Τη χρεοκοπημένη αντιμνημονιακή ρητορική ξεθάβει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην κάλπη της Κυριακής, με νωπή ακόμα την παραδοχή της ότι το μνημόνιο είναι πλέον καθεστώς και η κατάργησή του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζει ότι η κάλπη καταδίκασε «τη λιτότητα και τα μνημόνια», θέτει εκ νέου το εκβιαστικό δίλημμα «ή με εμάς ή με τους μερκελιστές», επιχαίρει ότι επιτεύχθηκε ο πολιτικός στόχος τους, αν και το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ και ψαρεύοντας σε θολά νερά δηλώνει ότι «όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το τέλος των μνημονιακών πολιτικών», αφού «θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές».
Ο Αλ. Τσίπρας κοροϊδεύει το λαό ότι η εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση είναι αρκετή, για να τελειώνει ο λαός με τα μνημόνια, τα οποία παρουσιάζει σαν αποτέλεσμα μηχανορραφιών, διαχωρίζοντάς τα απ' τη στρατηγική της λυκοσυμμαχίας και την ανάγκη θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας κι ανταγωνιστικότητας που την υπαγορεύει. Ισχυρίζεται ότι στη Σύνοδο των Καννών: «...τεχνοκράτες, γραφειοκράτες και εξωθεσμικά κέντρα (...) έσωσαν τους τραπεζίτες και τις αγορές. Καταδίκασαν έναν ολόκληρο λαό (...) Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό -για προσωπικό τους όφελος- να συμμετάσχουν σε αυτή την εκτροπή»!
Εξάλλου και την ίδια την καπιταλιστική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που στη διάρκειά της πέρασαν, γιατί απαντούσαν σε ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας με ευκολία τα αποδίδει στη διαπλοκή. Εξωραΐζοντας παραπέρα τη λυκοσυμμαχία και την -από ιδρύσεώς της- κατάφωρα αντιλαϊκή της αποστολή, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την υποτιθέμενη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» και υποδεικνύει σαν πρόβλημα το ότι «παίζει χωρίς αντίπαλο», αφού «κανείς ποτέ δεν τους έφερε αντίρρηση, κανείς δε διαπραγματεύτηκε ή είπε ποτέ όχι από την ελληνική πλευρά», πράγμα που υποτίθεται θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κομπάζει για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα και, απευθυνόμενος σε όσους έχουν να περιμένουν από λυκοφιλίες με ιμπεριαλιστές, ισχυρίζεται ότι «ανοιγόμαστε και αυξάνουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας».
Στους ίδιους απευθύνονται και τα διαπιστευτήρια της αποκήρυξης του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, για τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας επιχαίροντας δηλώνει: «Κατέρρευσε το γραφειοκρατικό σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στο όνομα του σοσιαλισμού».
Αναφερόμενος στο κίνημα των λεγόμενων «αγανακτισμένων» ομολογεί ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν παρά «σκαλοπάτι» για την αναβάθμισή του στο αστικό πολιτικό σκηνικό. «Ηταν η κληρονομιά του (σ.σ. του κινήματος των αγανακτισμένων) που δημιουργεί την ελπίδα για την πολιτική αλλαγή τη στιγμή που ο λαός μας πάει στις κάλπες».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης μιλώντας χτες στον ρ/σ «Παραπολιτικά», παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει θα στηριχτεί σε δυνάμεις των άλλων κομμάτων της διαχείρισης. Οπως είπε: «Νομίζω ότι αν βρεθούμε σε εκείνη τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και αν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διαμορφωθεί μια άλλη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό από μόνο του το γεγονός θα επιταχύνει τις διεργασίες μέσα στα ίδια τα κόμματα και θα βοηθήσει, ώστε να υπάρχουν επανατοποθετήσεις έτσι ώστε να βρεθούν, εάν χρειάζεται, πολιτικές δυνάμεις που να συμπράττουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Αλλά ακόμη και αυτοδύναμος να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις».
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα
Μιμητής των μεθόδων υφαρπαγής ψήφων του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Τσίπρας θυμήθηκε χτες βράδυ απ' την Πάτρα το «ραντεβού με την Ιστορία» και την «αλλαγή» που τάχα σηματοδοτεί η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Ξεπατίκωσε και την ορολογία της Χρυσής Αυγής, μιλώντας για «ταπείνωση», για «γερασμένο κατεστημένο που ζει υπό την προστασία της κυρίας Μέρκελ», για «Ελλάδα σταθερή υπηρέτρια της Ευρώπης», για «έξωθεν εντολές» και «υποτακτικούς» και «δοτούς», για «αποικία» και «φιμωμένο υπηρετικό προσωπικό» κ.λπ. κ.λπ. Δε βρήκε όμως ούτε μισή λέξη να κατονομάσει αιτίες για όσα βασανίζουν το λαό, αυτούς δηλαδή με τους οποίους συναγελάζεται και τους οποίους διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που διεκπεραιώνουν τις αξιώσεις τους για μεγαλύτερα κέρδη ενορχηστρώνοντας λυσσαλέα επίθεση σε βάρος των λαών και των δικαιωμάτων τους.
Εκτός από χαρακτηρισμούς περίσσεψαν και τα κάλπικα διλήμματα, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσκονίζει την αντιμνημονιακή ρητορική: «Με τα μνημόνια ή με την εθνική κυριαρχία. Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα. Με την πολιτική της καταστροφής ή με την ανατροπή της. Με τα μνημόνια ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το παλιό και φθαρμένο ή με τον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν μερικά μόνο απ' όσα έθεσε στο λαό της Πάτρας.
Από μια ομιλία που ούτε καν γρατζούνισε την επιφάνεια των εξελίξεων δεν έλειπε η επίθεση στο «πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε την Ελλάδα στη σημερινή τραγωδία», όπως είπε υπονοώντας ότι από ανικανότητα και ατολμία υφίσταται όσα υφίσταται ο λαός και όχι επειδή έτσι επιτάσσουν οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας να περάσει σε φάση ανάκαμψης της κερδοφορίας της.
Ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη
Πρόταση συνδιαλλαγής υπαινίχτηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος προέτρεψε σε στήριξη του Κ. Πελετίδη που διεκδικεί τη δημαρχία Πάτρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με το αζημίωτο, με ψήφο δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Ετσι, αφού κάλεσε τους πάντες να αφήσουν στην άκρη τους «κομματικούς εγωισμούς» και να δώσουν τη νίκη στο κόμμα του στις ευρωεκλογές, λίγο μετά πρόσθετε:
«Γιατί τώρα δεν είναι η ώρα της διάσπασης, των εμφυλίων, του κατακερματισμού. Είναι η ώρα της ενότητας όχι μόνο των αριστερών ανθρώπων, αλλά όλων όσοι δεν θέλουν τους δήμους και τις περιφέρειες πεδία βολής των μνημονίων και υπηρεσίες του κου Φούχτελ. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι αριστεροί, οι κομμουνιστές που γνωρίζουν πόσο κρίσιμη υπήρξε η ενότητα στην Ιστορία του λαϊκού κινήματος, αλλά και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, ανεξάρτητα από διαφορές και διαφωνίες, θα κάνουν αυτή την Κυριακή το χρέος τους. Και θα δείξουν προς κάθε κατεύθυνση, και προς την κατεύθυνση εκείνων που επιμένουν σε ένα άγονο διχασμό, αλλά και εκείνων που επενδύουν σ' αυτό το διχασμό, ότι οι πολίτες είναι συχνά σοφότεροι από τις ηγεσίες τους», είπε ο Αλ. Τσίπρας υποβιβάζοντας στο επίπεδο της απλής διαφοράς το στρατηγικό χάσμα που τους χωρίζει απ' το ΚΚΕ και σε άγονο διχασμό την πολιτική αντιπαράθεση που αυτό το χάσμα επιβάλλει.