Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα... 28 Φλεβάρη

 

Οδόφραγμα των επαναστατημέων Γερμανών εργατών

 

1919 Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Μπράουνσβιγκ.

380 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του κράτους το χριστιανισμό.

1770 Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων («Ορλοφικά»). Η εξέγερση, της οποίας ηγήθηκαν οι χριστιανοί κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου, αφορίστηκε από το Πατριαρχείο και κατεστάλη από τις οθωμανικές δυνάμεις.

1921 Στο Βόλο με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ) κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και χτυπά τους εργαζόμενους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ανάμεσά τους και ο Α. Μπεναρόγια.

1953 Υπογράφεται στην Άγκυρα Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Γιουγκοσλαβίας.

1957 Ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποφασίζουν την ανασυγκρότηση του Κόμματος Φιλελευθέρων.

1968 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).

1977 Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 του Μάη.

1979 Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978 στις μη ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν, αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Έτους Παιδιού».

1986 Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονείται από άγνωστο άνδρα, ενώ περπατούσε με τη σύζυγό του σε δρόμο της Στοκχόλμης. Μυστηριώδης οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη αναφέρει ότι «η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στα βιβλία της Ιστορίας».