Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Εγκρίθηκε χτες σε πρώτη ανάγνωση από την πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας ο νόμος που ενισχύει τις εξουσίες του Προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, μέσω ειδικών διαταγμάτων για 12 μήνες, που θα αξιοποιήσει, όπως λέει, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της κρίσης. Η δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται στις 19 Νοέμβρη. Η εξέλιξη σημειώνεται μερικές μόλις βδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές της 8ης Δεκέμβρη.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Αρχισαν χτες οι εργασίες της Συνόδου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των χωρών της Κοινοπολιτείας. Το Συνέδριο πραγματοποιείται στη Σρι Λάνκα, προκαλώντας αντιδράσεις σε κάποιες χώρες, όπως η Ινδία, ο Μαυρίκιος και ο Καναδάς, που δήλωσαν ότι δε θα παραστούν, με αιχμή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σρι Λάνκα.

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.-- Η δυτικοαφρικανική Γκάμπια ανακοίνωσε χτες διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν, γεγονός που ερμηνεύτηκε κατά πολιτικούς αναλυτές ως προσπάθεια προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων στη χώρα...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η αιθιοπική αστυνομία χρησιμοποίησε χτες κλομπς και δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση εκατοντάδων ατόμων έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της χώρας με αφορμή την αντιμεταναστευτική πολιτική και τις διώξεις της σαουδαραβικής μοναρχίας σε βάρος Αιθιόπων (και όχι μόνο...) μεταναστών.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η σλοβενική κυβέρνηση συνασπισμού, της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ, εξασφάλισε χτες ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο επιβιώνοντας τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2014, που «πέρασε» με 50 ψήφους «υπέρ» από τους βουλευτές του συνασπισμού, έναντι 31 «κατά» από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

ΣΟΦΙΑ.-- Εξω από τη βουλγαρική Βουλή μετέφεραν χτες τις κινητοποιήσεις τους μερικές εκατοντάδες φοιτητές που τις τελευταίες βδομάδες πραγματοποιούν κατάληψη στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας «Αγιος Κλήμης Αχρίδας», ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή νέων εκλογών. Με ανάλογα αιτήματα πραγματοποιούν κινητοποίηση σήμερα στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας Πλόβντιβ στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος GERB της αξιωματικής αντιπολίτευσης.