Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Συμφωνία ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική βαμμένη στο αίμα

 

Ο ενδοαστικός συμβιβασμός που έγινε την Παρασκευή ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και τους ηγέτες των τριών βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο της Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Μεταρρύθμιση (UDAR), Αρσένι Γιάτσενιουκ της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης, της Πανουκρανικής Ένωσης «Πατρίδα» (της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο) και Ολεχ Τιάχνιμποκ της ακροδεξιάς Πανουκρανικής Ένωσης «Ελευθερία» (Σβόμποντα), παρουσία και των ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι και επίσης του απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, Βλαντίμιρ Λούκιν, που έχει διατελέσει πρώην συνήγορος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βάζει μια «άνω τελεία» στη σύγκρουση μέχρι την επόμενη όξυνση. Επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία είναι πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού όπως και πολλές από τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην κρίσιμη γεωστρατηγικά και ενεργειακά περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας.

Κάτω από το βάρος των νεκρών από την Τετάρτη και μετά, από ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε δυνάμεις καταστολής και τις ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης κυρίως εθνικιστικές φασιστικές ομάδες, που μετρώνται σε δεκάδες (υπολογίζονται σε 70 – 80 και εκατοντάδες τραυματίες και από τις δυο πλευρές), αιματοχυσία που υποδαύλισαν οι ιμπεριαλιστές, ήρθαν μετά ως «ευαίσθητοι» να συνεχίσουν το παζάρι τους με άλλα μέσα.

Η συμφωνία που καταλήχτηκε και χαιρετίστηκε αμέσως από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία προβλέπει:

  • ψήφιση νόμου εντός 48ώρου στη Βουλή που θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 (πράγμα που έγινε άμεσα με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή)

  • σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού και εθνικής ενότητας» μέσα σε 10 ημέρες.

  • συνταγματική μεταρρύθμιση ως το Σεπτέμβρη που θα επιχειρήσει να εξισορροπεί τις εξουσίες του Προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου

  • μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση προεδρικές εκλογές, όχι αργότερα από το Δεκέμβρη του 2014 με νέο εκλογικό νόμο

  • έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης

  • οι Αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν τη χρήση βίας

Η Βουλή την Παρασκευή το βράδυ πολύ γρήγορα αποφάσισε να καθαιρέσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Εσωτερικών Βιτάλι Ζακχαρτσένκο και να περάσει να ψηφίσει αλλαγή του ποινικού κώδικα που οδηγεί στην απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργού που είχε καταδικαστεί για διαφθορά από το 2011, αρχηγού του κόμματος «Πατρίδα». Νωρίτερα ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφωνόταν ήταν ότι η Βουλή καταδίκασε την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη να δώσει την άδεια στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα.

Ταυτόχρονα δεν λείπουν και οι τριγμοί από το κυβερνητικό «Κόμμα των Περιοχών». Ήδη 28 βουλευτές δήλωσαν ότι αποχωρούν από την κοινοβουλευτική ομάδα ενώ αλλαγές και αποχωρήσεις υπήρξαν και στο στρατό.

Επίσης η εθνικιστική φασιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας», αιχμή των ένοπλων ομάδων κρούσης ανακοίνωσε τη διαφωνία της με τη συμφωνία Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης και απειλούν ότι δεν θα φύγουν από τα οδοφράγματα της πλατείας Μαϊντάν και αν δεν παραιτηθεί ο Ουκρανός Πρόεδρος θα τον διώξουν με τα όπλα».

Τηλεφωνικό ραντεβού Ομπάμα – Πούτιν

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέληξαν στην εκτίμηση ότι η ταχύτητα αποτελεί την ουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε. Οι δύο ηγέτες είπαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για «αποχή από τη βία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που διατήρησε την ανωνυμία του. Η ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία ήταν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Και βέβαια αυτός ο τομέας θα είναι άλλο ένα στοιχείο του παζαριού το επόμενο διάστημα. Η Ρωσία ήδη έχει πει ότι το δάνειο των 15 δισ. δολαρίων που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία (ήταν και η απάντηση όταν «σκάλωσε» τον Δεκέμβρη η συμφωνία με του Γιανουκόβιτς με την ΕΕ) θα εξαρτηθεί από τη νέα ουκρανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και ΕΕ επίσης υπόσχονται «βοήθεια» και το «μπραντεφέρ» θα συνεχίζεται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο ο ουκρανικός λαός βρίσκεται εγκλωβισμένος στη λογική της επιλογής ιμπεριαλιστή και δεν αναπτύσσει τη δική του αυτόνομη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του θα ματώνει είτε κυριολεκτικά είτε γιατί δεν θα μπορεί να ζήσει απολαμβάνοντας τον πλούτο που παράγει.