Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV», στην εκπομπή «Αντιθέσεις» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη
Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Κύριε Γενικέ η δήλωση του SPD σήμερα για νέο μνημόνιο που εντάσσεται;
«Ενα άλλο παιχνίδι που γίνεται σήμερα είναι η έννοια του μνημονίου. Είτε ονομαστεί μνημόνιο είτε όχι ή όπως είπε η Μέρκελ ότι δεν θα υπάρχει νέο μνημόνιο αλλά οι αναδιαρθρώσεις, τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν. Το SPDθα μπορούσε πολύ καλά να το πει επίσης, έτσι. Η κοροϊδία που γίνεται - και εδώ στην Ελλάδα παίζουν με αυτό το ζήτημα και η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση - είναι η συζήτηση περί μνημονίων. Μνημόνιο σημαίνει υλοποιώ κάποιους αντιλαϊκούς νόμους, κάποιες αναδιαρθρώσεις, κάποιες μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα για το δημόσιο. Αυτά συνεχίζουν να παίρνονται, μπορεί να μην τα ονομάσουν μνημόνια, μπορεί και η τρόικα να φύγει - εννοούμε τους τεχνικούς της τρόικα. Αλλά τρόικα τι σημαίνει; Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κοροϊδεύουν τον κόσμο λες και πρόκειται να φύγει η ΕΕ από δω ή η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ και λένε να φύγει η τρόικα από δω. Εννοούν τους τεχνικούς, τους υπαλλήλους που έρχονται εδώ. Μα και άλλοι να έρθουν και απευθείας διαπραγματεύσεις να κάνουν πάλι ο λαός θα την πληρώσει, διότι δεν θα πάψει το κοινοβούλιο με αυτές τις κυβερνήσεις είτε με άλλες που τυχόν να έρθουν, αλλά που θα είναι μέσα σ' αυτή τη στρούγκα, εντός των τειχών της ΕΕ, να φέρουν φιλολαϊκά μέτρα. Τέτοια και χειρότερα μέτρα θα φέρνουν συνεχώς».
Σήμερα υπάρχουν στην επικαιρότητα δύο ταυτόχρονες ενέργειες. Η μία είναι εδώ στα Χανιά, στο πεδίο βολής Κρήτης είχαμε την πρώτη δοκιμαστική βολή των S-300, ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, ταυτόχρονα την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και το ομόλογό του. Το ΚΚΕ δύο χρόνια πριν έχει μιλήσει και για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα σοβαρό εθνικό κίνδυνο. Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών ήταν πιο μαζεμένος από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του, δεν ακούσαμε περί Θράκης, Θεσσαλονίκης. Δεν του άρεσε το Τζαμί στην Πλάκα όμως και μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Εμμένετε στην άποψη ότι υπάρχει θέμα;
«Κατ' αρχήν είναι γνωστή η τουρκική τακτική και πολιτική, μία κρύο - μία ζέστη, ψυχρό - ζεστό ντους που εναλλάσσονται. Βέβαια αυτό έχει την εξήγηση, την πολιτική του εξήγηση. Δηλαδή, εναλλάσσονται οι σχέσεις συνεργασίας, καλών διμερών σχέσεων, σύμπνοιας και χαμόγελων στα κανάλια, με επιθετικές ενέργειες, με δηλώσεις που δημιουργούν προβλήματα και ανοίγουν το δρόμο για επεκτατικές βλέψεις και μια σειρά τέτοια ζητήματα. Δεν πρέπει αυτό το ζήτημα να μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ετσι γίνεται, έτσι γινόταν πάντα γιατί υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις. Από τη μια μεριά και η αστική τάξη της χώρας μας και η αστική τάξη της Τουρκίας θέλουν να παίξουν ένα ρόλο αναβαθμισμένο οικονομικό στην περιοχή και των Βαλκανίων και ευρύτερα. Ομως από την άλλη μεριά, δεν παύουν να είναι καπιταλιστικά κράτη ισχυρά που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο. Λέω τώρα τη γενική μας τοποθέτηση. Πολλές φορές, λέμε μεταξύ μας μακάρι να μην επιβεβαιωνόμασταν σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα που αφορούν πολέμους, διαμάχες, ανταγωνισμούς κλπ. Ομως ακριβώς επειδή η ανάλυσή μας και η πρόβλεψή μας πάει πολύ βαθύτερα, δηλαδή βλέπουμε πίσω απ' αυτό που συμβαίνει ή απ' αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή, μας ανησυχούν αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να πω ότι είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, όσο κι αν δεν ήταν σαν του κ. Ερντογάν ή άλλων στελεχών του κόμματός του, που έφτασαν να μιλάνε να γίνει τζαμί η Αγία Σοφιά που σε βγάζουν απ' τα ρούχα σου. Ομως εμείς θέλουμε να πούμε το εξής στον ελληνικό λαό και να είναι καθαρό : Οποιες δηλώσεις καλές ή πιο σκληρές αύριο γίνουν, θα εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας, των παραβιάσεων του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου, θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Θα εξακολουθεί η Τουρκία να διεκδικεί και στο Αιγαίο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή αναβαθμισμένο ρόλο, ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε το ζήτημα των υδρογονάνθρακων, μεγάλα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου...»
Δηλαδή τα παρακολουθείτε αυτά, δεν είναι αδιάφορο το ΚΚΕ όπως λένε κάποιοι γι' αυτά τα ζητήματα, γιατί νοτίως της Κρήτης γίνονται αυτά.
«Μα δε μπορεί να είμαστε αδιάφοροι διότι εδώ θα έχουμε σοβαρά προβλήματα και θα έχουμε μεγάλη όξυνση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων. Είναι από τα προβλήματα που μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολεμικές εμπλοκές, σε συγκρούσεις, σε αναμετρήσεις και βεβαίως δεν θα πρέπει να τα έχουμε μόνο στο πίσω μέρος του μυαλού μας - όλος ο ελληνικός λαός, δεν εννοώ μόνο την πολιτική ηγεσία - και να παρεμβαίνουμε καθημερινά γύρω απ' αυτά τα ζητήματα και να εξηγούμε στον κόσμο ακριβώς τι συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον. Συγκρούονται βουβάλια μεγάλα διεθνή, ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μαζί με τις περιφερειακές δυνάμεις όπως είναι η Τουρκία που θέλει να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Και πάντα ιστορικά όταν η Τουρκία προσπαθούσε - δε λέω ότι θα το καταφέρει αλλά το προσπαθεί το τελευταίο διάστημα - να κλείσει το πίσω μέρος των προβλημάτων της, εννοώ κουρδικό κλπ., με τις συναντήσεις και τις ανταλλαγές που είχε τώρα στην προσπάθεια του αφοπλισμού των Κούρδων, πάντα ανοίγει μέτωπα προς τη Δύση, δηλ. Αιγαίο, Ελλάδα, μειονότητες, Βαλκάνια κλπ. Να σας θυμίσω την πρόσφατη τοποθέτηση του Ερντογάν για τη Θράκη».
Βλέπετε ότι δεν σας διακόπτω γιατί η ανάλυση του ΚΚΕ για τα εθνικά θέματα λαμβάνετε υπόψη απ' όλους τους στρατηγικούς και γεωπολιτικούς αναλυτές. Κύριε Γενικέ θέλω μια καθαρή, στην Κύπρο αναβιώνει μια συζήτηση για 4μερη συνάντηση και συνομιλία. Γνωρίζω ότι θέσεις του ΚΚΕ διαχρονικά είναι θέσεις εισβολής, κατοχής, δε μπορεί να είναι θέμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, μεταξύ Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων. Εχετε πει ότι είναι μια η Κυπριακή Δημοκρατία κατά συνέπεια τέτοιες σκέψεις μας πάνε αλλού. Σήμερα που ακούτε ότι θα έρθει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να δει τον Ελληνα υπ. Εξωτερικών και ενδεχομένως ο Ελληνοκύπριος να πάει στην Τουρκία, σας καλύπτει;
«Είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, εμείς εμμένουμε στη θέση που προαναφέρατε και είχαμε από θέση αρχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1974 και μετά. Επιμένουμε σ' αυτά τα ζητήματα. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε. 'Ηταν απαράδεκτη η συμφωνία αυτή που έγινε, που άνοιξε αυτό το δρόμο δηλαδή, η Ελλάδα να συνομιλεί με τον Τουρκοκύπριο, η Αγκυρα να συνομιλεί με τον Ελληνοκύπριο που βεβαίως ήταν πρόταση του σημερινού πρωθυπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ασπάστηκε και η εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Εδώ είμαστε, θα τα δούμε, εμείς φοβόμαστε ότι ετοιμάζεται - είναι σχεδόν έτοιμο - το νέο σχέδιο Ανάν, το σχέδιο εκείνο δηλαδή το οποίο είχε απορρίψει με μεγάλα ποσοστά ο κυπριακός λαός, επειδή ήταν απαράδεκτο. Αυτό που έρχεται, φοβόμαστε ότι θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση. Αρα και η επίσκεψη Νταβούτογλου έχει να κάνει και με αυτό το ζήτημα, του κυπριακού προβλήματος που δεν είναι όμως για την επίλυσή του, αλλά για το θάψιμό του».
Ενδιαφέρει το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι από καλύτερη θέση να μπορούν να διεκδικούν, απ' ότι αυτή που είναι τώρα;
«Μα φυσικά, άλλωστε ξέρετε έχουμε κάνει προτάσεις νόμου. Εχουμε κάνει πρόταση νόμου για τους πλειστηριασμούς, για τη φοροαπαλλαγή των λαϊκών στρωμάτων, πρόταση νόμου για τους άνεργους, για μια σειρά ζητήματα όπως είναι τα διόδια, τα φάρμακα, το ασφαλιστικό σύστημα και δεν τις έχουν ψηφίσει οι άλλες δυνάμεις, αυτές που έχουν την πλειοψηφία. Εμείς με τις λιγοστές δυνάμεις το παλεύουμε αυτό, όπως το παλεύουμε καθημερινά με τους αγώνες, δεν είμαστε έξω απ' αυτά τα ζητήματα. Αλλοίμονο αν δε θέλουμε να πάρει μια ανάσα ο λαός. Δεν υπάρχει περίπτωση να κοπεί ρεύμα και να μη βρίσκονται οι οργανώσεις του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τα σωματεία, να μην κινητοποιούμαστε για να επανασυνδέσουμε το ρεύμα και το καταφέρνουμε μόλις το παίρνουμε χαμπάρι. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε σ' ένα χώρο δουλειάς και να μην πρωτοστατήσουμε, εφόσον οι εργαζόμενοι ζητούν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ να το παλέψει. Το ίδιο κάνουμε στη βουλή, στην ευρωβουλή, το ίδιο κάνουμε παντού. Αρα λοιπόν αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν μια «Δευτέρα παρουσία» ή ένα σοσιαλισμό αλλά το σήμερα. Αυτά να τα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τα ψηφίζει στη Βουλή. Γιατί δε δεσμεύεται ότι αυτός θα είναι ο νόμος. Εμείς λέμε για παράδειγμα, εντάξει για ένα χρόνο να ανασταλεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς - αυτό θα το ψηφίσουμε αν το φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλά λέμε ότι αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Την αναστολή ενός χρόνου την ψήφισαν πέρσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τι έγινε; Φτάσαμε φέτος και πάλι περνάνε τους πλειστηριασμούς απ' την αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ψηφίζει τη δική μας πρόταση που λέει κανένας πλειστηριασμός γι' αυτές τις οικογένειες, αφορολόγητο γι' αυτά τα λαϊκά νοικοκυριά, γι' αυτούς που έχουν πρώτη κατοικία μέχρι 120τ.μ. , γι' αυτούς που έχουν δεύτερη κατοικία μέχρι 80τ.μ., γι΄αυτούς που μπορεί να έχουν ένα μικρό σπιτάκι στο χωριό; Γιατί να μην είναι με τη μη φορολογία των αγροτεμαχίων, αλλά με προτάσεις νόμου που εδώ και τώρα θα γίνουν.
Θέλω να μου πείτε συμπυκνωμένα ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ για το «περίφημο» χρέος. Ακούμε κούρεμα απ' τον ένα, επιμήκυνση απ' το άλλο, το ΚΚΕ τι λέει ότι πρέπει να γίνει με το χρέος που οι άλλοι μας κουνάνε το δάχτυλο;
«Το χρέος δεν είναι του ελληνικού λαού. Το χρέος το δημιούργησαν αυτοί που έχουν την εξουσία, ο κρατικός μηχανισμός, το αστικό κράτος, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι. Τα χρέη έτσι δημιουργούνται, τα θαλασσοδάνεια, οι φοροαπαλλαγές, οι τραπεζικές ενισχύσεις που δόθηκαν αβέρτα στο μεγάλο κεφάλαιο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίων, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων οδήγησαν και στην οικονομική καπιταλιστική κρίση, σ' αυτό που λένε χρέος του ελληνικού κράτους. Ομως αυτό το χρέος, δεν είναι χρέος του ελληνικού λαού, δε μπορεί να το αναγνωρίσει. Το ΚΚΕ δεν το αναγνωρίζει αυτό το χρέος. Εμείς μιλάμε για μονομερή διαγραφή του χρέους, η λαϊκή διακυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση που θα βρεθούμε εμείς, που θα είναι και το ΚΚΕ, θα είναι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στην εξουσία, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Δεν υπάρχει μέση λύση, ότι κι αν λένε ...»