Παρέμβαση έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση
Υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν. Πρώτος από αριστερά ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός για θέματα της ΕΕ, που εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματισμού
ΑΓΚΥΡΑ.--
Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη γειτονική Τουρκία, με τις αποκαλύψεις στην υπόθεση διαφθοράς που ερευνούν οι Αρχές να είναι καταιγιστικές. Οι εξελίξεις σημειώνονται λίγους μήνες πριν τις τοπικές εκλογές του Μάρτη, αλλά και τις προεδρικές του καλοκαιριού και δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Αλλωστε, η καπιταλιστική κρίση ενισχύει τις ανακατατάξεις σε κάθε περιφέρεια αλλά και παγκοσμίως, καθώς κάθε μερίδα του κεφαλαίου αναζητά για λογαριασμό της εκείνες τις συνεργασίες που θα την ευνοήσουν έναντι των ανταγωνιστών της.
Ηδη από προχτές, ΜΜΕ ενέπλεκαν στην υπόθεση και το γιο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται ότι επωφελήθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες του δημάρχου της Φάτιχ Μουσταφά Ντεμίρ (που συγκαταλέγεται στους πάνω από 60 συλληφθέντες από την αστυνομία).
Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και η ΕΕ, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φούλε να δηλώνει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία παρακολουθούνται στενά, συμπληρώνοντας όλο νόημα: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αμεροληψία κατά τη διεξαγωγή των ερευνών». Θυμίζουμε ότι προχτές, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο διοικητής Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, ενώ πλησίαζαν τους 40 οι αξιωματούχοι της αστυνομίας που απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους μετά τις αποκαλύψεις, κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, για «παράβαση καθήκοντος».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν έχει κάνει λόγο για «βρώμικο σχέδιο» σε βάρος της κυβέρνησής του, ο δε αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ «αναρωτήθηκε» όλο νόημα πώς γίνεται τα ΜΜΕ να γνωρίζουν πράγματα που δεν ξέρουν τα μέλη της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις, καθώς πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που συνδέουν τις ΗΠΑ με την κόντρα Ερντογάν - Γκιουλέν (επιχειρηματίας και ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος «Χιζμέτ», που, από το 1999 ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ). Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα: «Στηρίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι επιλέγουμε νικητές και ηττημένους ή ότι επιλέγουμε να εμπλακούμε στις εσωτερικές σας υποθέσεις». Πάντως, προχτές, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε είχε συνάντηση με τον ηγέτη του κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον υπαρχηγό του, Φαρούκ Λογιογλού. Το CHP έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
Ο δικηγόρος του Φ. Γκιουλέν έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των ερευνών για διαφθορά, ωστόσο η «διάσταση» Γκιουλέν - Ερντογάν τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί τις αναλύσεις πολλών ΜΜΕ. Ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες για τη διείσδυση του Γκιουλέν σε μια σειρά κλάδους (Κατασκευές, Εστίαση, Τράπεζες, εκδόσεις). Μάλιστα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «εκπαιδευτική αυτοκρατορία» του Γκιουλέν που έχει πάνω από 1.000 σχολεία, κυρίως θρησκευτικά, σε 140 διαφορετικές χώρες...
Ανταποκριτές έχουν σημειώσει ότι δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να επισπεύσει ανασχηματισμό που σχεδίαζε ούτως ή άλλως, ενώ οι τέσσερις υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση (Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων) ίσως παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Ειδησεογραφικά Πρακτορεία αναφέρουν διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και αρθρογράφοι τονίζουν ότι η υπόθεση αποτελεί ισχυρό πλήγμα στον Ερντογάν, του οποίου βασικό «χαρτί» για την ανάδειξη ήταν η «μάχη κατά της διαφθοράς».