Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των μονοπωλίων

 

 

 

Στο επίκεντρο οι ιδιωτικοποιήσεις και η μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων

Οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, η μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων, η επιτάχυνση των μέτρων για το συνολικό άνοιγμα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλου, της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, το Σάββατο αναμένεται στη χώρα μας αντιπροσωπεία της αζέρικης εταιρείας «Socar» για την ,υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνη του 2014. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει απαιτήσει τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, με την οποία θα διασφαλίζονται αυστηροί όροι για την είσοδο των Αζέρων στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.

Νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Αύριο επίσης λήγει η «δημόσια διαβούλευση» για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ) που κατέθεσε προχτές το ΥΠΕΚΑ και το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιούλη, για υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το νέο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την απευθείας εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ από στρατηγικό επενδυτή, με το Δημόσιο να διατηρεί τη συμμετοχή του ως μειοψηφία, αποκτώντας το υπόλοιπο 34% των μετοχών. Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το Δημόσιο θα αποκτήσει το παραπάνω ποσοστό όχι καταβάλλοντας κάποιο τίμημα σε «μετρητά» αλλά μέσω συμψηφισμού οφειλών της ΔΕΗ προς αυτό, από φόρους, τέλη για τη χρήση λιγνίτη, σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ή άλλες απαιτήσεις του Δημοσίου προς την εταιρεία.

Ακόμη ορίζεται ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ το τίμημα για το 34% των μετοχών που θα αγοράσει το ελληνικό Δημόσιο θα προσδιοριστεί με βάση την τελική προσφορά του ιδιώτη επενδυτή για την απόκτηση του 66% των μετοχών. Τέλος, ο όποιος έλεγχος που θα ασκεί το Δημόσιο ως «καταστατική μειοψηφία», σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρείες, θα ασκείται από δημόσιο φορέα που δεν θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή ή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του δικτύου της ΔΕΗ εταιρείες από την Κίνα και την Ιταλία.

Μειώσεις στους βιομηχανικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας του ΥΠΕΚΑ κάνει βήματα στην κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση, μειώνοντας τις χρεώσεις τους για ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) στο ύψος που έχει οριστεί για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση. Μεταξύ άλλων, η ίδια τροπολογία παρατείνει την αναστολή εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό δίκτυο για ένα χρόνο, ενώ παρατείνεται, επίσης για ένα χρόνο, η εκμίσθωση από το Δημόσιο στη ΛΑΡΚΟ του μεταλλείου της Λάρυμνας.

Τέλος, η «Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας» - εκπροσωπεί μεγάλες ενεργοβόρες ντόπιες βιομηχανίες - εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία. Μέσω «διαρροών», οι μεγαλοβιομήχανοι απαιτούν την εξασφάλιση χαμηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια μέσω εισαγωγών φτηνού ρεύματος από τη γειτονική Βουλγαρία, ισχυριζόμενοι ότι το ισχύον καθεστώς για τις εισαγωγές ρεύματος αποτελεί «στρέβλωση» των κανόνων της «ελεύθερης αγοράς».