Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αναταράξεις και αναζητήσεις στα κόμματα της αστικής διαχείρισης

 

 

 

«Αντιμνημονιακή» συνεργασία στο όνομα των «τοπικών κοινωνιών» εξετάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

 

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος αλλά και ανταγωνισμών που οξύνονται στο εσωτερικό της αστικής τάξης γύρω από το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας της ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης εξέφρασε χτες για μια ακόμα φορά τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική γραμμή του κόμματός του. Μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα» ανέφερε: «Αισθανόμαστε ότι είμαστε σε μια κάμψη και όποιος δεν το λέει, δεν είναι ειλικρινής (...) Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνει η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της είναι να αποσαφηνίσει το πολιτικό της στίγμα (...) Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες να παρουσιάσουμε την καλύτερη εικόνα στην κοινωνία και θα εκπλήξουμε θετικά τον κόσμο στις κάλπες, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματικά θα αποσαφηνίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία και φιγούρα στο συνέδριο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σπ. Λυκούδης είναι από τα στελέχη του κόμματος που διαφώνησαν με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ απ' την κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, αποστασιοποιήθηκε όμως καθαρά απ' την απόφαση του Φ. Κουβέλη να μην στηρίξει την «πρωτοβουλία των 58» για τη συγκρότηση ενός φορέα της κεντροαριστεράς με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Συνεργασίες στο όνομα των «τοπικών κοινωνιών»

Στο μεταξύ, συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές προανήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Μαριάς. Εκανε λόγο για «αντιμνημονιακό μέτωπο» που το κόμμα του θα επιδιώξει να φτιαχτεί μπροστά στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση και μάλιστα γνωστοποίησε ότι επίκειται συνάντηση «με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο για ενδεχόμενη συνεργασία σε επίπεδο δήμων».

«Είχαμε πει ότι θα προσπαθήσουμε να έχουμε κοινές δράσεις με το ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Κοινοβουλίου, και σε θέματα υπεράσπισης της δημοκρατίας (...). Η θέση η δικιά μας είναι για ενδεχόμενη συνεργασία μετά τις εθνικές εκλογές που θα έχουμε αυτοδύναμη κάθοδο. Είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα ανταποκριθεί στις θέσεις και προτάσεις μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Μαριάς.

Να σημειωθεί ότι ο Ν. Μαριάς πριν τους ΑΝΕΛ είχε συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι διαφωνίες εκδηλώνονται και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Τ. Κουίκ ένα βήμα πριν την έξοδο.

Απ' την πλευρά του, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, απέκλεισε μεν κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές ή κεντρική συμφωνία για την Τοπική Διοίκηση, ωστόσο πρόσθεσε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ότι «δεν μπορούμε να καταργήσουμε την αυτονομία και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών».

Στο όνομα των «τοπικών κοινωνιών» ο ΣΥΡΙΖΑ επί σειρά ετών πρόκρινε ευρύτατες συνεργασίες κυρίως με το ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο) σε δήμους, νομούς, περιφέρειες, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές μπορεί να αποκλείεται η κοινή κάθοδος, ωστόσο ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει ανάψει πράσινο φως και στους ΑΝΕΛ για μετεκλογική συνεργασία.

Διαγκωνισμοί για την κεντροαριστερά

Στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη Θ. Τζάκρη που διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα αφού υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σειρά βουλευτών του (όπως οι Μ. Κασσής και Θ. Μωραΐτης) εμφανίζονται να διαφωνούν και να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τροπολογίες και νομοσχέδια. Στο επίκεντρο μπαίνουν ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών και ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο Κ. Σκανδαλίδης που από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «υφαρπαγή ψήφου» εμπιστοσύνης, με νέες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση».

Εξάλλου, χτες ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Αν. Λοβέρδος με συνέντευξη του στο «Βήμα Fm» δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εκτός κεντροαριστεράς» εφόσον συνεχίζει να συνεργάζεται με τη ΝΔ. Φανερώνοντας μάλιστα τους διαγκωνισμούς στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, υποστήριξε ότι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την «πρωτοβουλία των 58» για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς και «μετά κάνει συνεργασία με τη ΝΔ μακράς πνοής, τότε λειτουργεί ως πολιτικό εκκρεμές. Λειτουργεί με πολιτικό αλληθωρισμό. Δεν επιτρέπει στον εαυτό της η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στις διαδικασίες της κεντροαριστεράς».

Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλου που δήλωσε: «Θαύμα! Ο κ. Λοβέρδος που ήταν πιο μνημονιακός από τους τροϊκανούς και έφυγε γιατί το ΠΑΣΟΚ δε συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά, έγινε τώρα αριστερός».