Σε διαδρομές που διασταυρώνονται πορεύεται το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας, επιβαλλόμενης από την εξελισσόμενη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, ώστε με καλύτερους όρους να διασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα και χειραγώγηση του λαού.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η «συνάντηση», σε εκδήλωση που διοργάνωσε η επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική», του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη και του πρώην υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, όπου εκφράστηκε και η σύμπτωση απόψεων γύρω από τη θέση ότι δε νοείται ρεαλιστική προοπτική για τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ. Ο Γ. Σταθάκης «έκοβε» λέγοντας «δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου (σ.σ. από το ευρώ) χωρίς τεράστιες καταστροφές για την ελληνική οικονομία» και πως θα πρέπει ν' αλλάξουν οι πολιτικές της ΕΕ, και ο Ν. Χριστοδουλάκης «έραβε» δηλώνοντας πως ποτέ και πουθενά «δεν έχει υπάρξει συζήτηση για εγκατάλειψη ενός νομίσματος σταθερού, ισχυρού και αξιόπιστου» και πως η συζήτηση θα πρέπει να εστιάζει στις ασκούμενες πολιτικές.
Ο Ν. Χριστοδουλάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιπαράθεση για το μείγμα διαχείρισης είναι καθαρά ενδοαστική και πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τις δυνάμεις της διαχείρισης απ' όσα τις χωρίζουν, ζήτησε να μην ταυτίζεται το ευρώ με το μνημόνιο και η απόρριψη του μνημονίου να μην οδηγεί στην απόρριψη συνολικά του πλαισίου που «έχει σταθεροποιήσει τα οικονομικά δεδομένα της χώρας». Το ίδιο ισχύει και για τον Αλ. Αλαβάνο που επίσης συμμετείχε στη συζήτηση, ο οποίος δήλωσε πως δεν τον εκφράζει το δίλημμα ευρώ ή δραχμή «και κυρίως το θέμα της δραχμής», αφού κάτι τέτοιο - δήλωσε - παραπέμπει σε πισωγύρισμα, και συμπλήρωσε πως η δική του προσέγγιση γι' απαγκίστρωση από το κοινό νόμισμα ισοδυναμεί μ' ένα «κίνημα πλανητικών διαστάσεων»!
Στο μεταξύ η αντιπαράθεση συνεχίζεται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τα προσκόμματα στην προσπάθεια του Φ. Κουβέλη να σχηματοποιήσει τον «τρίτο πόλο» που προτείνει και μάλιστα πριν παγιωθεί η κάθοδος στις ευρωεκλογές της πρωτοβουλίας των «58» υπό τον τίτλο της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης». Αρκετοί είναι αυτοί που διαμηνύουν στον Φ. Κουβέλη να μην προχωρήσει τις επαφές με τον Α. Λοβέρδο, υποστηρίζοντας πως οι αξιώσεις του για ισότιμο ρόλο είναι ανήκουστες, από την άλλη κύκλοι προσκείμενοι στον Α. Λοβέρδο προσάπτουν «ηγεμονισμό» στη ΔΗΜΑΡ.
Στο μεταξύ εμφανίστηκε ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον Φ. Κουβέλη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Β. Οικονόμου, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή αποκλείστηκε το όνομά του και η ομιλία του από δελτίο Τύπου για μια επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο βουλευτής κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να «διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα την τήρηση των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και να ελέγξει όλους όσους μιλούν εξ ονόματός του, και για όσα λένε και κυρίως για τις προθέσεις τους». Κατηγορεί ακόμα μια μερίδα στελεχών ότι επιδιώκουν «να αυτοπροβληθούν και να εμφανίζουν την προσωπική τους θέση ως τη μόνη θέση του κόμματος» και καταγγέλλει πως «το κλίμα που αναπτύσσεται εντός της ΔΗΜΑΡ απομακρύνει δυστυχώς ικανά στελέχη από το κόμμα, αποξενώνει και περιχαρακώνει το κόμμα».
Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας, σε συνέντευξή του χτες στον «Αθήνα 9.84», ανέφερε πως «οι συμμαχίες δε γίνονται για τις συμμαχίες» και πως αυτήν τη στιγμή «χρειάζεται ένας προοδευτικός πόλος, ο οποίος θα υπηρετεί πολιτικές οι οποίες αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη πραγματικότητα» και πως σήμερα «δεν μπορεί παρά να έχει αντικυβερνητικό πρόσημο», αλλά όχι «αντικυβερνητικό σε κάθε περίπτωση». Αλλωστε, όπως είπε, το «αντικυβερνητικό πρόσημο» είναι απαραίτητο από τη στιγμή που «διατυπώνονται περισσότερες της μιας προτάσεις για το ζήτημα της συγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς, του χώρου του προοδευτικού σοσιαλισμού, του άλλου πόλου».
Ο Χρ. Μαχαίρας επιβεβαίωσε ότι η ΔΗΜΑΡ συζητά με πολλά στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, «στην προοπτική αυτής της συμπαράταξης».