Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Σενάρια και ανταγωνισμοί για το ελληνικό χρέος

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια αλλά και οι οξυμένοι ανταγωνισμοί για την διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, ενώ όλα τα σενάρια προϋποθέτουν συνέχιση της βαρβαρότητας για το λαό.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015 - 2016 θα συζητηθούν «από το καλοκαίρι και μετά».

Σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag» ο Όλι Ρεν επισημαίνει πως προέχει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αποστολή της τρόικας που αφορά τη χρηματοδότηση του 2014 και υποστηρίζει πως «αυτό θα γίνει σύντομα». Σχετικά με τα χρηματοδοτικά κενά του 2015 και του 2016 αλλά και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους δηλώνει ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει «μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απρίλη. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για τη βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά».

Σύμφωνα με την «Welt», ο κοινοτικός επίτροπος απορρίπτει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 συνεπάγεται και το δικαίωμα για ελαφρύνσεις. «Αυτό είναι απόφαση του Eurogroup», αναφέρει, προσθέτοντας πως αυτή παίρνει χρόνο.

Στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης η κόντρα για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel» υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το ενδεχόμενο νέου πακέτου «βοήθειας» προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές.

Το δημοσίευμα, που έχει τον τίτλο «Η Μέρκελ σταματάει τον Σόιμπλε» αποδίδει αυτή την αντιπαράθεση στην εκτίμηση της Μέρκελ ότι εάν χορηγηθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα θα ενισχυθούν οι «ευρωσκεπτικιστές» στο εσωτερικό της Γερμανίας, αν και στην πραγματικότητα οι αντιθέσεις είναι πολύ πιο σοβαρές και αφορούν τον καυγά ακόμα και εντός του γερμανικού κεφαλαίου για το ίδιο το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, τον προσανατολισμό και τις συμμαχίες της Γερμανίας.

Το περιοδικό υποστηρίζει πως «μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπάρχουν και πάλι εντάσεις για τη γραμμή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η Καγκελάριος σταμάτησε σχέδια του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στην διάθεση της Ελλάδας πριν από τις ευρωεκλογές τον Μάη ένα νέο πακέτο βοήθειας». Επίσης επισημαίνει ότι «η καγκελαρία ενημέρωσε την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα τέτοιου είδους μήνυμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η καγκελάριος φοβάται ότι το επικριτικό προς την Ευρώπη κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» θα μπορούσε να ωφεληθεί στις εκλογές από μια συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ, αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να στείλει στους Έλληνες ένα μήνυμα αλληλεγγύης και να καταστήσει σαφές ότι μπορούν μετά τις εκλογές να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη, καθώς βλέπει τον κίνδυνο ενίσχυσης των ριζοσπαστικών κομμάτων στην Ελλάδα».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι διαφορετική άποψη υπήρχε και για το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε είχαν υπάρξει ήδη κατά την έναρξη της ευρωκρίσης σοβαρές διαφορές απόψεων για τη σωστή στρατηγική. Ενώ ο κ. Σόιμπλε ήθελε να λύσει την κρίση ευρωπαϊκά, η Καγκελάριος επέμενε να συμπεριληφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» αναφέρει χαρακτηριστικά.