέρ και σκοτώθηκε. Αργότερα, σε άλλο μπλόκο, ένα λεωφορειάκι που μετέφερε άνδρες των γαλλικών ΜΑΤ συγκρούστηκε με τρακτέρ με 6 τραυματίες.