Η αγωνία για τις οικογένειες των επιβατών είναι μεγάλη
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--
Πλήθος ερωτημάτων έχει δημιουργήσει η εξαφάνιση του αεροσκάφους τύπου Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που το πρωί του Σαββάτου «χάθηκε» από τα ραντάρ, μία ώρα περίπου μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ κι ενώ «πετούσε» στα 35.000 πόδια με κατεύθυνση το Πεκίνο. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 227 επιβάτες (εκ των οποίων το 1/3 ήταν Κινέζοι) και 12μελές πλήρωμα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πάνω από 34 εναέρια και πάνω από 40 θαλάσσια (από δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία) ερευνούσαν γύρω από το σημείο από όπου εκπέμφθηκε το τελευταίο σήμα, στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας μεταξύ Βιετνάμ και Μαλαισίας, αλλά και τα Στενά Μάλακα (μεταξύ Μαλαισίας - Ινδονησίας). Σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Μαλαισίας, δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αεροπειρατείας αλλά και της «τρομοκρατικής ενέργειας». Η εκδοχή αυτή «ενισχύθηκε» σχετικά από την αποστολή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος (η αυθεντικότητα του οποίου ελέγχεται) σε Κινέζους δημοσιογράφους από τη λεγόμενη οργάνωση «Ταξιαρχία Κινέζων Μαρτύρων», η οποία παραπέμπει σε ισλαμιστές, που ανέφερε το εξής: «Σκοτώσατε έναν της φυλής, θα σκοτώσουμε 100 δικούς σας ως αντίποινα».
Τα «σενάρια» αναμορφώνονται διαρκώς, καθώς τα ΜΜΕ ιεραρχούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διάφορες πληροφορίες που διαρρέουν ή συγκαταλέγονται στην επίσημη ενημέρωση: δύο από τους επιβάτες χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια (ένα αυστριακό και ένα ιταλικό που είχαν χαθεί ή κλαπεί στην Ταϊλάνδη), οι αποσκευές πέντε επιβατών που είχαν περάσει από έλεγχο διαβατηρίων αλλά δεν επιβιβάστηκαν απομακρύνθηκαν πριν την απογείωση, κλήση προς το κινητό ενός επιβάτη έδειχνε για λίγο να «βγάζει γραμμή».
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έντονα ερωτήματα προκαλεί το ότι δεν αξιοποιήθηκε στον έλεγχο των διαβατηρίων η διεθνής λίστα με τα χαμένα/κλεμμένα έγγραφα που συνθέτει η «Ιντερπόλ». Πάντως, η συγκεκριμένη υπηρεσία (και όχι μόνο) βρήκε ευκαιρία να μιλήσει έντονα για «κενά ασφαλείας», με το γενικό της γραμματέα Ρόναλντ Νομπλ να ισχυρίζεται ότι είναι ελάχιστες οι χώρες που διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους. Εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι είναι περίεργο και το γεγονός ότι το πρόβλημα δε σημειώθηκε στη διάρκεια της απογείωσης ή της προσγείωσης, καθώς μόνο το 9% των «μοιραίων» ατυχημάτων πραγματοποιούνται ενώ το αεροσκάφος έχει ήδη ανέβει στο ύψος όπου εκτελείται το προγραμματισμένο δρομολόγιο. Δεν αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο σοβαρής μηχανικής βλάβης, με δεδομένη μάλιστα την εμπειρία του πιλότου, που είχε συμπληρώσει πάνω από 18.000 ώρες συνολικών πτήσεων.
Η διάρκεια των ερευνών είναι άγνωστο πότε θα αποδώσει καρπούς. Το 2009, όταν αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάστηκε σε πτήση της Air France που μετέφερε 228 ανθρώπινες ζωές πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, χρειάστηκαν δύο χρόνια μόνο για να εντοπιστούν τα υπολείμματα του «καταγραφέα πτήσης» στο βυθό του ωκεανού.