Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ Νέα «σενάρια» για άμεση εμπλοκή Ερντογάν

 

Ενόψει τοπικών και προεδρικών εκλογών η ενδοαστική αντιπαράθεση «φουντώνει» διαρκώς

Η «επίθεση» που δέχεται ο Ερντογάν είναι έκφραση μιας έντονης ενδοαστικής κόντρας

 

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης προμηνύεται στην Τουρκία, καθώς ένα μήνα πριν τις τοπικές εκλογές πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και τα «σενάρια» που εμπλέκουν πλέον και τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό στο σκάνδαλο διαφθοράς που «ξέσπασε» πριν 2,5 μήνες.

Προχτές το βράδυ, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο νέος ηχογραφημένος διάλογος ανάμεσα σε δύο άντρες που φέρονται να είναι ο Ρ. Τ. Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ. Σ' αυτόν ακούγεται ο (φερόμενος ως) Ρ. Τ. Ερντογάν να καλεί τον (φερόμενο ως) Μπιλάλ να μη δεχτεί χρηματικό ποσό και να διεκδικήσει περισσότερα. Από τη συζήτηση ορισμένοι εικάζουν ότι εμπλέκεται επιχειρηματίας - στέλεχος εταιρείας που (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρόιτερς») έχει αναλάβει την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Θυμίζουμε ότι η «βιασύνη» της Τουρκίας για «άρση» του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, η οποία αντανακλάται και στη «διάσταση» πλέον των Ερντογάν - Γκιουλέν (του ισλαμιστή ιμάμη επιχειρηματία που ζει στις ΗΠΑ και άλλοτε στενού συμμάχου του Τούρκου πρωθυπουργού που φέρεται να είναι πίσω από τις αποκαλύψεις).

Βεβαίως, η αυθεντικότητα της συζήτησης δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανατροφοδοτείται διαρκώς. Το μεν γραφείο του Ερντογάν έκανε λόγο για «ανήθικο μοντάζ» (μετά την πρώτη συζήτηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα), η δε αντιπολίτευση ζητά παραίτηση του Ερντογάν. Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει νέες διαδηλώσεις, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Ολα δείχνουν ότι ενόψει και των προεδρικών εκλογών του καλοκαιριού (στις οποίες η υποψηφιότητα Ερντογάν δεν είναι πλέον δεδομένη) «πυκνώνουν» οι διεργασίες με την τουρκική αστική τάξη και τους διεθνείς της συμμάχους να αναζητούν τον καλύτερο εκπρόσωπο των συμφερόντων τους.

Ενδεικτικές της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού είναι και οι κινήσεις που κάνει ο Ερντογάν αναζητώντας συμμάχους και αναγορεύοντας την επίθεση που δέχεται ο ίδιος σε «εθνική υπόθεση». Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την προχτεσινή του συνεδρίαση το «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» (MGK) της Τουρκίας στην οποία αναφέρεται ότι συζητήθηκαν «οι δομές και οι δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την άνεση του λαού μας». Στο MGK συμμετέχουν ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και του στρατού (προς τον οποίο ο Ερντογάν προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ρίξει «γέφυρες»), ενώ παρά το συμβουλευτικό του ρόλο θεωρείται πως η γνώμη του έχει ειδικό βάρος για ζητήματα «ασφάλειας» της χώρας.