Το Ποτάμι θέλει «πολλή Ευρώπη», θέλει επίσης «συνεργασίες» για να πράξει ό,τι και «ο Ματέο (Ρέντσι) στη Ρώμη», που κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι η «σύγχρονη αριστερά», της οποίας δηλώνει υπερασπιστής, αφού πρώτα τής πρόσθεσε «λογική, γνώση και ρεαλισμό».
Θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι διαφορετικό, έστω κάτι πιο έξυπνο από κάποιον που όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει πως είναι το νέο, το σύγχρονο και το φρέσκο.
«Θα πρέπει να είμαστε τίμιοι με τα πράγματα», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του «ΑΝΤ1» και θα τιμήσουμε τη φράση του με βάση τα όσα ο ίδιος ανέφερε. Είπε λοιπόν ότι «η χώρα είναι ένα ναυάγιο» και πως «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προξένησαν το ναυάγιο». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερό λαϊκισμό», διότι λέει πως με ένα νόμο «θα κάνει το ναυαγό καπεταναίο». Συνέχισε, λέγοντας ότι «θέλει συνεργασίες» και «το Ποτάμι ρυθμιστή»! Μα, με ποιον θα συνεργαστεί; Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ναυάγησαν τη χώρα ή με τον ΣΥΡΙΖΑ που λαϊκίζει, όπως ισχυρίζεται;
Ο ίδιος απαντά πως μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους εφόσον του απαντήσουν σε μια λίστα 20-22 βασικών προβλημάτων της χώρας, τότε -όπως δήλωσε- «θα δούμε ποιοι θα συνεργαστούμε». Και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί το «Ποτάμι». Τέτοιες πρωτοτυπίες μάς έχουν ήδη διδάξει οι Καρατζαφέρης - Κουβέλης. Οφείλει πάντως ο καθένας να παραδεχτεί πως κυβερνητική συνεργασία κατόπιν διαγωνίσματος δεν συμβαίνει συχνά!
Και στο ερώτημα ποια είναι η λύση, απαντά πως «η λύση είναι η πολλή Ευρώπη» και φέρνει το παράδειγμα του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον οποίο αποκαλεί με το μικρό του όνομα. «Τα λέει και ο Ματέο στη Ρώμη αυτά που λέω κι εγώ» και πρόσθεσε πως «ο Ματέο έδωσε σε ιδιώτες τη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου». Αυτό κι αν είναι πρωτοτυπία! Σε όλη την ΕΕ οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ασταμάτητες, όπως και οι συνεχείς μειώσεις στις «κοινωνικές δαπάνες» του Δημοσίου. Μείωση 7 δισ. ευρώ των δαπανών του Δημοσίου της Ιταλίας προανήγγειλε ο Ματέο (Ρέντσι), που ούτε κι αυτός πρωτοτυπεί, μιας και τα ίδια φύσηξε ο «νέος άνεμος» του Ολάντ στη Γαλλία. Αυτά, κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη, είναι οι πράξεις της σύγχρονης αριστεράς με ρεαλισμό σε μια «πολλή Ευρώπη».
Κι αν κάποιος έχει την απορία τι άραγε θα κάνει αυτή «η πολλή Ευρώπη» για την ανεργία, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε πως «πρέπει να πειστεί η Ευρώπη ότι πρώτο μέλημα είναι να τηρήσει τις υποσχέσεις στους ανέργους». Οπότε το πρόβλημα είναι να πειστεί η ΕΕ(!) και όταν τελικά πειστεί -μάλλον από «Το Ποτάμι» που στο μεταξύ θα έχει με όλους συνεργαστεί- τότε πρέπει να φτιάξει «ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την ανεργία», προφανώς για την υλοποίηση των υποσχέσεων!
Ούτε εδώ πρωτοτυπεί ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ταμεία για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για φτηνότερη εργασία στο όνομα της ανεργίας έχει κάμποσα η ΕΕ, όπως επίσης και ταμεία για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας ειδικά των νέων!
Τίποτα το νέο, τα ίδια και τα ίδια. Μια σκέτη ανακύκλωση. Τελικά αυτό που πλασάρει είναι πως οι άλλοι πιστοί της ΕΕ έχουν φθαρεί και δεν μπορούν να εφαρμόσουν την «πολλή Ευρώπη», που σαν σύνθημα δικαιώνει εκείνους που λένε ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα έπρεπε να υλοποιηθούν με ή χωρίς μνημόνιο. Για τέτοιο ρεαλισμό μιλάμε...