Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Στο στόχαστρο όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής

 

Η έκταση του πρώην αεροδρομίου, η παραλία του Ελληνικού, οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και η Μαρίνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο παράδοσης σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μεγάλες ελληνικές και ξένες πολυεθνικές εταιρείες, των «φιλέτων», όπως χαρακτηρίζονται, της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού. Ενα από τα σημαντικότερα τμήματα της παραλιακής ζώνης είναι και το κομμάτι που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, η παραλία, οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Κέντρου Ιστιοπλοΐας αλλά και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, έχουν μπει στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Τις επόμενες μέρες μέχρι τα τέλη του μήνα, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να γίνουν γνωστές προσφορές των ενδιαφερομένων για την έκταση του πρώην αεροδρομίου. Η διαδικασία αφορά στην εξαγορά της εταιρείας που έχει συσταθεί με την επωνυμία «Ελληνικό ΑΕ», η οποία θα έχει στην κατοχή της το 70% της συνολικής έκτασης με τη μορφή μίσθωσης για 99 χρόνια και στην πλήρη κατοχή της το υπόλοιπο 30% στο οποίο αναμένεται να κτισθούν κατοικίες που στη συνέχεια θα πουληθούν.

Το σχέδιο για το αεροδρόμιο και την ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου 6.205 στρεμμάτων που εκτείνεται επί 3,5 χιλιόμετρα κατά μήκος της Αθηναϊκής ακτογραμμής, (σ.σ. τα παρακάτω έχουν ενταχθεί και στις προτάσεις των επενδυτών) προβλέπει:

Πολεοδόμηση εκτεταμένων περιοχών και οικοδόμηση οικιστικών ενοτήτων με αμιγή και γενική κατοικία, καθώς και πολεοδομικά κέντρα γειτονιών. Ζώνες με τουριστικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, εμπορικές χρήσεις μεγάλης κλίμακας (mall), λιμενικές εγκαταστάσεις, θεματικά πάρκα, καζίνο, κατοικίες, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κέντρα διασκέδασης. Ανέγερση πολυόροφων κτηρίων, μεγάλες παρεμβάσεις στην παραλία. Υψηλοί συντελεστές δόμησης έως και 2,2.

Μέχρι σήμερα, ανάλογα επενδυτικά σχέδια έχουν προχωρήσει στο Φλοίσβο με την κατασκευή Μαρίνας για πολυτελή σκάφη, αλλά και με την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε τουρκο-αραβική κοινοπραξία. Παρεμβάσεις που δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Θυμίζουμε επίσης ότι στην παραλιακή ζώνη υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με τις ιδιοκτησίες της Εκκλησίας. Ηδη έχει συσταθεί ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας» από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ενώ παράλληλα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η καταγραφή της περιουσίας της από μεγάλο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Θεωρείται ότι οι εκτάσεις της Εκκλησίας που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» είναι τα 83 στρέμματα στη Βουλιαγμένη που βρίσκονται δίπλα στον Αστέρα και για το οποίο στο παρελθόν υπήρχε πρόθεση για από κοινού αξιοποίηση. Επιπλέον, υπάρχουν και τα 1.200 στρέμματα στην περιοχή της Φασκομηλιάς, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης μέχρι τη Βάρκιζα.

Η δυνατότητα αλλαγής του καθεστώτος στις χρήσεις γης για την ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού έχει δοθεί με το νόμο 4062/2012. Καθόλου άσχετο με τις παραπάνω εξελίξεις δεν είναι και το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ιδιωτική πολεοδόμηση. Με αυτό δίνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσεων γης σε κύριες αρτηρίες γειτονικών με το Ελληνικό δήμων (Γλυφάδα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη κλπ) και επιτρέπει την κατασκευή πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, κέντρων διασκέδασης κ.ά.

Τέλος, πληροφορίες που συνηγορούν στο ότι οι παρεμβάσεις του κεφαλαίου κατά μήκος της παραλιακής ζώνης έχουν ενιαίο χαρακτήρα, παρά τις κόντρες που εκδηλώνονται για το μοίρασμα της πίτας, αναφέρουν ότι μεγάλες εταιρίες real estate εμφανίζονται να βολιδοσκοπούν ιδιοκτήτες για την αγορά ακόμα και μικρών ακινήτων από το Ελληνικό μέχρι και τη Βάρκιζα, με στόχο να αποκτήσουν για λογαριασμό των επίδοξων επενδυτών ιδιοκτησίες και να μην συναντήσουν εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει φέρει κατ' επανάληψη το θέμα της παράδοσης σε επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης στη Βουλή, με Ερωτήσεις για το αεροδρόμιο, το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, τον Αστέρα Βουλιαγμένης κ.ά.