Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

 

Προχωρά μαζί με την αναζήτηση άλλου μείγματος διαχείρισης

Η προώθηση ενός μείγματος διαχείρισης που να εξασφαλίζει ρευστότητα για το μεγάλο κεφάλαιο, την προώθηση των συμφερόντων του στα πλαίσια της ΕΕ και την απορρόφηση των λαϊκών αντιδράσεων, βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Οι «58», ενόψει της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ κι άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας -κι ενώ σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση των εκπροσώπων των «58», του ΠΑΣΟΚ κι άλλων κινήσεων-, δημοσιοποίησαν τις θέσεις τους για την «Ευρώπη». Φέρνοντας το κριτήριο ψήφου στα μέτρα του συστήματος, αναφέρουν πως στις ευρωεκλογές «Θα ψηφίσουμε για την αναγέννηση του αληθινού οράματος της Ευρώπης. Ευρώπη: Ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός». Εκφράζοντας τμήματα του κεφαλαίου που θέλουν ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, σημειώνουν ότι «ο κίνδυνος για την Ευρώπη και τους λαούς της έρχεται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη συνεχή λιτότητα και από τον εθνικολαϊκισμό όποιο χρώμα και αν έχει». Και παρακάτω: «Λέμε όχι στην αδιαλλαξία της λιτότητας, στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό, στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που πνίγουν την πραγματική οικονομία».

Στο ίδιο πλαίσιο, προτείνουν σειρά μέτρων όπως την αλλαγή του καταστατικού της ΕΚΤ, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων και να ασκεί το ρόλο του δανειστή ύστατης ανάγκης, την κατάργηση της τρόικας και την αντικατάστασή της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δηλαδή από μόνιμη εποπτεία με άλλη μορφή, την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας, συμφωνία για μορφές αμοιβαιοποίησης του χρέους και διασφάλισής του, καθιέρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για άπορους και αντίστοιχου επιδόματος ανεργίας, για διαχείριση της ακραίας φτώχειας κ.ά.

«Επαναπροσδιορισμός» της σοσιαλδημοκρατίας

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υπεραμύνθηκε της προσπάθειας να δημιουργηθεί η ελληνική «Ελιά» ως «απάντηση στον πολιτικό κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς». Ζήτησε κι αυτός άλλο μείγμα διαχείρισης: «Η σημερινή Σοσιαλδημοκρατία πάσχει από κυβερνητισμό και έχει έλλειμμα ριζοσπαστικού λόγου. Εδειξε αδυναμία να συγκρουστεί με την κυρίαρχη δεξιά αντίληψη περί της σκληρής λιτότητας που επέβαλε η ευρωπαϊκή ελίτ και αποδέχτηκε πολιτικές πλήρους απορρύθμισης».

Επίσης, δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, με την προϋπόθεση βέβαια η Κουμουνδούρου να προσέξει τη ...συμπεριφορά της: «Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να λέει στον καθένα εντός και εκτός Ελλάδας αυτό που θέλει να ακούσει, όσο η πολυγλωσσία του δεν είναι ζήτημα της εσωτερικής του ζωής αλλά στρατηγική επιλογή, δεν υπάρχουν περιθώρια».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε ομιλία του στην Κατερίνη, επίσης σκιαγράφησε τα προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας για άλλο μείγμα διαχείρισης: «Η Ευρώπη περνάει μία μεταβατική φάση επίπονης διαδικασίας επαναπροσδιορισμού (...) Φάση όμως που, αφενός λόγω των υπερβολικών γραφειοκρατικών δομών της, είναι αργή και βασανιστική και αφετέρου λόγω του νέου αλλά άπειρου και άτσαλου πόλου δύναμης και άσκησης επιβολής της Γερμανίας που απαιτεί υπερβολικές και αστόχαστες θυσίες και δημιουργεί αντιδράσεις και ίσως φυγόκεντρες δυνάμεις αντιευρωπαϊσμού εσωτερικά».

Π. Καμμένος: Θα μπορούσα να συνεννοηθώ με τον Τσίπρα

Σε συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, λίγο πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα Χαϊκάλη στην Περιφέρεια Αττικής, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι με τον Αλέξη Τσίπρα «μπορεί να συνεννοηθεί».

Στα πλαίσια των διαφορετικών αστικών προσεγγίσεων για την εξέλιξη της ΕΕ, ο Π. Καμμένος σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κόσμοι στην πολιτική. Εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν στο φεντεραλισμό, στην ομοσπονδιοποίηση, στην κατάργηση των εθνών - κρατών -σε αυτό συμφωνούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δηλαδή)- και υπάρχουν και οι άλλοι, οι αντιφεντεραλιστές, που πιστεύουμε στην έννοια του έθνους - κράτους. Αυτοί οι δύο κόσμοι θα συγκρουστούμε στις ευρωεκλογές. Εμείς δεν πιστεύουμε στη μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Θα συναντηθούμε, λοιπόν, με δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στην παραμονή της εθνικά κυρίαρχης Ελλάδας. Αυτές οι δυνάμεις προέρχονται και από την Αριστερά την παλιά και από την παλιά Κεντροδεξιά».

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή, πριν από τις εκλογές ή αμέσως μετά τις εκλογές, συμφωνούσαμε στο θέμα της διαγραφής του χρέους και της αναγνώρισής του ως επονείδιστου και επαχθούς. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφορετικές φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει μια αλλαγή της στάσης. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας είναι καλών προθέσεων και θα μπορούσα να συνεννοηθώ μαζί του».