Για προγράμματα που από χέρι εξασφαλίζουν φτηνότερη εργατική δύναμη στις επιχειρήσεις, δεσμεύτηκαν χτες στο Παρίσι οι αρχηγοί των κρατών μελών
Από τη χτεσινή διάσκεψη στο Παρίσι
Τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις και στην οικονομία που θα καταστήσουν την αγορά εργασίας πιο «ευέλικτη», θα ενισχύσουν την «κινητικότητα» των εργαζομένων και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, ανέδειξε ο Αντ. Σαμαράς ως βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για την «ανάσχεση» της ανεργίας, με παρέμβασή του χτες στη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, με «θέμα την ανεργία των νέων» στην ΕΕ.
Στη δεύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη με αυτό το θέμα, οι 24 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ που πήραν μέρος συμφώνησαν σε προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, για τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας, κατάρτισης, μαθητείας και επανεκπαίδευσης. Παράλληλα, διακήρυξαν ότι ένα από τα βασικά μέτρα που χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων, είναι η ενίσχυση της «κινητικότητας» στην εργασία.
Οι βασικές αποφάσεις
Στη βάση αυτή αποφάσισαν:
- Να χρηματοδοτήσουν «δράσεις» με κεφαλαία ύψους 30 - 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, προκειμένου να υλοποιήσουν τα προγράμματα «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και «Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Πρόκειται για κεφάλαια που στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα κατευθυνθούν στους εργοδότες, προκειμένου να απασχολήσουν ανέργους για 5 - 6 μήνες στο όνομα της απόκτησης «εργασιακής εμπειρίας» και της «κατάρτισης», εξασφαλίζοντας φθηνά εργατικά χέρια. Από το συνολικό ποσό που αφορά στα παραπάνω προγράμματα, τα 6 δισ. ευρώ θα δοθούν τη διετία 2014 - 2015.
- Την αποδέσμευση εκατομμυρίων ευρώ από τις αρχές του 2014 για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των νέων ανέργων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.
- Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο 10 δισ. ευρώ την περίοδο 2014 - 2020 για τη δημιουργία θέσεων «stage» στο δημόσιο τομέα, για τη σύσταση «κοινωφελών επιχειρήσεων» και «ενσωμάτωση των νέων στην αγορά εργασίας».
- Στο ίδιο πακέτο δράσεων της ΕΕ, θα ενταχθούν και τα κονδύλια του προγράμματος «Εράσμους», ύψους 13,1 δισ. ευρώ, που αφορούν το διάστημα μέχρι το 2020 και προωθούν τη λογική της «κινητικότητας» των ανέργων μεταξύ επαγγελματικών κλάδων, αλλά και τις μετακινήσεις τους μέσα στις χώρες της ΕΕ για την εξεύρεση εργασίας.
Προσαρμογές στις ανάγκες του κεφαλαίου
Πρόκειται για αποφάσεις που έρχονται να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίες επιβάλλουν να μετακινείται ο εργαζόμενος σε άλλο επάγγελμα ή ειδικότητα, όταν ο εργοδότης πάψει να τον έχει ανάγκη στο πόστο ή στη θέση εργασίας που μέχρι τότε απασχολούνταν. Ταυτόχρονα, δημιουργούν συστήματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, ώστε ο εργαζόμενος, από νεαρή ηλικία, να μετατρέπεται σε γυρολόγο των κάθε λογής «τυπικών» και «άτυπων» δομών που προσφέρουν δεξιότητες, κάθε φορά που απολύεται από μια δουλειά και πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του επόμενου εργοδότη του.
Πέραν όλων των άλλων, οι «πρωτοβουλίες» των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων έχουν στόχο να συγκαλύψουν και να μοιράσουν την ανεργία, που μεγάλωσε σε συνθήκες κρίσης και δεν πρόκειται να απορροφηθεί στον κύκλο της αναιμικής ανάκαμψης. Τα μέτρα τους είναι πρόκληση ιδιαίτερα για τους νέους άνεργους στα κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Eurostat έφτασαν τον περασμένο Σεπτέμβρη τα 5,6 εκατ. (κάτω των 25 ετών), εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. στις χώρες της Ευρωζώνης. Ο μέσος όρος της επίσημης ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι 24,1%.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στην παρέμβασή του στη διάσκεψη ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους, με τον τίτλο «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και «Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Οπως υποστήριξε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει «να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογής και των δύο προγραμμάτων, από τον Ιανουάριο του 2014».
Στη συνέχεια τόνισε ότι στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την εργασία», προαναγγέλλοντας παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και μέτρα όπως η απελευθέρωση των απολύσεων. Στο ίδιο πνεύμα, ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε τέλος ότι η κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση των προγραμμάτων της «Κοινωφελούς Εργασίας» και του «Voucher» (επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για πρακτική άσκηση των ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα διάρκειας 500 ωρών, η οποία δε θα υπερβαίνει τους 5 μήνες).